V podvozu na Celovški cesti v Ljubljani je v vodi obtičal avtomobil. Foto: MMC RTV SLO/Gregor Cerar
V podvozu na Celovški cesti v Ljubljani je v vodi obtičal avtomobil. Foto: MMC RTV SLO/Gregor Cerar

V hudem neurju z veliko količino padavin, ki je prestolnico zajelo v torek nekaj pred 21. uro, je zalilo več objektov, močan veter je podiral drevesa, poplavljenih in zaprtih je bilo tudi več cest v Ljubljani. Voda je med drugim zalila podvoz na Celovški cesti in več podhodov v Šiški. Na delu severne ljubljanske obvoznice so zaradi sanacije po neurju trenutno zaprti vozni pas med priključkoma Ljubljana sever, Celovška cesta in Industrijska cona Šiška proti Štajerski, zaradi česar prihaja do zastojev.

Vozišče je poškodoval vdor padavinske vode, ki je sistemi kanalizacije niso mogli odvajati. Sanacija bo predvidoma trajala do konca tedna, je na Twitterju sporočil Dars.

Aktualna tema

Vodja intervencije iz gasilske brigade Ljubljana Boštjan Žagar je za Televizijo Slovenija povedal, da je bilo med neurjem in po njem opravljenih več kot 108 intervencij, od tega velika večina pred polnočjo. V intervencijah je skupno sodelovalo 183 gasilcev, iz 18 prostovoljnih društev in iz Javne gasilske službe Mestne občine Ljubljana. Neurje je sicer najbolj prizadelo severozahodni del prestolnice.

Po besedah Žagarja poškodovanih v neurju ni bilo, gmotna škoda pa je nastala predvsem zaradi poškodb streh objektov in čiščenja blata, ki ga je deževje naneslo v prostore.

Deževje zalilo tudi šolsko telovadnico, del UKC-ja in dva zdravstvena domova

V regijskem centru za obveščanje Ljubljana so prejeli čez 600 klicev. V večini primerov so meteorne vode zalile različne objekte, med drugim telovadnico osnovno šole Vita Kraigherja, hotel nasproti Kina Šiška, gimnazijo in dijaški dom Šiška ter del Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana pa tudi zdravstvena domova Vič in Šiška. V Logu pri Brezovici in v Triglavski ulici v Ljubljani sta na osebni vozili padli drevesi, drevesi sta se podrli tudi čez cestišča, dve osebni vozili sta bili ujeti v poplavljenem podvozu v Savljah in pred železniško postajo Dolgi most v Ljubljani.

Po podatkih dežurnega vremenoslovca je merilna postaja na Vrhniki med neurjem zaznala sunek vetra s hitrostjo 86 kilometrov na uro. Po poročanju Televizije Slovenija je v pol ure za Bežigradom padlo 42 mm padavin, kar je 35 odstotkov mesečnega povprečja. Po podatkih Agencije RS za okolje je sicer v prestolnici med 20. in 22. uro padlo 45 mm dežja.

Neurje v Ljubljani podiralo drevesa, voda zalivala kleti

Vozniki zaradi toče ustavljali pod nadvozi – na obvoznici nesreča

Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, so vozniki na obvoznici zaradi toče ustavljali pod nadvozi. Na severni obvoznici iz smeri Celovške proti Dunajski se je okoli 21. ure na zaviralnem pasu pod nadvozom zgodila prometna nesreča, v kateri so bila udeležena tri osebna vozila.

Voznica je zaradi toče ustavila pod nadvozom, druga dva voznika pa sta zaradi prekratke varnostne razdalje trčila vanjo. V nesreči se ni poškodoval nihče. Ker so tovrstna dejanja izredno nevarna in lahko pripeljejo do hujših posledic, policisti vse voznike pozivajo, naj ravnajo razumno in naj zaradi morebitnih poškodb na vozilu ne ogrožajo tako lastnega življenja kot tudi življenja drugih.

Na Krasu predvsem škoda na vinogradih in njivah

Po poročanju Radia Slovenija je že popoldne močno neurje zajelo del Vipavske doline in Krasa. Precej škode je predvsem v vinogradih in na njivah. Nevihte so divjale tudi drugje po državi, na Štajerskem so neurja podirala drevesa, poškodovanih je nekaj objektov.

