Mnoge ceste na Bavarskem ostajajo zaprte. Foto: Reuters
Mnoge ceste na Bavarskem ostajajo zaprte. Foto: Reuters

Na Bavarskem so bile razmere zaradi sneženja preteklo noč zelo dramatične. Pri jezeru Chiemsee na avtocesti med Salzburgom in Münchnom je zaradi nasedlih tovornjakov in avtomobilov ponoči promet popolnoma obstal, vozniki pa so morali na rešitev več ur čakati v svojih vozilih. Na pomoč so jim s toplimi napitki priskočili sodelavci Rdečega križa. Promet je stekel šele v jutranjih urah.

V Črni gori mraz, v Srbiji sneg

V Črni gori je bil začetek januarja najhladnejši po letu 1949. Dnevna temperatura v prvih desetih dnevih januarja letos je bila nižja od povprečja v vseh črnogorskih mestih. V Podgorici je bila tako temperatura zraka za 2,5 stopinje nižja od povprečja, v nekaterih priobalnih mestih in na severu države pa celo za 3,5 stopinje. Sneg, ki je nedavno pobelil črnogorsko prestolnico, je tudi prva pošiljka snega v Podgorici po letu 2012.

Sneg povzroča težave tudi v večjem delu Srbije, najbolj v prometu. Največ snega je zapadlo na območju Nove Varoši, Prijepolja, Novega Pazarja, Sjenice, Tutina in Ivanjice.

Kaos zaradi obilja snega in podrtih dreves vlada tudi drugje na bavarskih cestah in drugih prometnih povezavah, reševalne ekipe so na delu ves čas. Kdaj bo na vzhodu in jugu te nemške zvezne dežele znova stekel železniški promet, ni jasno. Na letališču v Münchnu so danes zaradi vremena odpovedali okoli 90 poletov, v Frankfurtu okoli 120.

Drevo padlo na cesto

Blizu Münchna je pod drevesom, ki je klonilo pod težo snega, v četrtek popoldne umrl devetletni deček. Mimoidoči so ga našli šele po 40 minutah, kljub oživljanju mu reševalci niso mogli več pomagati. Devetletnik je zadnja smrtna žrtev tokratne snežne ujme, ki je najhujša v zadnjih 20 letih. V Avstriji je od preteklega konca tedna umrlo najmanj osem ljudi.

Restavracijo zasul plaz

V Švici je v četrtek popoldne na hotelsko restavracijo na gorskem prelazu Schwägalp na 1300 metrih nadmorske višine zdrsnil 300 metrov širok snežni plaz, pri čemer so bili lažje poškodovani trije ljudje. Reševalci so v gmoti snega iskali morebitne pogrešane, a so morali pozno zvečer zaradi vnovičnega močnega sneženja iskanje prekiniti.

Plaz, ki je zasul švicarsko hotelsko restavracijo. Foto: Reuters
Plaz, ki je zasul švicarsko hotelsko restavracijo. Foto: Reuters

Reševalci v Avstriji si medtem že dneve ne morejo oddahniti. V Innsbrucku na Tirolskem so v četrtek zvečer za okoli 80 hiš izdali posebno opozorilo, kar pomeni, da morajo prebivalci zapreti okna in se čim manj gibati na prostem. Tudi na Solnograškem ostaja napeto. Poleg gasilcev in vojakov sodeluje pri odstranjevanju snega z dreves in električnih napeljav tudi 12 helikopterjev. Reševalci so morali pomagati tudi deskarju, ki ga je zasulo. Na prizadetih goratih območjih so snežne verige, freze in lopate razprodane.

Sneži manj, a šole ostajajo zaprte

A za danes si pri sosedih obetajo vsaj malce predaha, saj naj bi se sneženje, ki se je že nekoliko umirilo, drevi ustavilo. V Gornji Avstriji zato vnovič načrtujejo polete helikopterjev za iskanje pogrešanih. A v tej avstrijski deželi tudi danes ostala zaprtih 26 šol, šolarji bodo morda tudi v ponedeljek ostali doma.

Race na reki Inn. Foto: Reuters
Race na reki Inn. Foto: Reuters

Občutno manj sneži tudi na severnem Štajerskem, kjer zato prav tako načrtujejo polete helikopterjev, ki bodo med drugim s pomočjo oskrbeli tiste, ki so zaradi snega odrezani od sveta. Nekateri kraji na Štajerskem, kot na primer Altausee, so namreč popolnoma zasuti.
Ob manjši obilici snega so v večjem delu Alp v Avstriji in Nemčiji znižali stopnjo nevarnosti plazov. V Avstriji je še v četrtek vladala najvišja, peta stopnja nevarnosti plazov, danes so jo večinoma znižali na četrto. V večjem delu bavarskih gora so stopnjo nevarnosti plazov znižali s četrte na tretjo.

V noči na nedeljo znova močno sneženje

Današnje kratkotrajno olajšanje glede na napovedi vremenoslovcev ne bo trajalo dolgo. Vsaj do torka gre pričakovati nove obilne pošiljke snega. Nemški vremenoslovci predvsem za noč na nedeljo napovedujejo napete vremenske razmere z močnim sneženjem. V nedeljo naj bi se nato meja sneženja postopoma dvignila na okoli 1200 metrov nadmorske višine, kar pa v nižjih lega pomeni dež. Zaradi tega se bo sicer snežna odeja zmanjšala, nevarnost na objektih ‒ zaradi obstoječega snega na strehah ‒ pa povečala.

Toliko snega le vsakih 30 do 100 let

Tokratne ekstremne snežne pošiljke begajo celo strokovnjake. V kraju Hochfilzen na Tirolskem je na primer v desetih dneh zapadlo 311 centimetrov snega, v Bad Mitterndorfu na Štajerskem pa okoli 280 centimetrov. Kot je povedal Alexander Radlherr z avstrijskega meteorološkega urada, se takšno obilje snega celo v legah nad 800 metrov nadmorske višine pojavi le vsakih od 30 do 100 let.

V Avstriji še vedno izredne razmere zaradi snega