Na kopališču Žusterna znova plapola rdeča zastava. Foto: Radio Koper
Na kopališču Žusterna znova plapola rdeča zastava. Foto: Radio Koper

Rdečo zastavo so v jutranjih urah sicer odstranili, saj so odvzeti vzorci kopalne vode in njihovi rezultati že kazali, da je voda takšne kakovosti, da bo kopanje spet mogoče, je pojasnil Milan Krek s koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Najnovejša analiza pa je nato znova pokazala preveliko onesnaženje, zato je kopanje znova prepovedano.

Upravljavcu, javnemu zavodu za šport, so naložili nekaj ukrepov: "Upravljavcu nalagamo večji nadzor nad vonjavami na plaži in v okolici. Seveda ima tudi nalogo, da takoj, ko zazna kar koli, to tudi sporoči."

Nadzor vode v Žusterni se bo v naslednjih dneh še nadaljeval. "Še naprej bodo spremljali patološke parametre na iztoku meteornega kanala," je dejal Krek, vendar koprska enota NIJZ-ja opozarja, da voda v samem iztoku meteornega kanala ni primerna za kopanje. "Žal sem na lastne oči videl, da se nekateri v tem tudi kopajo, tako da bomo izvedli določen ukrep, da bo vsakemu jasno, da se na tistem mestu ne sme kopati," dodaja Krek.

O umiku zastave znova v petek

O morebitnem umiku rdeče zastave bodo spet odločali v petek, so pojasnili v kabinetu župana Aleša Bržana.

Po informacijah Radia Koper prve analize vzorcev blata nekaterih kopalcev, ki so se oglasili v epidemiološki ambulanti Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kažejo zelo verjetno povezanost zdravstvenih težav in kopanja v fekalno onesnaženi vodi v Žusterni. Marjetico Koper je v četrtek obiskal okoljski inšpektor, ki so ga zanimali postopki komunalnega podjetja pri odpravljanju vzrokov za težave. Z direktorjem Alfredom Draščičem pa so se že pogovorili tudi policisti.

Hudournik so zajezili

V povezavi s to odločitvijo je tudi ukrep Marjetice, ki je prav zaradi nihanja rezultatov meritev indikatorjev onesnaženja na iztoku hudournika v Žusterni v sodelovanju z Gasilsko brigado Koper in v dogovoru z občino zajezila hudournik in v celoti preprečila iztok hudourniških voda v morje. Do zaključka ugotavljanja vseh virov onesnaževanja hudournika bo Marjetica meteorno vodo prečrpavala v cisterne in odvažala v čistilno napravo na Srmin.

Do fekalnega onesnaženja območja Žusterne je prišlo v petek, ko so na kopališču tudi izobesili rdečo zastavo. Ukrep so preklicali danes zjutraj - potem, ko so analize pokazale, da je voda na območju Žusterne spet primerna za kopanje.

Na NIJZ-ju so za STA navedli, da se je v zadnjih dneh zaradi zdravstvenih težav na koprsko območno enoto obrnilo 33 ljudi, vendar ne morejo trditi, da so vsi primeri povezani z onesnaženim morjem. Večina ljudi je sicer bruhala, nekateri so imeli drisko, so pa pri vseh težave hitro minile. Ob tem so na inštitutu pojasnili še, da lahko v primeru fekalno onesnažene kopalne vode pride do okužbe z virusom hepatitisa A. Inkubacija pri omenjenem virusu je od 15 do 50 dni, v povprečju pa od 28 do 30 dni. Če je torej prišlo do okužbe s tem virusom, se lahko bolniki pojavijo tudi šele po 50 dneh od dneva izpostavljenosti.

V Žusterni znova plapola rdeča zastava