Najbolj bodo prizadete države v razvoju in njihovi revni prebivalci. Foto: EPA
Najbolj bodo prizadete države v razvoju in njihovi revni prebivalci. Foto: EPA

Samo prilagajanje ne bo pomagalo ublažiti vseh posledic podnebnih sprememb, predvsem pa ne dolgoročno.

Iz osnutka poročila Medvladnega odbora za podnebne spremembe

Evropa ne bo več razdeljena na vzhod in zahod, ampak na sever in jug.

Lučka Kajfež Bogataj o vplivu podnebnih sprememb na Evropo
Zaradi višjih temperatur se bo kmetijski pridelek zmanjšal in prebivalci v državah tretjega sveta bodo živeli v lakoti in pomanjkanju. Foto: EPA
Strokovnjaki opozarjajo na vedno višjo temperaturo in vse višjo gladino oceanov. Foto: EPA
Narava nam ne bo prizanašala

Znanstveniki, ki sestavljajo Mednarodno skupino Združenih narodov o podnebnih spremembah, so na 21 straneh poročila z naslovom "Podnebne spremembe 2007: Vpliv, prilagajanje in ranljivost" objavili najbolj zastrašujoče podatke do zdaj.

Dogovor so dosegli po več dneh trdega dela in pogajanj, usklajevanja o končnem besedilu dokumenta so potekala še pozno v noč. Vendar so z nastalim poročilom zadovoljni, predsedujoči Medvladnemu odboru za podnebne spremembe Rajendra Pachauri je po tiskovni konferenci dejal: "Kar imamo, je zelo dober in pomemben dokument."

Posledice segrevanja ozračja bodo najbolj občutile najrevnejše države v Afriki in Aziji. Zaradi slabših letin bo prebivalstvu grozila lakota in pomanjkanje vode, ogrožene pa bodo tudi živalske in rastlinske vrste, ki bodo začele izumirati.

Najbolj prizadete bodo države v razvoju
Države v razvoju so tiste, ki k izpustu toplogrednih plinov prispevajo najmanj, a bodo najbolj občutile njegove posledice in imele največjo škodo. Medtem pa naj bi razvite države v bližini polov, kot so Kanada, nordijske države in Rusija, še nekaj časa uživale ugodno podnebje in vremenske razmere.

Strokovnjaki so v poročilu zapisali, da bi ob morebitnem povišanju povprečne svetovne temperature za več kot 2 stopinji in pol izumrtje grozilo kar od 20 do 30 odstotkom ogroženih vrst. Vedno višja temperatura naj bi povzročila tudi taljenje ledenikov, posledično naraščanje gladin oceanov pa bi lahko zalilo tihooceanske otoke in celo dele nekaterih držav, kot je na primer Bangladeš.

Besedilo zaradi pritiskov omilili
Kljub grozljivim napovedim so nekateri svetovni politiki dosegli, da so strokovnjaki poročilo omilili in ga zapisali v milejšem tonu. Dr. Lučka Kajfež Bogataj z Biotehniške fakultete v Ljubljani je za MMC povedala, da so štiri države, ZDA, Savdska Arabija, Kitajska in Rusija, dosegle, da so v poročilu nekateri podatki in napovedi, v katere so strokovnjaki prepričani, zapisani v milejšem tonu. Trditve - da se ekosistem spreminja zaradi človeka, natančno število ljudi, ki bodo trpeli zaradi lakote in suše, vse finančne implikacije, so morale biti zapisane zgolj kot približne ocene.

Politiki omenjenih štirih držav so tako dosegli, da bo v poročilu zapisano, da bo izumrlo od 20 do 30 odstotkov ogroženih živalskih in rastlinskih vrst, namesto prvotnega opozorila, da bo izumrlo med 20 in 30 odstotkov vseh vrst na planetu. Države so nasprotovale tudi omembi študije Svetovne banke iz leta 2006, kjer je bilo zapisano, da bi bilo ceneje bojevati se proti podnebnim spremembam, kot pa trpeti posledice neukrepanja in brezbrižnosti.

Evropa se bo delila na sever in jug
Glede posledic podnebnih sprememb za Evropo je Lučka Kajfež Bogataj povedala, da se Evropi obeta nova delitev na sever in jug. Bogatejši sever, kjer so bolj ugodne podnebne razmere, bo imel boljše kmetijstvo, več elektrike, bolj kvalitetne gozdne površine. Na jugu, kjer bo vse bolj vroče, pa bodo prebivalce prizadele suše, imeli bodo slabše pridelke, prihajalo bo do pomanjkanja hrane in vode, več bo bolezni. "Potrebno bo delati na tem, da bo takšnih razlik čim manj, vlade bodo morale sprejeti potrebne ukrepe," je povedala Kajfež Bogatajeva.

Drugi del podnebne trilogije
Poročilo strokovnjakov je tako drugo poročilo o podnebnih spremembah, ki so ga napovedali Združeni narodi, vsebuje pa tudi priporočila o sprejemanju okoljevarstvenih politik v prihodnje. V prvem poročilu, ki so ga objavili februarja letos, so zapisali, da obstaja 90-odstotna verjetnost, da je za segrevanje ozračja kriv človek. Tretje poročilo, ki je napovedano za maj, pa naj bi vsebovalo napotke, kako zmanjšati vnos toplogrednih plinov v ozračje in pripomoči k znižanju svetovne temperature.

B. T.

Samo prilagajanje ne bo pomagalo ublažiti vseh posledic podnebnih sprememb, predvsem pa ne dolgoročno.

Iz osnutka poročila Medvladnega odbora za podnebne spremembe

Evropa ne bo več razdeljena na vzhod in zahod, ampak na sever in jug.

Lučka Kajfež Bogataj o vplivu podnebnih sprememb na Evropo
Narava nam ne bo prizanašala