Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po poročanju uprave za zaščito in reševanje so neurja največ težav povzročila na območju občin Podvelka, Muta, Prevalje, Slovenj Gradec, Šmartno ob Paki, Braslovče, Majšperk, Markovci in Središče ob Dravi. Prizadete so bile tudi občine Velenje, Šoštanj, Mozirje, Polzela, Žalec, Maribor, Selnica ob Dravi, Duplek, Ljutomer, Ivančna Gorica in Postojna.

26 gasilskih enot je posredovalo v 40 intervencijah. Predvsem so iz stanovanjskih in drugih objektov črpali meteorno vodo, zaradi močnega vetra pa so pokrili nekaj streh objektov in odstranili nekaj podrtih dreves.

Na Spodnji Kapli v občini Podvelka je meteorna voda ogrožala več stanovanjskih objektov. Gasilci so očistili naplavine izpred objektov, s protipoplavnimi vrečami zaščitili en objekt in očistili zamašene prepuste. V Javniku so gasilci pregledali prevoznost ceste Javnik-Kapla na Kozjaku, kjer je hudournik odnesel del ceste do dveh stanovanjskih objektov. Delavci cestnega podjetja Pomgrad so zagotovili delno prevoznost ceste Gradišče – Kapla na Kozjaku.

V Muti so gasilci na Cesti ob potoku delno očistili prepust in preusmerili tok meteorne vode, ki je ogrožala stanovanjski objekt. Tudi na Prevaljah in v Središču ob Dravi so iz zalite kleti stanovanjskega objekta izčrpali vodo. V občinah Šmartno ob Paki in Braslovče je voda zalila več objektov. V Podgorju pri Slovenj Gradcu pa je voda zalila gospodarski objekt.

V Zabovcih v občini Markovci je veter razkril del strehe stanovanjske hiše. Gasilci so streho prekrili s folijo.

Popoldne se bo od zahoda delno zjasnilo

V soboto bo zjutraj in dopoldne še večinoma oblačno, na zahodu se bo začelo delno jasniti, predvsem v vzhodni polovici Slovenije pa bo še deževalo. Popoldne se bo od zahoda postopno delno zjasnilo. Ponekod bo pihal veter severnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 26, na Primorskem do 28 stopinj Celzija.

V nedeljo bo povečini sončno, predvsem v gorskem svetu lahko popoldne ali zvečer nastane kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 17, najvišje dnevne od 26 do 30 stopinj Celzija.

V ponedeljek bo sončno, popoldne ali zvečer lahko v gorah nastane kakšna vročinska nevihta. V torek bo pretežno jasno.