S prizorišča tragične nesreče. Foto: Timotej Semenič
S prizorišča tragične nesreče. Foto: Timotej Semenič
Ledena ujma, februar 2014
Pri popravilu škode na električnem omrežju na Pohorju je umrl električar. Foto: BoBo
Razmere v Lokovcu
Cestni delavci, gasilci in civilna zaščita se počasi prebijajo do najbolj odročnih krajev. Foto: Mojca Dumančič
Daljnovod
Ponoči je na električne vode znova padlo več dreves in izničilo dozdajšnje delo. Foto: BoBo
Pogled na zasneženo in ledeno Pekersko gorco v Mariboru. Foto: MMC-jev uporabnik stewox

Na progi Ljubljana-Sežana namesto vlakov vozita dve skupini nadomestnih avtobusov, in sicer na progi Ljubljana-Brezovica-Notranje Gorice-Preserje-Borovnica in Ljubljana-Logatec-Rakek-Postojna-Prestranek-Pivka-Divača-Sežana. Z avtobusi so nadomeščeni tudi vlaki v Koper, Ilirsko Bistrico in na Reko.

Brezje pod Nanosom in Mala Brda v občini Postojna. Foto: Deja Hrešak
Žled
Na notranjskem bodo brez elektrike še nekaj dni. Foto: Mariša Bizjak/RTV SLO

Kljub napovedim železniški promet na odseku Jesenice-Bohinjska Bistrica še ne bo vzpostavljen. Organiziran je nadomestni avtobusni prevoz. Na odseku Laško-Maribor promet poteka z dizelsko vleko v okviru prometnih možnosti in razpoložljivih kapacitet. Pričakovati je zamude do 30 minut. Tudi vlaki med Ljubljano in Mariborom vozijo z nadomestno dizelsko vleko, kar pomeni, da so zamude na končni postaji od 15 do 30 minut.

Oledenela drevesa
Novozapadla sneg in dež povzročata še dodatno lomljenje in podiranje dreves. Foto: BoBo
Žled, led, drevje
Od skupno 12.000 kilometrov gozdnih cest jih okoli polovica ni prevoznih. Sanacijski načrt za gozdove bo pripravljen v roku treh mesecev, izvajal pa se bo več let, je napovedal kmetijski minister Dejan Židan, ki pričakuje, da bo Slovenija del sredstev dobila tudi iz naslova evropske pomoči. Država pa se pogovarja tudi z Evropsko investicijsko banko o morebitnih ugodnih posojilih za odpravo posledic škode v državi. Foto: BoBo
Risa še vedno na begu
Gospodarska škoda zaradi ujme je vsak dan večja
Pahor obiskal na Notranjsko, Bratuškova Ljubno
Ledena ujma se še ni unesla
Premierka delodajalcem: Dovolite gasilcem pomagati

Tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl je povedal, da se je nesreča zgodila v gozdu na težje dostopnem terenu na Pohorju, v naselju Rep v bližini Tinja nad Slovensko Bistrico. Policisti so bili o delovni nesreči, ki se je zgodila ob sanaciji pretrganega daljnovoda, obveščeni ob 18.30, so sporočili s PU-ja Maribor. Na kraj nesreče so se takoj odpravili reševalci, policisti in kriminalisti, ki so opravili ogled. Ugotovili so, da bil za umrlega 20-letnega delavca, zaposlenega pri podizvajalcu Elektra Maribor, usoden zastoj srca ob udaru električne energije.

Novinar Timotej Semenič pa je za Odmeve povedal, da je do nesreče prišlo, ko so je v gozd, kjer je padel električni drog, odpravila skupina monterjev. V trenutku, ko so žagali vejevje, naj bi nekdo spustil elektriko. Vse je zagorelo. Delavec elektropodjetja naj bi se dotaknil ene od žic.

Na terenu okoli 7.300 ljudi
Danes je sicer pri odpravi posledic ujme sodelovalo okoli 3.600 gasilcev iz več kot 400 gasilskih enot, 300 predstavnikov civilne zaščite, 500 vojakov in 1.900 delavcev gospodarskih družb, predvsem elektroenergetskih podjetij, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Pomagalo pa je tudi več kot 1.000 aktivistov nevladnih organizacij.