Uprava RS za zaščito in reševanje poroča, da so gasilce na pomoč zaradi neurja klicali v občinah Bloke, Radovljica, Radlje ob Dravi, Cankova, Dravograd, Duplek, Maribor, Metlika, Mislinja, Poljčane, Radeče, Ribnica na Pohorju, Sveta Ana, Štore, Velenje, Vojnik in Žalec. Kot navajajo, so posredovali zaradi zalitih objektov in podrtih dreves.

Posredovanje gasilcev v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Adrian Pregelj
Posredovanje gasilcev v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Adrian Pregelj

V noči na torek največ težav na Štajerskem

Že v noči na torek so nevihte težave povzročile predvsem v delu Štajerske, pa tudi ponekod drugod. Gasilci so morali posredovati zaradi požarov, ki so jih povzročili udari strel, ob močnih nalivih je zalilo več objektov, sprožilo se je nekaj plazov. Na širšem območju Velenja in Žalca so največ težav povzročili močni nalivi, ki so sprožili nekaj plazov, ponekod je padala tudi toča. Prostovoljni gasilci so v Škalah v velenjski občini okoli pol treh zjutraj izčrpali vodo iz kletnih prostorov stanovanjske hiše in sprali dvorišče.

V Vrbju v občini Žalec so tamkajšnji gasilci približno ob istem času prav tako črpali meteorno vodo iz kletnih prostorov stanovanjske hiše in s protipoplavnimi vrečami zaščitili objekt. Meteorna voda je zalila tudi skladišča v naselju Ložnica pri Žalcu, tudi tam so posredovali gasilci. Zaradi poškodovanega ostrešja na večstanovanjski stavbi je meteorna voda zalivala stanovanje v Radečah. Gasilci so začasno sanirali ostrešje in izčrpali vodo iz stanovanja.

Po udaru strele požar zajel podstrešje hiše, zagorelo tudi v gozdu

Gasilci so morali posredovati tudi v naselju Srednik v občini Sevnica, kjer je zaradi udara strele zagorel drog električne napeljave. Po udaru strele je malo po polnoči zagorelo tudi na podstrešju stanovanjskega objekta v naselju Nova vas v občini Bloke. Požar so pogasili prostovoljni gasilci iz gasilskih društev Nova vas in Bloke, ki so streho tudi začasno prekrili. Pogorelo je približno dvajset kvadratnih metrov ostrešja, nastala je večja gmotna škoda, kažejo podatki centra za obveščanje.

Kot poroča uprava za zaščito in reševanje, je nekaj minut pred polnočjo zaradi udara strele zagorel tudi gozd pri naselju Zajelšje v občini Ilirska Bistrica. Požar na površini približno 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD-ja Ilirska Bistrica in Vrbovo.

Vremenska napoved

Natančnejšo vremensko napoved lahko preverite tukaj.

V naselju Cerovec pod Bočem v občini Rogaška Slatina je močan veter podrl daljnovod na drevo, zato je drevo zagorelo. Manjši požar so pogasili gasilci in preventivno pregledali okolico, dežurni delavec Elektra Celje pa je izklopil daljnovod. Brez elektrike je bilo nekaj časa v ponedeljek zvečer tudi 160 odjemalcev Elektra Maribor na območju Lehna v občini Podvelka. Napako so že odpravili.

Padavine prinesle osvežitev, deževno vreme napovedano tudi za četrtek

Neurje je sicer prineslo tudi temperaturno osvežitev. Kot je v pogovoru za Val 202 poudarila meteorologinja Veronika Hladnik Zakotnik z agencije za okolje, padavine sicer niso zajele celotne države, večji del Primorske namreč ni dobil veliko padavin.

V sredo bo po njenih besedah suh in sončen dan, jutranja temperatura bo med 12 in 16 stopinjami Celzija, najvišja dnevna pa med 25 in 30 stopinjami Celzija. Nova vremenska motnja se napoveduje še za četrtek, ko vremenoslovci napovedujejo bolj oblačno vreme, že dopoldne pa bo v delih države občasno rahlo deževalo. Sredi dneva in zvečer obstaja možnost nastanka neviht, a za zdaj ne kaže, da bi šlo za močnejša neurja. Četrtkove padavine bodo tako prinesle novo osvežitev, v petek bo nekaj nad 25 stopinjami Celzija, konec tedna vremenska napoved kaže na suho in stabilno vreme.