Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V Novi Gorici in na Obali so se pred dobrim mesecem dejavno lotili reševanja te težave, Mestna občina Ljubljana pa za zdaj vztraja le pri ozaveščanju meščanov.

Da gre za invazijo, potrjujejo tudi strokovnjaki, vzroki pa so: "Precej sušna in mila zima, da je precej jajčec lahko prezimilo. In pa vreme trenutno ‒ toplo in vlažno, kar je idealno za razvoj komarjev," pojasnjuje Tea Knapič iz Prirodoslovnega muzeja.

Kot pravi naša največja strokovnjakinja za komarje, velik del krivde lahko prevzamemo kar sami. "Človek je tisti, ki je tigraste komarje in tudi druge invazivne vrste komarjev prenesel po svetu," opozarja Katja Kalan s Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije na Primorskem.

Komarjev letos več kot prejšnja leta

"Tigrasti komar za svoj razvoj potrebuje minimalno deciliter vode in v takem majhnem okolju se lahko razvije tisoč komarjev na enkrat," dodaja Knapičeva.

To se lahko zgodi v vsakem podstavku za rože, sodu za zalivanje vrta, žlebu ali zamašenem odtoku ‒ v urbanem okolju torej, kjer razen ptic komar nima naravnega sovražnika. "S tem, ko skrbimo, da nimamo stoječe vode v okolici domov, pripomoremo tudi sami k zmanjševanju populacije tigrastih komarjev," na rešitev kaže Kalanova.

Oddaja Dobro jutro: Težave zaradi komarjev

Poskusni projekt na Obali

Občina Ljubljana se je pred tremi leti problematike lotila z ozaveščanjem ljudi. "Žal pa, kot kaže, samo ozaveščanje ni dovolj, saj ljudje niso spremenili svoje miselnosti in ukrepi še ne kažejo pravih rezultatov," opozarja Knapičeva.

Obalne občine in Nova Gorica so se zmanjševanja števila komarjev lotile z uporabo sredstva aquatain, ki na vodni gladini ustvari mikrofilm, ki preprečuje polaganje jajčec samicam, ličinkam pa dihanje, tako da se utopijo.

"Začeli smo z majem, na vsake štiri tedne nanašamo sredstvo na vseh javnih površinah in zaključili bomo septembra," razloži koordinatorka projekta za zatiranje tigrastih komarjev Olga Kaljada.

O konkretnih rezultatih bodo tako lahko govorili šele konec poletja.

Iz mestne občine Ljubljana so nam sporočili, da o podobnem projektu sicer razmišljajo, vendar bodo pred morebitnim začetkom počakali do končnih rezultatov pilotnega projekta na Primorskem.