Skoraj celotno Slovenijo je v soboto zajelo močno neurje. Foto: Pixabay
Skoraj celotno Slovenijo je v soboto zajelo močno neurje. Foto: Pixabay

Z nalivi, točo, naraslimi hudourniki in meteornimi vodami so se spoprijemali v osrednji, severni in vzhodni Sloveniji – predvsem na Koroškem, v okolici Velenja, v Ljubljani z okolico, na Dolenjskem, v Posavju in na severovzhodu Slovenije. Gasilci so tako posredovali v kar 333 intervencijah, na teren so morali člani 361 prostovoljnih gasilskih društev in 19 poklicnih
enot.

Narasle meteorne vode so zalivale številne kletne, garažne in pritlične prostore stanovanjskih, trgovskih, gospodarskih in gostinskih objektov, prostore zapora na Dobu in knjižnice v Ljubljani ter prostorov zdravstvenega doma. Iz zalitega podvoza v Laškem so gasilci rešili osebno vozilo, v Puconcih pa so morali črpati vodo iz telovadnice v osnovni šoli. Poplavilo je tudi kamp v Termah Banovci, piše na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

Sorodna novica Vreme

Zagorelo zaradi udarov strel, prožili so se plazovi

Zaradi udara strele je zagorel stanovanjski objekt v naselju Šmarca v občni Kamnik, v
Lenartu pri Gornjem Grad je zagorel gospodarski objekt, v Čezsoči je strela udarila v hlev. Posredovali so gasilci PGD Bovec in domačini, ki so požar pogasili. V Podpeci se je na lokalno cesto sprožil zemeljski plaz, ki so ga z delovnim strojem odstranili gasilci. Plaz se je sprožil tudi na cesto Prevalje–Leše. Iz komunalnega podjetja Slovenj Gradec medtem sporočajo, da je zaradi neurja onesnažena pitna voda iz vodooskrbnega območja Dolič, zato je vodo do preklica treba prekuhavati.

Reke v vzhodni polovici države bodo še naraščale

Zaradi obilnih padavin je narasla tudi gladina številnih rek, a bregov večinoma niso prestopile. Hidrologi agencije za okolje ob tem opozarjajo, da reke v vzhodni Sloveniji še naraščajo. "Dravinja se bo popoldne razlivala ob strugi na območjih pogostih poplav. Razlijejo se lahko tudi nekateri njeni pritoki, zlasti Oplotnica in pritoki Savinje na širšem Celjskem območju ter manjše reke v Posotelju," so zapisali.

Poplave v Šmarju pri Jelšah

Deževje se ponekod sicer nadaljuje še tudi danes. V občini Šmarje pri Jelšah so narasle vode poplavile župnijsko cerkev, Muzej baroka in kulturni dom je gasilcem uspelo zavarovati. Poplavljena je cesta v Zibiko, na Sv. Štefanu plaz ogroža stanovanjsko hišo, so zapisali na strani občine na Facebooku in dodali: "Občane opozarjamo, naj se izogibajo poplavljenih območij in naj se ne izpostavljajo nevarnostim, ki jih lahko povzročijo narasle vode."

Sorodna novica Stanje na cestah

Sredi tedna zelo vroče, konec tedna bo znosneje

Vremenska napoved za naprej je sicer obetavnejša: vsak dan bo topleje, je za Radio Slovenija povedal Brane Gregorčič z Agencije za okolje. Prihaja namreč suh in vroč zrak, zaradi česar se bo sredi tedna po nižinah ogrelo tudi do 35 stopinj, ponekod na Primorskem bodo termometri ponekod lahko pokazali še več. Za konec tedna lahko potem pričakujemo malenkostno ohladitev, je še dejal vremenoslovec in dodal, da bodo temperature predvidoma okoli 30 stopinj. "Neviht ta teden predvidoma ne bo," je še poudaril.