Vojaki pomagajo po vsej Sloveniji
V odpravljanje posledic ledene ujme je bilo danes tako vključenih 500 pripadnikov Slovenske vojske, ki urejajo ceste, čistijo daljnovode in odpirajo poti do neprehodnih naselij - to počnejo s pomočjo 40 terenskih in 53 tovornih vozil, 27 lahkih kolesnih oklepnikov valuk, avtodvigala, delovnega stroja, motornih žag in preostalega orodja, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Vojaki sicer pomagajo po različnih krajih po Sloveniji - v Postojni, Baču, Cerknici, Logatcu, Ljubljanskem vrhu, Idriji, Trebiji, Gorenji vasi, Sovodnju, Preddvoru, Čepovanu, Žužemberku, Brestrnici, Rušah, Nazarjah, Mozirju, Velenju, Šentjanžu pri Dravogradu in v Mislinji ter na Ravnah na Koroškem in na Ljubnem.


V Cerknici v četrtek vsaj varstvo otrok
Še vedno so zaprti tudi nekatere šole in vrtci, predvsem na Notranjskem in v Polhograjskem hribovju. Celoten seznam je na voljo na spletni strani ministrstva za izobraževanje.

Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas sta odprla račun za zbiranje prostovoljnih finančnih prispevkov za pomoč prizadetim družinam in posameznikom, ki so doživeli posledice snežne ujme.
.
Vsi, ki bi želeli prispevati, lahko denar nakažete na:
Rdeči križ Slovenije
Mirje 19, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0310 0111 1112 208
Namen: Zima 2014
Sklic: 00 937054
B
IC banke: SKBASI2X
Koda namena: CHAR

in/ali


Slovenska karitas
Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR : SI56 02140-0015556761,
Namen: LEDENA UJMA,
Sklic: 00 6238,
Koda namena:CHAR,
BIC banke: LJBASI2X

Čistili bodo avtoceste
Še vedno se pojavljajo tudi težave v prometu, saj številne lokalne ceste še niso očiščene padlih dreves in električnih drogov ter poledice. Na prometnoinformacijskem centru tako še vedno opozarjajo na previdnost, saj so kljub posipanju in pluženju zaradi novih padavin in nizkih temperatur ceste lahko poledenele.

Obstaja tudi nevarnost padanja ledenih sveč z vseh viaduktov in mostov ter padanja ledu in snega z neočiščenih vozil, pravijo in dodajajo, da bo na več avtocestnih odsekih v naslednjih dneh zaradi čiščenja snega, žleda ter odstranjevanja polomljenih vej in dreves oviran promet, občasno so mogoče tudi popolne zapore. "Zaradi več poškodovanih varovalnih ograj ob avtocestah je povečana nevarnost, da vozniki naletijo na živali na cesti," še pravijo.

Okvare na že popravljenih omrežjih
Nove padavine so gasilcem, gozdarjem, delavcem elektropodjetij in drugim povzročile še dodatne težave, znova pa so se pojavile okvare na že popravljenih daljnovodih.

Razmere so se preteklo noč tako še poslabšale na območju Velikih Lašč in Kamnika, v zadnjih nekaj urah pa se je stanje dramatično poslabšalo tudi v zahodnem delu občine Zagorje ob Savi - ta del občine je trenutno nedostopen zaradi izjemno nevarnih razmer na cestah.

Tudi na Tolminskem, Banjški planoti in v Cerknem so bile danes razmere še bistveno slabše kot v torek, sporočajo iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko. Številni kraji so še vedno brez električne energije, brez cestne povezave z dolino pa ostajajo vasi Čadrg, Tolminske Ravne, Sela nad Podmelcem ter še nekaj drugih v smeri proti Kanalu.

Nove okvare že popravljenih omrežij
Skoraj 40.000 odjemalcev je še vedno brez električne energije.

Na območju Elektra Ljubljana jih je brez elektrike 21.000. Najhuje je na območju Cerknice, Logatca in Vrhnike, kjer je skupno 453 transformatorskih postaj brez napetosti.

Ekipam je uspelo delno popraviti omrežje do Vrhnike, a je omrežje preobremenjeno, zato opozarjajo, da lahko pride do motenj. Do sobote pričakujejo vzpostavitev napajanja do Logatca, nato bo na vrsti Cerknica, so zapisali na spletni strani.

Vremenske razmere in žled pa na distribucijskem omrežju na območju Elektra Ljubljane še vedno povzročajo nove okvare.

S. Primorska: Pomoč iz Italije
Elektro Primorska je v najbolj prizadetih Pivki, Postojni, Tolminu, Sežani in v občini Cerkno namestil agregate, a brez električne energije še vedno ostaja okoli 7.000 gospodinjstev. Po prvi oceni škode je poškodovanih ali uničenih približno 300 kilometrov njihovega omrežja, za popravilo pa bodo potrebovali približno 12,5 milijona evrov.

