Komisija je v petek pozvala članice EU-ja, naj z nacionalnih trgov umaknejo proizvode, ki vsebujejo ti snovi. Foto: BoBo
Komisija je v petek pozvala članice EU-ja, naj z nacionalnih trgov umaknejo proizvode, ki vsebujejo ti snovi. Foto: BoBo

Evropska komisija je prepoved obeh pesticidov dokončno potrdila v petek. Odločitev so podprle vse članice Unije, saj je Evropske agencije za varnost hrane avgusta sporočila, da pesticida ne izpolnjujeta standardov EU-ja in imata lahko negativne učinke na zdravje ljudi.

Povzročata predvsem poškodbe dednega materiala ter delujeta toksično na živčni sistem. Njuna uporaba ima lahko po ugotovitvah agencije genotoksične in nevrološke učinke na razvoj otrok, kar potrjujejo epidemiološki podatki. Skrb vzbujajoče pa je tudi dejstvo, da niso mogli določiti vrednosti, do katere je izpostavljanje pesticidu še varno.

Zatiranje škodljivcev na trti, krompirju, žitih

Podjetja imajo zdaj tri mesece časa, da se znebijo zalog izdelkov s klorpirifosom. Pripravki, ki bodo prepovedani v Sloveniji, se med drugim uporabljajo za zatiranje škodljivcev na vinski trti (Reldan 22 EC, Pyrinex M22 in tudi Daskor 440) ter na krompirju, oljni ogrščici in nekaterih žitih (Daskor 440).

Uporabo izdelkov, ki vsebujejo klorpirifos, je sicer že pred to dokončno odločitvijo Bruslja prepovedalo osem držav EU-ja, prepovedani pa so tudi v ZDA.

Zaznali so ga tudi v hrani

Presežne vrednosti klorpirifosa so doslej zaznali tudi v hrani, uvoženi v Slovenijo, je junija poročal spletni portal Oštro.si. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v Sloveniji v šestih letih odkrila 165 vzorcev živil, ki so vsebovali ta insekticid. Z izjemo štirih vzorcev je bil pri vseh drugih sicer prisoten pod predpisanimi mejnimi vrednostmi.