Reka Drava je močno narasla. Foto: BoBo
Reka Drava je močno narasla. Foto: BoBo

Po popoldanski hidrološki napovedi Agencije RS za okolje (Arso) bo pretok Drave predvidoma dosegel 1.200 kubičnih metrov na sekundo, kar je manj od prvotnih napovedi. Po napovedih Arsa se bo ponoči povečala tudi vodnatost pritokov Drave v Sloveniji. Drava bo ob tem poplavljala na več mestih ob strugi, napovedujejo hidrologi.

V Dravogradu in Vuzenici so že v soboto aktivirali štaba civilne zaščite in začeli razdeljevanje protipoplavnih vreč. Civilna zaščita, prostovoljni gasilci in druge službe pa so v pripravljenosti tudi danes že ves dan.

Predstavniki dravograjske občine in štaba civilne zaščite so se dopoldne sešli s kolegi v sosednji avstrijski občini Labot, s katerimi so stalno v stiku in si izmenjujejo podatke. V Labotu so opoldne za tovornjake zaprli most čez Dravo proti Pliberku. Popoldne pa so po podatkih slovenskega prometno-informacijskega centra za državne ceste zaradi poplavljenega cestišča na avstrijski strani za promet zaprli tudi cesto Dravograd–Vič prek mejnega prehoda Vič, ki vodi do Labota.

Kot je povedal podžupan občine Dravograd in član civilne zaščite Anton Preksavec, so čez dan postavili dodatne protipoplavne prepreke in napolnili še več protipoplavnih vreč ter uvedli nočno dežurstvo. "To pomeni, da bodo gasilci izvajali obhode ob reki Dravi na najbolj ogroženih mestih," je pojasnil Preksavec. S preprekami so zaščitili deset objektov ob Dravi na Ribiški poti, v blokovskem naselju Meža pa je izdano opozorilo, da v primeru sirene prebivalci izvedejo samozaščitne ukrepe. Omenjeno blokovsko naselje je namreč na območju med sotočjem Meže in Mislinje in reko Dravo, v katero se skupaj izlivata.

Če bo pretok Drave v Dravogradu dosegel 1.200 kubičnih metrov na sekundo, se bo namreč tam preventivno sprožila sirena z alarmom za nevarnost, ki traja dve minuti. To za prebivalce ob Dravi in pritokih Meži in Mislinji pomeni, da morajo spremljati obvestila v medijih in ravnati samozaščitno. Vrednejše predmete morajo premakniti v višje ležeče prostore in z območij, kjer bi lahko poplavljalo, umakniti tudi avtomobile, je pojasnil Preksavec.

Pri pretoku reke Drave okoli 1.400 metrov na sekundo se Drava pod hidroelektrarno Dravograd že prelije na Ribiško pot in lahko začne zalivati prve hiše. A naj bi prepreke, ki so jih nastavili in jih še bodo, pri takem pretoku to še preprečevale, medtem ko pri pretoku okoli 1.600 kubičnih metrov na sekundo prepreke ne zmorejo več zagotavljati neprepustnosti, je pojasnil Preksavec.

Kot je povedal župan občine Vuzenica Franjo Golob, jih veseli, da so zdaj napovedi Arsa glede pretoka Drave bolj optimistične, za Vuzenico je namreč kritična meja pretoka 1.800 kubičnih metrov na sekundo. Vseeno so tudi v Vuzenici intervencijske službe v pripravljenosti, ta konec tedna so za občane med drugim pripravili več kot 500 protipoplavnih vreč.

Plimovanje v Piranu. Foto: BoBo
Plimovanje v Piranu. Foto: BoBo

Razmere na Obali

Zaradi povečanega plimovanja je danes morje spet poplavilo nižje predele obale, a brez hujših posledic. V Piranu je voda zalila Tartinijev trg, ne pa tudi objektov. Podobno je bilo v Izoli, a so vodne pregrade uspešno zajezile plimovanje, je poročal Radio Slovenija.

Regijski center za obveščanje Koper je zaradi visokega plimovanja morja v Piranu ob 08.53 sprožil sireno javnega alarmiranja, malo pred 9.30 se je sirena oglasila tudi v Izoli. V Piranu je poplavilo Tartinijev trg, ni pa voda zalivala objektov. V Izoli so vodne pregrade uspešno zajezile plimovanje. V Izoli, kjer so začasno zaprli promet proti Sončnemu nabrežju in naprej proti staremu mestnemu jedru, so na terenu gasilci tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva. Sicer pa so postavili vodne pregrade, s katerimi jim je uspelo zajeziti večji del plimovanja, je povedal namestnik poveljnika izolske civilne zaščite Denis Udovič. V Piranu je poplavilo osrednji Tartinijev trg, vendar voda ni prodrla do hiš, saj so zaščitene s protipoplavnimi vrečami, so pojasnili v Prostovoljnem gasilskem društvu Piran.

Po opozorilu Arsa bodo sredi dneva in popoldne v zahodni polovici Slovenije nastajali močnejši krajevni nalivi. Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču, so zapisali na zavodu.

Danes bo na zahodu pretežno oblačno, občasno bo ponekod deževalo. Na vzhodu bo občasno nekaj sonca. V zahodnem delu države bodo čez dan nastajali močnejši krajevni nalivi, pade lahko od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, sunki vetra bi lahko presegali 80 kilometrov na uro. Močan veter je napovedan tudi za jugovzhod države. Sunki vetra na Primorskem in v delu Notranjske bi lahko zjutraj in dopoldne presegali hitrost 80 kilometrov na uro.