Luč je končno zasvetila v Lokovcu, vsaj en agregat pa potrebuje še območje Gore nad Ajdovščino. Poveljnik Civilne zaščite za severno Primorsko, Samo Kosmač, je za Radio Slovenija povedal, da pričakujejo pomoč Kmečke zveze Furlanije - Julijske krajine, ki je ponudila večje število manjših agregatov, ki bi jih prepeljali v najbolj ogrožene kraje na Tolminskem. Lotili se bodo tudi čiščenja cest na Cerkljanskem in Kobariškem, pri čemer bo ekipam civilne zaščite pomagala vojska.

Gorenjska: Svež sneg podiral drevesa
Še vedno je brez elektrike tudi nekaj domov na Gorenjskem, kjer je ponoči znova padal sneg in podiral drevesa.

Brez elektrike je tako okoli 1.000 domov, v krajih, do katerih se je zaradi padanja drevja le težko prebiti, se oskrbujejo z agregati.

Z največjimi težavami se zaradi neprevoznih oziroma nevarnih cest še vedno srečujejo prebivalci doline Kokre in Sovodnja v Poljanski dolini.

Na Jezerskem popolnoma odvisni od pomoči gasilcev in vojakov
Če bodo razmere dovoljevale, bo okrepljeno moštvo sekačev in drugi cestnih delavcev začelo čistiti petnajstmetrski pas na cesti med Preddvorom in Jezerskim, ki je še vedno zaprta.

Občini Jezersko in Preddvor si prizadevata za čim hitrejšo povezavo z dolino, saj okoli 400 domačinov ne more v dolino, poroča Radio Slovenija.

Na Jezerskem so morali zaradi dreves, ki so grozila hišam, evakuirati dve družini, dopoldne pa so z oklepnim vozilom v dolino pripeljali bolne vaščane, med njimi leto in pol staro deklico, ki je nujno potrebovala zdravniško oskrbo, je poročala TV Slovenija.

Zahvala tudi kmetom z 'motorkami'
Na celotnem območju, ki ga pokriva Elektro Celje, je brez napajanja skoraj 2.400 odjemalcev. Najbolj prizadeta so območja Velenja, Savinjske doline, Koroške, predvsem Mislinja ter širše celjsko območje in Planina, Marof, Jurklošter.

V veliko pomoč so jim agregati, ki jih je posodila sosednja Avstrija - dobili so jih šest. Pri prebijanju skozi težje dostopna območja pa delavcem Elektra pomagajo gasilci, pripadniki civilne zaščite, pa tudi domačini, "kmetje, ki so s svojimi žagami utirali poti skozi neprehodna območja", pravijo na Elektru Celje.

Maribor: Elektriko priključili že skoraj vsem, potem pa je drevje začelo spet padati
Ponoči je prišlo do novih težav tudi na območju mariborskega elektrodistributerja, saj so dodatne okvare prizadele že popravljene dele omrežja. Pozno popoldne je bilo tako brez elektrike 4.700 odjemalcev, med drugim brez elektrike ostajajo še številni odjemalci na območju Ruš, Slovenskih Konjic in Rač.

Iz Elektra Maribor ob tem sporočajo, da drevje še vedno pada, nov dež, ki dodatno vpliva na močno poledenelost naprav, pa povzroča zemeljske stike. Zaradi tega kljub velikim prizadevanjem vseh ekip, ki jim pomagajo tudi ekipe s Hrvaške, nastajajo dodatne poškodbe omrežja in novi izpadi.

Na progi Ljubljana-Sežana namesto vlakov vozita dve skupini nadomestnih avtobusov, in sicer na progi Ljubljana-Brezovica-Notranje Gorice-Preserje-Borovnica in Ljubljana-Logatec-Rakek-Postojna-Prestranek-Pivka-Divača-Sežana. Z avtobusi so nadomeščeni tudi vlaki v Koper, Ilirsko Bistrico in na Reko.

Kljub napovedim železniški promet na odseku Jesenice-Bohinjska Bistrica še ne bo vzpostavljen. Organiziran je nadomestni avtobusni prevoz. Na odseku Laško-Maribor promet poteka z dizelsko vleko v okviru prometnih možnosti in razpoložljivih kapacitet. Pričakovati je zamude do 30 minut. Tudi vlaki med Ljubljano in Mariborom vozijo z nadomestno dizelsko vleko, kar pomeni, da so zamude na končni postaji od 15 do 30 minut.

Risa še vedno na begu
Gospodarska škoda zaradi ujme je vsak dan večja
Pahor obiskal na Notranjsko, Bratuškova Ljubno
Ledena ujma se še ni unesla
Premierka delodajalcem: Dovolite gasilcem pomagati