Modroplavute tune na jutranjih dražbah na tokijski ribji tržnici dosegajo astronomske vsote. Foto: EPA
Modroplavute tune na jutranjih dražbah na tokijski ribji tržnici dosegajo astronomske vsote. Foto: EPA
Japonske restavracije cenjeni tunin suši prodajajo za med. Foto: EPA

Riba je jedrsko onesnaženost vsrkala v japonskih vodah, preden je priplavala 9.600 kilometrov na drugi konec Tihega oceana. To je prvič, da se je pri veliki selitveni ribi pokazalo, da prenaša radioaktivnost na tako velike razdalje.

"Iskreno povedano, smo malce osupli," je povedal Nicholas Fisher, eden izmed raziskovalcev Akademije znanosti, ki je v ponedeljek poročal o ugotovitvah.
Raven radioaktivnega cezija je bila 10-krat višja od količine, izmerjene na kalifornijskih tunah v preteklih letih. Toda vseeno je to še vedno precej pod skrajno mejo, ki sta jo japonska in ameriška vlada postavili, da je še varna za uživanje.

Predtem so v japonskih vodah sicer zasledili povišano stopnjo radiacije pri manjših ribah in planktonu, toda znanstveniki niso pričakovali, da bodo posledice jedrske katastrofe tudi pri velikih ribah, ki se selijo po svetu, saj lahko take ribe prebavljajo in izločajo radioaktivne substance.
Visoko cenjena riba
Ena od največjih in najhitrejših rib, pacifiška modroplavuta tuna, lahko zrase do treh metrov in tehta 500 kilogramov. Drsti se ob japonski obali, nato pa v trumah odplava proti vzhodu, proti obalam Kalifornije in Mehike.

Modroplavuta tuna je na Japonskem izredno cenjena in lahko za en sam tenak kos tega mehkega rdečega mesa, pripravljenega v obliki sušija, v eni izmed tokijskih restavracij odštejete tudi 20 evrov. Japonci zaužijejo kar 80 odstotkov svetovne populacije pacifiške in atlantske modroplavute tune.

Japonsko je marca 2011 zadel uničujoč potres 9. stopnje po Richterjevi lestvici. Sledil je še hujši cunami, ki je poškodoval tudi reaktorje elektrarne Fukušima Dai-iči.