Potapljači odkrili srednjeveško topovsko kroglo

Potapljači ugotavljajo, da je v reki iz leta v leto manj nesnage. Iz leta v leto je v reki manj odpadkov, predmeti v strugi končajo predvsem zaradi objestnosti in vandalizma.

"Manj mečemo v Dravo. Večje stvari smo že pred leti pobrali, zdaj pa vidimo take standardne stvari, kot so znaki, kozarci, klopi in koši," je dejal Luka Vlašič iz Potapljaškega društva Maribor.

Potapljači so skupaj s pomočniki ob nabrežju iz reke potegnili za okoli štiri kubične metre kosovnih odpadkov, med njimi tudi slovensko zastavo.

"Ne bi rekel, da smo mi tisti, ki smo jo očistili ali kar koli, ampak mogoče smo v teh 27, 28 letih, kolikor to zdaj delamo, malo spremenili odnos meščanov do reke," meni Vojo Eraković, vodja mednarodne ekološke akcije Drava 2020.

Ob lanski ekološki akciji so potapljači odkrili posebno kamnito najdbo. Najverjetneje gre za srednjeveško topovsko kroglo. "Osemnajst centimetrov ima premera, dobrih šest kilogramov je težka in je iz litotamnijskega apnenca, to je tip apnenca, ki ga je na Štajerskem kar precej, se pravi, da se ga kar z lahkoto najde," je pojasnila kustodinja Pokrajinskega muzeja Maribor Nives Cvikl.

Po prvih ugotovitvah bi lahko pripadala težjemu poljskemu topništvu od zgodnjega 15. do začetka 16. stoletja in je bila izdelana za obrambo mesta.