Švica - dežela sira, ur, čokolade, gora in čistega okolja. Foto: EPA
Švica - dežela sira, ur, čokolade, gora in čistega okolja. Foto: EPA
Na drugi strani so azijska velemesta, v katerih je zaradi velike onesnaženosti pogosto prisotna megla. Foto: EPA

Strokovnjaki z ameriških univerz Yale in Columbia so oblikovali indeks okolijske kakovosti (EPI), ki jim je omogočil razporeditev 149 držav glede na čistočo okolja. Okoli 50 držav zaradi pomanjkanja podatkov niso mogli razporediti.

Prav na vrhu se je znašla Švica, ki je izmed 100 mogočih točk prejela 95,5 točke, sledita ji Švedska in Norveška. Slovenija se je uvrstila na 15. mesto, Hrvaška pa na 20.

"Evropa ima vso potrebno infrastrukturo za zagotavljanje čiste pitne vode in odvajanje odplak. Zaradi tega so Evropejci zelo redko nagnjeni k okužbam in boleznim, ki se prenašajo z okuženo vodo, večina evropskih držav pa se je zelo dobro odrezala tudi v raziskavi, ki meri učinke onesnaženega okolja na zdravje ljudi," so zapisali v raziskavi.

Za biološko raznolikost
Poleg voda so merili tudi vitalnost ekosistema, kar pomeni stanje ribjih lovišč, količino toplogrednih plinov, ki jih država spusti v ozračje, in uspešnost pri ohranjanju raznolikosti rastlinskega ter živalskega sistema. V tej kategoriji so bile najuspešnejše skandinavske države, kjer je veliko neposeljenih območij in malo prebivalstva, gozodvi so ohranjeni, onesnaževanje pa nizko.

ZDA, ki so nekoč v prvi vrsti hodile v boju za ohranjanje okolja, so tokrat pristale daleč zadaj, na 39. mestu. V Južni, Srednji in Severni Ameriki skupaj za najčistejšo državo velja Kostarika, ki je na skupnem seznamu sicer pristala na petem mestu.

A. P.