V Sloveniji naj bi v letu 2012 živelo od 32 do 39 odraslih volkov. Foto: BoBo
V Sloveniji naj bi v letu 2012 živelo od 32 do 39 odraslih volkov. Foto: BoBo

Z ovratnico opremljena vodilna volkulja Jasna je po strokovnih ocenah stara od štiri do pet let in je v dobri telesni kondiciji. Jasna je tudi vodilna samica goteniškega tropa in mati mladičev, ki so bili v zadnjem mesecu opaženi na tem območju.

Ob odlovu so jo pregledali in odvzeli vzorce za genetske analize, s pomočjo katerih bodo lahko njeno gibanje v okolju zaznavali tudi po končanem telemetričnem spremljanju. Omogočili bodo tudi raziskavo njene sorodstvene povezave z drugimi volkovi. Pridobivanje genetskih podatkov je pomembno za ocenjevanje številčnosti populacije volkov.

Jasna pripada tropu Gotenica
Gre že za sedmega volka, katerega gibanje in dejavnost bodo spremljali v okviru štiriletnega projekta SloWolf. Omenjena volkulja je hkrati drugi spremljani volk iz tropa Gotenica, saj so na istem območju leta 2011 odlovili enoletnega volka Luko, ki je prav tako kot Jasna nosil svetlomodro ovratnico.

Lukovo gibanje so lahko spremljali le slabih devet mesecev, saj ga je pred odpadom ovratnice povozil avto. Volkulja Jasna bo ovratnico nosila približno eno leto, potem pa se bo sprožil samodejni mehanizem, ki omogoči, da ovratnica samodejno odpade, so sporočili iz SloWolfa.

V Sloveniji manj kot 50 volkov
Po opravljenih zadnjih analizah je v Sloveniji v letu 2012 živelo od 32 do 39 odraslih volkov, če pa prištejemo še volkove, ki prehajajo mejo s Hrvaško (Gorski kotar), pa se številka nekoliko poveča, na nekje od 36 do 43 volkov.