Vsi, ki želijo čistiti svojo okolico, bodo v prihodnjem mesecu imeli precej možnosti. Foto: BoBo
Vsi, ki želijo čistiti svojo okolico, bodo v prihodnjem mesecu imeli precej možnosti. Foto: BoBo

Društvo Ekologi brez meja so tako vse slovenske čistilne akcije zbrali na spletni povezavi ebm.si/cistilne. Prav tako vabijo vsakogar, ki v naravi opazi divje odlagališče, da ga prijavi v register divjih odlagališč (register.ocistimo.si).
Na seznamu čistilnih akcij 2013 lahko vsi prostovoljci najdejo, kje in kdaj bo letos v njihovem kraju potekala čistilna akcija in pomagajo očistiti Slovenijo. Prav posebej pa so tokrat na čistilno akcijo vabljeni prebivalci lani poplavljenih območij, da pomagajo očistiti nabrežja rek in potokov, ki so jih prizadele poplave in za seboj poleg razdejanja pustile kupe odpadkov.

Kot prostovoljci pa se lahko vsi pridružijo tudi vseslovenski ekološki akciji Očistimo vode, ki je namenjena ohranjanju slovenskih vodotokov, in pomagajo popisati izpuste neočiščenih odpadnih voda. Čistilni akciji sta danes že potekali na Mariborskem otoku ter v občini Celje.

Celjani bodo lahko čistili tudi v soboto, in sicer krajevne skupnosti in mestne četrti, Savinjsko nabrežje in okolico Šmartinskega jezera. Začetek akcije je ob 9. uri. Čistilne akcije so danes začeli tudi v Ljubljani, akcije pa bodo potekale tudi v soboto. Osnovni namen je temeljito spomladansko čiščenje funkcionalnih površin na območju Mestne občine Ljubljana.