Ledenik Planpincieux strokovnjaki budno spremljajo zadnjih šest let. Foto: Reuters
Ledenik Planpincieux strokovnjaki budno spremljajo zadnjih šest let. Foto: Reuters

Z ledenika Planpincieux na gori Grandes Jorasses bi se lahko, tako ocenjujejo strokovnjaki, odlomilo okoli 250.000 kubičnih metrov ledu. Del ledenika s pobočja polzi s hitrostjo od 50 do 60 centimetrov na dan. Strokovnjaki regionalnih oblasti in fundacije Fondazione Montagna Sicura trdijo, da je težko napovedati, kdaj točno bi se lahko ledena masa odlomila.

Kot pravi župan bližnjega mesta Courmayeur, globalno segrevanje močno vpliva na masiv, ki ga sestavlja 11 vrhov, višjih od 4.000 metrov. Priljubljeno gorovje vsako leto obišče več sto tisoč turistov.

V torek je zato župan Courmayeurja Stefano Miserocchi odredil zaprtje cest na območju Val Ferreta na italijanski strani Mont Blanca. Kot je dejal, ni nevarnosti za prebivalce in turiste, so pa preventivno vseeno izpraznili gorske koče na območju Rochefort.

"Ta fenomen znova dokazuje, da gorovje vstopa v obdobje večjih sprememb zaradi podnebnih dejavnikov in je zato še posebej ranljivo," je dejal Micerrocchi.

Omenjeni ledenik strokovnjaki natančno spremljajo od leta 2013, da bi raziskali časovnico, kako hitro se topi.

Kot smo poročali pred kratkim, imajo oblasti že dalj časa težave tudi s številnimi alpinisti, ki bi se radi vzpeli na 4810 metrov visoko goro. Zaradi tega so vzpostavili tudi kvoto, ki narekuje, da se dnevno lahko vzpne največ 214 ljudi.