Arso svetuje, naj se ljudje zaradi visoke onesnaženosti zraka čim manj zadržujejo zunaj, odsvetovana je tudi športna ali druga fizična dejavnost na prostem. Foto: Radio Koper
Arso svetuje, naj se ljudje zaradi visoke onesnaženosti zraka čim manj zadržujejo zunaj, odsvetovana je tudi športna ali druga fizična dejavnost na prostem. Foto: Radio Koper

Zaradi oblaka saharskega prahu, ki je zajel večino Evrope, so že v petek na vseh merilnih mestih po Sloveniji izmerili zelo visoke ravni delcev PM10, tudi okoli 400 mikrogramov delcev PM10 na kubični meter zraka. Arso je na Twitterju objavil današnje meritve. Glede na podatke iz merilne naprave v Ljubljani se je koncentracija v glavnem mestu že razpolovila, agencija pa napoveduje, da se bo zmanjševala še naprej. Ravni delcev PM10 so še vedno veliko višje od dnevne mejne vrednosti, ki je določena pri 50 mikrogramih na kubični meter zraka.

Sorodna novica Velika onesnaženost zraka z delci PM10 po vsej Sloveniji

"Tako visokih vrednosti pri nas nismo vajeni," je ob tem pojasnila direktorica urada za stanje okolja pri Agenciji za okolje RS Janja Turšič, ki takšnih izmerjenih vrednosti ne pomni. Zaradi tolikšne onesnaženosti zraka z delci PM10 naj se ljudje čim manj zadržujejo zunaj, odsvetovana je tudi športna ali druga fizična dejavnost na prostem. Delci PM10 namreč dražijo sluznico dihal in lahko povzročajo vnetne reakcije.

Nenavadno pri tokratnih razmerah je po besedah Turšičeve tudi to, da je zaradi meteoroloških razmer saharski pesek nad Slovenijo prineslo z vzhoda, po navadi ga namreč prinesejo južni oz. jugozahodni vetrovi.

Povišane ravni delcev PM10 v zraku največkrat izmerimo v zimskem času, ko je to predvsem posledica kurjenja in prometa v povezavi z vremenskimi razmerami.