Planika je zaradi zaščite danes precej manj ogrožena, kot pred 100 leti. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Planika je zaradi zaščite danes precej manj ogrožena, kot pred 100 leti. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Prva rastlinska vrsta, ki je bila zavarovana na Slovenskem, je bila tako planika, so sporočili z ministrstva za okolje. Pred 120 leti so ta simbol Alp zavarovali na Goriškem in Gradiškem, kar je obsegalo tudi zahodni del od Triglavskega pogorja. Zavarovanje je bilo spontan odziv na množično nabiranje in prodajanje planik v Alpah.

Zakon je podpisal cesar Franc Jožef na predlog deželnega zbora Goriške in Gradiške, in sicer 26. maja 1896, veljati pa je začel dobre tri tedne pozneje, 18. junija 1896. Zanimivost zakona je, da je bil predpis objavljen v treh jezikih: italijanščini, nemščini in slovenščini.

Najprej so planiko zavarovali na Salzburškem 10 let pred tem, leta 1886, potem so temu zgledu sledile še druge dežele. Na Štajerskem in Kranjskem je bila planika zavarovana leta 1898. Zavarovanje je imelo ozaveščevalni pomen, ne toliko kaznovalnega, in planika je danes bistveno manj ogrožena kot pred 100 leti.

V soboto, 11. junija, bo v Trenti organizirana tudi slovesnost ob praznovanju 90. obletnice Alpskega botaničnega vrta Juliana, so še sporočili z ministrstva.