Do petka sredi dneva bo pihal močan severni veter. Pod Karavankami, v zgornjem Posočju, na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju ter v višjih legah bo v sunkih dosegal hitrosti med 80 in 100 km/h. Foto: BoBo
Do petka sredi dneva bo pihal močan severni veter. Pod Karavankami, v zgornjem Posočju, na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju ter v višjih legah bo v sunkih dosegal hitrosti med 80 in 100 km/h. Foto: BoBo
Rdeči alarm za SZ Slovenije zaradi vetra
Hitrosti vetra bodo dosegale tudi 100 km/h na uro. Tako močno bo pihalo vse do petka sredi dneva. Foto: Arso
Slovenijo zajel močan veter

"Ob hitrostih vetra od 80 do okoli 100 km/h veter lahko lomi veje, podira nekatera drevesa, odnaša kritino s streh, ovira promet in otežuje gibanje. Zato ob morebitnem pojavu na vašem območju ostanite v varnih prostorih. Vrata in okna naj bodo zaprta. Pri gibanju na prostem se izogibajte nevarnih mest. Priporočamo veliko previdnost v prometu," opozarjajo na Arsu.

Močan veter je na severovzhodu države že povzročil škodo. V občinah Rače-Fram, Lenart in Šentilj je bilo začasno brez oskrbe z električno energijo več kot 6.000 odjemalcev, o poškodovanih ali ogroženih elektrovodih pa poročajo tudi iz več drugih krajev, predvsem v bližini Maribora.

Na ormoškem območju je bilo brez elektrike približno 200 gospodinjstev, še 100 gospodinjstev več pa je brez elektrike na območju Slovenske Bistrice, je poročal Radio Slovenija.

Opozorilo: Kjer so bili gozdovi že poškodovani zaradi žleda, je še posebej velika nevarnost lomljenja vej, zato odsvetujejo hojo po gozdu!


Veter že dopoldne že povzročal škodo v Podravju
Okoli enajste ure dopoldne je veter odkril del strehe na stanovanjski hiši v Framu, na cesti med Framom in Kopivnikom, približno 300 metrov od cerkve v Framu, pa je podrl drevo. Streho je odkril tudi na gospodarskem poslopju v Dupleku, tam pa je na cesti Dvorjane-Ciglence prav tako podrlo drevo.

V Mariboru je veter odkril garaže na Maistrovi ulici in streho na objektu skladišča nekdanjega podjetja Vinag, drevo pa je podrl na Ptujski cesti. Iz Mestne občine Maribor so medtem opozorili, naj se sprehajalci zaradi močnega vetra ne zadržujejo v parku, voznike pa, da če je le mogoče, naj ne parkirajo pod drevesi.

Veter podiral drevesa na ceste
Veter je že v sredo v številnih krajih podiral drevesa. Gasilci so morali eno ali več dreves s ceste umakniti v Metliki, Velenju, v občinah Ormož, Središče ob Dravi, Hoče-Slivnica in Škocjan.

V Lescah je na eni hiši veter odkril nekaj strešnikov starega železniškega objekta, na Jesenicah pa približno 30 kvadratnih metrov aluminijaste strešne kritine na vrtcu.

Rdeči alarm za severozahodno Slovenijo
Vremenoslovci močnejši veter napovedujejo zlasti za čas od današnjega večera do petka dopoldne. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) sunki vetra lahko dosežejo tudi hitrost okoli 100 kilometrov na uro, opozarjajo.

Predvsem v hribovitem svetu in pod Karavankami, v zgornjem Posočju, na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju bo v sunkih presegel hitrost 80 kilometrov na uro.

Arso je tako izdal rdeči alarm za območje severozahodne Slovenije, poleg tega pa tudi oranžni alarm za območja severovzhodne, jugovzhodne in osrednje Slovenije.

Dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje (Arso) je pojasnil, da lahko veter pri hitrosti 70 kilometrov na uro že podre kakšno drevo, pri sto kilometrih pa že več dreves. Pri hitrosti več kot 100 kilometrov na uro že govorimo o hudem vetru. Občutek pri hitrosti vetra z okoli 100 kilometrov na uro je podoben, kot če bi se s takšno hitrostjo vozili z odprtim avtomobilom, je dejal.

Močan veter naj bi predvidoma pojenjal v petek sredi dneva.

Vremensko napoved si oglejte tukaj.

Pooblačitev in nižje temperature
Kot napovedujejo na Arsu, je sredi dneva na severovzhodu države začelo rahlo deževati, zvečer in v noči na petek se bo rahel dež občasno pojavljal do osrednje Slovenije.

Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 8, na severovzhodu in ob morju do okoli 10, v zatišnih alpskih dolinah okoli 0 stopinj Celzija. Čez dan bodo najvišje dnevne temperature od 11 do 16, na Primorskem pa do okoli 19 stopinj stopinj Celzija.

Slovenijo zajel močan veter