Viharni severnik je že na začetku meseca povzročil veliko škodo, še posebej v Kranju. Foto: BoBo
Viharni severnik je že na začetku meseca povzročil veliko škodo, še posebej v Kranju. Foto: BoBo

Veter je že na začetku februarja pustošil po Kranju in zdaj je znova odkrilo del strehe na Gimnaziji Franceta Prešerna. Ravnateljica je odredila evakuacijo 350 učencev in zaposlenih.

Sunki vetra so tudi drugje podirali drevesa, odkrili tri strehe objektov, nekaj težav so povzročali tudi v cestnem prometu. Posredovali so gasilci in delavci cestnih služb, sporočajo z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Veter se še ne bo umiril

Vremenoslovci tudi za danes napovedujejo okrepljen jugozahodnik, ki bo zvečer predvsem v severovzhodnih krajih v sunkih presegal hitrost 70 kilometrov na uro, ponekod v višjih legah pa okoli 100 kilometrov na uro. Slabel bo v drugi polovici noči na nedeljo.

Sledijo deževni dnevi. V nedeljo bo meja sneženja večinoma nad 1200 metri nadmorske višine, na severozahodu in severu se lahko spusti do okoli 900 metrov. V ponedeljek bo nato ob toplejšem vremenu nekoliko višje, v torek pa ob dotoku hladnejšega zraka spet nižje. Predvsem nad 1500 metri na Arsu pričakujejo večje količine snega, še posebej v zahodnih Julijcih, zato se bo nevarnost snežnih plazov povečala.