Po sončnih in toplih dneh v nedeljo s hladno vremensko fronto prihajajo dež in nižje, za jesen značilnejše temperature. Foto: Pixabay
Po sončnih in toplih dneh v nedeljo s hladno vremensko fronto prihajajo dež in nižje, za jesen značilnejše temperature. Foto: Pixabay
false
Padavine bodo v nedeljo proti večeru že slabele in v noči na ponedeljek v večjem delu države ponehale. Foto: Pixabay

prihajajo v nedeljo s hladno vremensko fronto dež in nižje, za jesen značilnejše temperature. Fronto bo spremljal tudi močan veter.

Sredi dneva se bodo padavine razširile nad vso Slovenijo, temperature bodo segle le do 15 stopinj Celzija, meja sneženja pa se bo do večera spustila na 1200 metrov, pojasnjuje dežurna vremenoslovka na Agenciji RS za okolje in prostor (Arso) Veronika Hladnik.

Danes bo še suho in sončno z nekaj jugozahodnega vetra, temperature bodo okoli 20 stopinj Celzija. Na Primorskem in v zahodni Sloveniji bo nekaj več oblačnosti, tam lahko danes že pade kakšna kaplja dežja, a večjih količin ni pričakovati.

V nedeljo pa nas bo dosegla hladna vremenska fronta, v večjem delu države bo predvidoma padlo od 20 do 40 litrov padavin na kvadratni meter, kar pomeni zmerno deževje. Predvsem v južni Sloveniji bodo tudi nevihte s krajevnimi nalivi. Zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem popoldne zmerna do močna burja, ki bo v sunkih lahko dosegla tudi 120 kilometrov na uro. Za nedeljo in ponedeljek so na agenciji za območje Primorske razglasili oranžni alarm oz. drugo najvišjo stopnjo ogroženosti.

"S fronto seveda prihaja tudi nekoliko hladnejša zračna masa, tako da bo nedelja hladnejša - najvišje dnevne temperature bodo le do 15 stopinj Celzija," je napovedala Hladnikova.

Z ohladitvijo in padavinami se bo popoldne zniževala tudi meja sneženja. Bodo pa po napovedih padavine proti večeru že slabele in v noči na ponedeljek v večjem delu države ponehale, na Primorskem pa bo še vedno vetrovno.

Vremensko napoved najdete tukaj


Prihodnji dnevi bodo nekoliko hladnejši

V ponedeljek se bo sredi dneva že začelo jasniti, bo pa ostalo hladneje, kot smo bili vajeni v preteklih dneh. Dnevne temperature bodo okoli 15 stopinj Celzija in v ponedeljek in torek bo tudi zaradi severnega vetra bolj sveže. "Pravzaprav bodo temperature primerne letnemu času," je dodala.

Za prihodnji teden kaže, da bo prevladovalo suho vreme, temperature bodo pa verjetno med 15 in 20 stopinjami Celzija.

Oktober, ki ga sicer še ni konec, bo verjetno v povprečju nekoliko toplejši od preostalih let, je dejala Hladnikova. Kot je pojasnila, kakšnih rekordov sicer letos ni bilo, je pa bila vseeno kakšnih deset dni temperatura do 25 stopinj Celzija, sploh na vzhodu. "To pa so vseeno kar visoke temperature za ta čas," je dejala.

Rekordne oktobrske temperature v Sloveniji so bile sicer še višje - sredi oktobra leta 1970 so imeli v Biljah 28,2 stopinje, v Vedrijanu 28, v Tolminu in Kubedu pa 27 stopinj Celzija.