Pogorišče sortirnice odpadkov si je ogledal tudi minister za okolje. Kmalu po ministrovem obisku pa je v sortirnici znova zagorelo. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Pogorišče sortirnice odpadkov si je ogledal tudi minister za okolje. Kmalu po ministrovem obisku pa je v sortirnici znova zagorelo. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

"Vabimo vas na shod vseh Lenartčanov in okoliških prebivalcev za zdravo in varno okolje! Pridite in se nam pridružite, če vam je mar za okolje, v katerem živimo. Smeti, ki jih vozijo tovornjaki s polnimi prikolicami, in ki ogrožajo naše zdravje, v takem obsegu nimajo kaj za delati v industrijski coni," je zapisano na Facebookovi strani Civilne iniciative Narava Slovenskih goric.

Sorodna novica V sortirnici odpadkov po obisku ministra spet zagorelo: dva gasilca poškodovana

Shoda, ki se bo začel v torek, 23. aprila, ob 7. uri, se bo udeležil tudi župan Občine Lenart Janez Kramberger, ki je pristojne že pozval k ustavitvi delovanja sortirnice odpadkov podjetja Salomon v Lenartu. "Bil sem povabljen na shod in se ga bom udeležil. Strinjam se, da ni prav, da nekdo za svojo dejavnost ne skrbi tako, kot je treba," je povedal župan.

"Naše zahteve v torek bodo, da se uredi po zakonih, da se lokacija spremeni. Tu je urbano naselje s trgovinami, s prehrano, z restavracijo ..." je za Radio Maribor pojasnila članica civilne pobude Kristina Travnekar.

Prvi požar na odlagališču Lenart 14. 4. 2019. Foto: PGD Benedikt
Prvi požar na odlagališču Lenart 14. 4. 2019. Foto: PGD Benedikt

Zahteva po ustavitvi delovanja sortirnice odpadkov

"Občina Lenart na podlagi dejstva, da je po pregledu okoljevarstvenega dovoljenja in ugotovljenega stanja v podjetju ob obeh požarih po našem trdnem prepričanju in znanju na takšen način organizirana dejavnost škodljiva do lokalnega okolja in prebivalcev, zahteva ustavitev delovanja podjetja na tej lokaciji," je v sporočilu za javnost zapisal Kramberger, ki je prepričan, da varnosti za okolje in ljudi razen z zaprtjem obrata ne bo mogoče zagotoviti.

"Več kot očitno glede na že prejete kopije inšpekcijskih pregledov in ugotovitev, da naj bi družba na lokacij delovala skladno z veljavnim okoljevarstvenim dovoljenjem, ne moremo pričakovati konkretnejših ukrepov s strani pristojnih služb, bodisi je s temi dovoljenji nekaj hudo narobe, gotovo na področju požarne varnosti, prepričani pa smo, da tudi drugje," je poudaril župan.

Dva požara v enem tednu

Spomnil je na oba požara, do katerih je v manj kot enem tednu prišlo v obratu z odpadki - prvi se je zgodil v nedeljo, drugi pa v petek, le nekaj ur po obisku okoljskega ministra Simona Zajca. Kramberger je še povedal, da so zadnji požar gasilci gasili vse do 1. ure v soboto zjutraj, pri tem pa sta se dva gasilca lažje poškodovala.

Medtem ko je po županovih besedah v času nedeljskega požara deževalo in se dim ni širil, pa so bile v petek razmere drugačne, saj je bilo vreme lepo, dim se je dvignil in smrdelo je po skurjeni plastiki. Do jutra so se razmere sicer umirile, je dodal.

Sortirnica odpadkov Salomon v občini Lenart. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Sortirnica odpadkov Salomon v občini Lenart. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

Vzrok požara še ni znan

Vzrok tako prvega kot drugega požara še ni znan. Na požarišču petkovega požara sta predstavnika Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano vzela vzorce vode in opravila meritve kakovosti zraka okoli mesta požara in širše. Po prvih meritvah ni bilo zaznati vplivov požara na kakovost zraka, je zapisano na spletni strani Občine Lenart. Meritve vzorcev zemljin in vrtnin bodo sicer opravili v prihodnjih dneh.

Simona Perčič iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje je po petkovem ogledu povedala, da je stanje pod nadzorom, je pa opozorila prebivalce, naj sperejo morebiten prah z okenskih polic in igral. Glede vrtnin in kapnic je prebivalcem svetovala, naj pred uporabo počakajo na analizo vzorcev.

Medtem ko je po županovih besedah v času nedeljskega požara deževalo in se dim ni širil, pa so bile v petek razmere drugačne, saj je bilo vreme lepo, dim se je dvignil in smrdelo je po skurjeni plastiki. Foto: Radio Maribor/Robert Levstek
Medtem ko je po županovih besedah v času nedeljskega požara deževalo in se dim ni širil, pa so bile v petek razmere drugačne, saj je bilo vreme lepo, dim se je dvignil in smrdelo je po skurjeni plastiki. Foto: Radio Maribor/Robert Levstek

Zahteva za takojšno odstranitev deponiranih odpadkov

Občina zahteva takojšnjo odstranitev vseh deponiranih predelanih in neobdelanih frakcij različnih klasifikacij odpadkov, da bi se izognili nevarnostim pred morebitnim ponovnim vžigom. Zahtevajo tudi poglobljen in temeljit pregled vpliva nedavnih požarov na okolje in ljudi, pa tudi revizijo postopka okoljevarstvenega dovoljenja z vključitvijo Občine Lenart in civilne družbe z izkazanim interesom v postopek. Do izdaje novega okoljevarstvenega dovoljenja nasprotujejo obratovanju sortirnice v Lenartu.

V občini zahtevajo tudi spremembo zakonodaje po hitrem postopku, skladno s katero naj se lokalnim skupnostim zagotovi možnost sodelovanja kot stranke v postopku izdaje okoljevarstvenih dovoljenj za vse namene. Občine namreč nosijo odgovornosti po zakonu o varstvu okolja, so nosilke javne službe varstva pred požarom in nosijo številne druge odgovornosti, opozarjajo.

Analiza vseh vplivov na okolico

Zahtevajo tudi analizo vseh vplivov po požaru, sanacijo območja tovarne in okolice in resen zakonodajni pristop na državni ravni do vseh podobnih obratov tako v fazi izdajanj dovoljenj kot v fazi kontrole obratovanje, ki naj bo stalna in temeljita, je v sporočilu za javnost še zapisal Kramberger.

Po Krambergerjevem prepričanju je za zahtevane ukrepe dovolj zgovorno dejstvo, da je v petek zagorelo na območju, ki je bilo po pregledu po prejšnjem požaru pred slabim tednom označeno kot varno in primerno za nadaljnje obratovanje. Župan je sicer v zvezi s požari že najavil tudi sklic izredne seje občinskega sveta, ki bo predvidoma v četrtek.

Minister Zajc o zahtevi za preselitev sortirnice odpadkov