V reki Cerknici, ki teče skozi mesto, je poginilo več sto rib. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO
V reki Cerknici, ki teče skozi mesto, je poginilo več sto rib. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO

Člani Ribiške družine Idrija ugotavljajo, da so od hotela Cerkno pa vse do kilometra struge pod Cerknim poginile vse ribe. "Škoda je ogromna, poginile so ribe vse od mladic pa do odraslih, tudi 60 centimetrov dolgih rib. Trenutno še preštevamo poginule ribe," je povedal Jež in dodal, da so prvo poginulo ribo našli pri samem iztoku vode iz hotelskega bazena v Cerknem, od tu pa ni bilo v kilometru vodne struge najdene nobene žive ribe. Posamezne poginule ribe so našli še pol kilometra nižje po strugi.

Na mestu pogina rib so odvzeli vzorce vode, ki bi lahko pokazali na povzročitelje te ekološke nesreče. S Policijske uprave Nova Gorica so medtem sporočili, da so predstavniki Ribiške družine Idrija ugotovili, da je poginilo 200 kosov odraslih rib in 205 mladic. "Do pogina je po njihovi izjavi prišlo po vsej verjetnosti zaradi izliva klora v potok. Materialna škoda na ribah in v ekosistemu predvidoma znaša okoli 15.000 evrov," so na PU-ju Nova Gorica zapisali v sporočilu za javnost.

Vzdrževalna dela na bazenu Hotela Cerkno
Direktorica Hotela Cerkno Manuela Božič Badalič je povedala, da bazen Hotela Cerkno obratuje po poletnem urniku, kar pomeni, da je bil od ponedeljka dalje zaprt. Obratuje namreč od četrtka do nedelje, v tem času ni bilo v njem nobenih kopalcev, niti zaposleni Hotela Cerkno niso izvajali nikakršnih del. Je pa Božič Badaličeva dodala, da so v času od ponedeljka do danes v bazenskem kompleksu potekala vzdrževalna dela na bazenski tehniki. "Izvajal jih je zunanji izvajalec, ki je podal izjavo ob prihodu policije," je še pojasnila.

Policijska postaja Idrija bo po ugotovljeni morebitni odgovornosti na okrožno državno tožilstvo podala kazensko ovadbo za kaznivo dejanje obremenjevanja in uničenja okolja.