Strele so na vzhodu Slovenije zanetile nekaj požarov. Foto: BoBo
Strele so na vzhodu Slovenije zanetile nekaj požarov. Foto: BoBo

Udar strele je zanetil požar na kmetijskogospodarskem poslopju v Močlah v občini Šmarje pri Jelšah. Gasilci so požar omejili in tako preprečili, da bi se razširil na sosednje objekte, ter ga pogasili. Ob tem jim je uspelo rešiti vso živino in nekaj kmetijske mehanizacije. Objekt je uničen v celoti, višina gmotne škode pa ni znana.

Strela je udarila tudi v stanovanjski objekt v kraju Spodnje Pijavško v občini Krško in poškodovala del ostrešja stanovanjskega objekta. Poškodovano je bilo tudi osebno vozilo, na katerega je padla strešna kritina.

Sončno in vroče do nedelje
V občini Brežice je strela udarila v napravo za odpiranje in zapiranje železniških zapornic. Promet na železniškem prehodu so do popravila naprave urejali policisti. Drugod po državi je zaradi močnih nalivov težave povzročala meteorna voda, veter pa je podrl tudi nekaj dreves.

Sreda in četrtek bosta večinoma sončna, v popoldanskih urah pa bo predvsem v hribovitem svetu severne Slovenije lahko nastala kakšna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature od 26 do 31 stopinj Celzija. V petek, soboto in nedeljo bo prav tako sončno in vroče, pihal bo jugozahodni veter. "V nedeljo popoldne bodo z zahoda počasi prišle prve nevihte, ki bodo uvod v spremembo vremena, ki prihaja prihodnji teden," je vremenske spremembe napovedal meteorolog agencije za okolje (Arso) Janez Markošek.

Obremenilna bo le vročina
Vremenski vpliv bo večinoma ugoden, le sredi dneva in popoldne bo predvsem po nižinah Primorske velika toplotna obremenitev. Arso priporoča pitje dovolj tekočine, uživanje lahke hrane, sredi dneva in popoldne pa ljudem svetujejo izogibanje večjim telesnim naporom na prostem.