Peking je zadnje dni ovit v smog, v mestu sicer ob večjih dogodkih, kot so zasedanje kitajskega kongresa ali olimpijske igre, zaustavijo industrijsko obratovanje. Foto: Reuters
Peking je zadnje dni ovit v smog, v mestu sicer ob večjih dogodkih, kot so zasedanje kitajskega kongresa ali olimpijske igre, zaustavijo industrijsko obratovanje. Foto: Reuters
Termoelektrarna v Datongu
Kitajska je napovedala boj proti zračnemu onesnaženju, katerega velik del so tudi elektrarne na premog. Na fotografiji elektrarna v mestu Datong. Foto: EPA

Zaprtje pekinške termoelektrarne Huangneng prihaja po letnem zasedanju kitajskega ljudskega kongresa, na katerem je kitajski premier Li Kečjang obljubil, da bo "nebo napravil znova modro". Peking je s tem postal prvo kitajsko mesto, v katerem vse mestne elektrarne delujejo na zemeljski plin. S tem so dosegli cilj, ki so si ga mestne oblasti zastavile leta 2013 v petletnem akcijskem načrtu mesta za čistejši zrak.

Termoelektrarna Huangneng je četrta, ki so jo od leta 2013 zaprli in nadomestili z elektrarnami na zemeljski plin. Kitajski prestolnici je s tem letno prihranjenih 10 milijonov ton izpustov toplogrednih plinov, ki nastanejo ob kurjenju premoga.

Hudo zračno onesnaženje
Medtem je Peking v zadnjem tednu ovit v smog, v mestu so tudi razglasili modri alarm zaradi hude onesnaženosti zraka. Stanje naj bi ostalo nespremenjeno tudi na začetku novega tedna.

Količina nevarnih drobnih delcev PM 2,5 je v zadnjih dneh med 200 in 300 mikrogrami na kubični meter, medtem ko Svetovna zdravstvena organizacija priporoča maksimalno povprečno izpostavljenost 25 mikrogramov na kubični meter v 24-urnem obdobju.

Kitajske oblasti so sicer ob pomembnih dogodkih, kot so zasedanje ljudskega kongresa ali poletne olimpijske igre leta 2008, ustavile tovarne in promet. Tako se je tudi v času tokratnega zasedanja ljudskega kongresa koncentracija delcev PM 2,5 gibala med 50 in 80, čeprav je bila še dan pred začetkom nad 200 mikrogrami na kubični meter.

Manj uporabe premoga
Kitajska je januarja v enajstih provincah zaustavila skupno več kot 100 različnih energetskih projektov, povezanih z uporabo premoga. "Ne moremo nadzorovati vremena, lahko pa prilagodimo svoje vedenje in način razvoja," je na kongresu dejal premier Kečjang.