Po poročanju javne radiotelevizije CBC je samo v Montrealu do petka zvečer umrlo 28 ljudi. Foto: Reuters
Po poročanju javne radiotelevizije CBC je samo v Montrealu do petka zvečer umrlo 28 ljudi. Foto: Reuters
Montreal
Prebivalci se poskušajo ohladiti na različne načine. Foto: Reuters

Temperatura je ob visoki stopnji vlage dosegla 34 stopinj Celzija, kar je deset stopinj nad običajnimi temperaturami na tem območju v tem letnem času. Število smrtnih žrtev se je zaradi vročine stopnjevalo vsak dan, večina pa je bila starih med 50 in 85 let in je imela kronične fizične ali duševne zdravstvene težave.

"Povečanje števila žrtev je bilo pričakovano zaradi posledic, ki jih ima vročina za telo, predvsem pri starejših in tistih s kroničnimi boleznimi, ter zaradi vročine, ki se je nakopičila v zgradbah," so sporočili z ministrstva za zdravje.

Ljudi so pozvali, naj pijejo veliko vode, zmanjšanje fizično aktivnost in poiščejo klimatizirane prostore ali senco. Oblasti so prebivalcem tudi naročile, naj pazijo na starejše oziroma slabotne prijatelje in sosede.

Vročina se poslavlja
Ozračje se je medtem ohladilo, vročinski val se po tednu dni poslavlja, v prihodnjem tednu naj bi se temperature spustile pod 30 stopinj Celzija, tudi vlažnost naj ne bi bila več tako visoka. Tokratna vročina je trajala še dva dni dlje kot podoben val leta 2010, ki je bil najbolj vroč v Quebecu v zadnjih 60 letih in so ga povezali s skupno 280 smrtmi meseca julija.

V zadnjih dneh so opozorila zaradi vročine izdali tudi v sosednji provinci Ontario.