Minister Bogovič je skrivnosten glede vladnih sklepov o napovedani gradnji plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. Foto: Goran Rovan
Minister Bogovič je skrivnosten glede vladnih sklepov o napovedani gradnji plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. Foto: Goran Rovan

Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je v Bruslju razkril, da je vlada na zadnji seji sprejela zaupne sklepe o vprašanju terminalov v Tržaškem zalivu. Zaradi tajnosti vsebine sklepov ni želel razkriti, temveč je dejal, da "gredo v smeri varovanja slovenskih interesov".

Minister Bogovič je tudi pojasnil, da je problematika terminalov pomembno vprašanje, ki je okoljsko ministrstvo zaposlovalo vse leto. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je pred dvema mesecema pripravilo gradivo z odzivom ob morebitnem nadaljevanju dejavnosti na italijanski strani, na zadnji seji pa ga je obravnavala tudi vlada. Ta teden bo sklepe za zaprtimi vrati obravnaval tudi odbor državnega zbora za zunanjo politiko.

Na vprašanje, ali je sam naklonjen tožbi, je Bogovič ponovil, da se je "Slovenija za zavarovanje svojih interesov pripravila na vsa sredstva". Ob tem je povedal, da se je o vprašanju terminalov ob robu zasedanja okoljskih ministrov EU-ja v Bruslju pogovarjal z italijanskim kolegom Corradom Clinijem, in izpostavil, da je zelo vesel njegovih zagotovil, da Italija ne bo izdala gradbenega dovoljenja za terminal v Žavljah, dokler se celovito ne preučijo vplivi vseh treh energetskih objektov, ki jih načrtuje Italija v Tržaškem zalivu - žaveljskega terminala, plinovoda in terminala v morju (off-shore).

Italija naj bi namreč odprla vsa tri okoljska poročila. Poročilo za plinski terminal v Žavljah je že končano, za plinovod, ki poteka iz terminala po morski gladini na zahodno stran zaliva, kjer se poveže z italijanskimi plinovodi, ter za morski (off-shore) terminal pa še ne. Dežela Furlanija - Julijska krajina pa je pred časom kljub negativnemu mnenju tržaške občine in pokrajine dala soglasje k odobritvi integriranega okoljskega pooblastila za uplinjevalnik.

Bogovič je izrazil veselje tudi zaradi dogovora, da se z italijanskim in hrvaškim kolegom sestanejo na začetku januarja in pogovorijo o upravljanju morja v Severnem Jadranu ter tako uresničijo, kar so se dogovorili na Brdu 19. oktobra.