Ocenjujejo, da so prepreke bodisi neučinkovite bodisi so jih namestili prepozno. Foto: AP
Ocenjujejo, da so prepreke bodisi neučinkovite bodisi so jih namestili prepozno. Foto: AP

Gorivo se je iz bližnje termoelektrarne razlilo konec maja. Namestnica ministra za okolje v regiji Krasnojarsk Julija Gumenjuk je opozorila, da so za pregradami odkrili velike količine nafte. Mogoče je, da so prepreke neučinkovite, ali pa so jih namestili prepozno, ko se je nafta že razlila čez območje, kjer so nato namestili pregrade, je dodala.

Rusko ministrstvo za izredne razmere je v petek sicer sporočilo, da se je širjenje nafte končalo, Gumenjukova pa je v ponedeljek povedala, da so strokovnjaki za varovanje okolja odkrili koncentracije naftnih proizvodov, ki so od 80- do 116-krat višje od sprejemljivih vrednosti. Višje koncentracije so med drugim zaznali v jezeru Pjasino, ki je vir za polotok Tajmir pomembne reke Pjasine.

Putin razglasil izredne razmere

V zemljo in reko pri elektrarni je 29. maja izteklo več kot 21.000 kubičnih metrov goriva. To se je zgodilo, ker se je v termoelektrarni v mestu Norilsk začela potapljati podporna struktura rezervoarja. Podporni stebri namreč stojijo na permafrostu, ki pa se zaradi nadpovprečno visokih temperatur tali, so navedli v podjetju Norilsk Nickel, katerega hčerinsko podjetje NTEK je lastnik elektrarne.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prejšnji teden zaradi nesreče razglasil izredne razmere. Uvedli pa so tudi preiskavo incidenta.