V Triglavskem narodnem parku je okoli 400 črnih gradenj. Foto: BoBo
V Triglavskem narodnem parku je okoli 400 črnih gradenj. Foto: BoBo
Rušenje črnih gradenj v Bohinju

Inšpektorji so se končno lotili izvajanja osem let stare uredbe o sanaciji degradiranega območja v TNP-ju, zato so že izdali odločbe za rušenje 23 objektov, še 120 jih je spornih in v postopku, je za TV Dnevnik poročala Marjeta Klemenc.

Prav odločenost inšpektorjev pa je v Bohinju povzročila nemalo razburjenja - na seznamu za rušenje so se namreč znašli vsi: tisti, ki so skušali nedovoljene posege legalizirati, in oni, ki so svoje črne gradnje le postavili. Nekateri objekti pa tam stojijo celo že več desetletij.

V parku okoli 400 črnih gradenj
V TNP-ju je sicer okoli 400 črnih gradenj - večinoma gre za počitniške hiš(k)e, ki so "nastale" iz hlevov, senikov in podobnih stavb. Te so lastniki bodisi porušili in na njihovem mestu zgradili nove stavbe bodisi prenovili. Po od lani veljavnem zakonu je gradnja počitniških hiš na območju parka prepovedana.

Pri nekaterih "črnih" gradnjah pa ni vse tako črno - a inšpektorjev to ne zanima. Domačinom je namreč še vedno (z ustreznimi dovoljenji) dovoljena kmetijska dejavnost. Nekateri kmetovalci so brez gradbenih dovoljenj gradili že pred desetletji in so se zdaj znašli v primežu vladne uredbe, da bo padlo vse, česar ni mogoče legalizirati.

Ni isto, če je objekt zrasel pred petimi ali pred 40 leti
To ni pravi način reševanja težav, pravijo na občini, kjer so pred leti sami pozivali inšpektorje, naj vendar ukrepajo zoper črnograditelje. "To, kar je nastalo v zadnjih petih, šestih letih, se ne da obravnavati enako kot gradnje izpred 40 let, saj so bile takrat druge okoliščine," opozarja Franc Kramar.

Tudi nekdanje hišniško stanovanje mladinskega doma v Ribčevem lazu naj bi porušili, čeprav Darko Kuzmič z dokumenti dokazuje, da je bil objekt povsem zakonito zgrajen že leta 1964. "Inšpektor je neomajen," pojasnjuje.

Rušenje črnih gradenj v Bohinju