Meritev postaje velja za mesto in okolico. Foto: Radio Koper/jurkos.com
Meritev postaje velja za mesto in okolico. Foto: Radio Koper/jurkos.com


Na merilnem mestu Otlica je bila povprečna osemurna raven ozona opoldne 128 mikrogramov na kubični meter, v Novi Gorici pa je znašala 166 mikrogramov na kubični meter.

Na Arsu pričakujejo preseženo opozorilno vrednost ozona še celo popoldne, v večernih urah pa naj bi raven padla. Tudi v petek lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času, so napovedali na agenciji.

Visoke ravni ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je vrednost ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporov v času previsokih ravni.

Merilno mesto je glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo preseženo opozorilno vrednost ozona še vse popoldne, v večernih urah pa naj bi raven padla. Tudi jutri lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času.