Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

Kot so pojasnili na Darsu, je bilo izvlek na odseku primorske avtoceste tako mogoče opraviti le na način, da se je avtovlečna služba ob popolni zapori avtoceste pripeljala do kolone v nasprotni smeri.

Dars ostro obsoja neodgovorne voznike tovornih in tudi osebnih vozil, ki so se na pot odpravili brez ustrezne zimske opreme, ki je na naših cestah obvezna od 15. novembra, in to kljub večdnevnim napovedim sneženja. "Takšno početje je neodgovorno in nevarno, obenem pa v primeru zdrsa za nekaj časa popolnoma ohromi promet in plužnim skupinam onemogoča pluženje ter posipanje," so pojasnili in navedli, da so njihovi delavci začeli preventivni posip avtocest že v nočnih urah, kmalu po tistem, ko se je začel sneg oprijemati vozišča, pa so začeli še plužiti. Snežiti je začelo najprej na Gorenjskem, fronta se je nato pomikala proti vzhodu in jugu.

Ob 4. uri zjutraj je Dars začel izločati tovorna vozila na primorski avtocesti med Brezovico in Vrhniko, sledilo je izločanje na dolenjski in štajerski avtocesti. "Sneženje je bilo zelo intenzivno, ekipe Darsa so bile vseskozi na terenu, vendar so zdrsi tovornih vozil, okvare in 11 prometnih nesreč vplivali na zastoje in upočasnili pluženje ter posipanje," so zapisali.

Samo na območju vrhniškega klanca so, kot so zapisali, izvlekli 12 tovornih vozil, med njimi so bili trije slovenski prevozniki, devet pa tujih. Na višnjegorskem klancu pa je bilo med sedmimi izvlečenimi tovornimi vozili pet domačih ter dve tuji.

Po njihovih navedbah je bilo v zimsko akcijo vključenih 185 vzdrževalcev avtocest in hitrih cest ter 125 vozil družbe Dars. Porabili so 1229 ton soli, 119.186 litrov natrijevega klorida ter 4000 litrov kalcijevega klorida. Opravili so približno 60 obhodov plužnih skupin. Višina zapadlega snega je bila do 25 centimetrov.

Železniške zamude so odpravljene

Slovenske železnice so odpravile vse težave, ki so nastale zaradi snega. Železniški promet je tako spet sproščen med postajama Kranj in Lesce Bled, Zagorje in Sava ter Jesenice in Rosenbach. Zamude pa še vedno nastajajo pri nadomestnem prevozu od Logatca do Ljubljane, in sicer do 30 minut, so sporočili s Slovenskih železnic.

Zaradi snega je bil po večini države do 15. ure oviran tudi železniški promet. Med drugim se je na Gorenjskem pretrgal daljnovod, med Zagorjem in Savo pa je na tire padla skala. Težave so zdaj odpravljene.

Stanje na cestah v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Stanje na cestah v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Močno snežilo, težave v prometu
Vozila obtičala v snegu, prometne nesreče
Jutranje vozne razmere pri Trebnjem. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Jutranje vozne razmere pri Trebnjem. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

Moker sneg povzročal snegolom

Agencija za okolje je izdala oranžno opozorilo. Iz večjega dela države so zaradi mokrega in južnega snega poročali o snegolomu. Posledično so se dogajali tudi izpadi električne energije.

Sorodna novica Snegolom in izpadi elektrike, težave v Ljubljanskem potniškem prometu

Na Gorenjskem zapadlo tudi več kot pol metra snega

Največ novega snega je zapadlo na Gorenjskem. Na Zelenici je do 7. ure zapadlo 56 centimetrov svežega snega, skupno je tam snežna odeja debela 138 centimetrov. Na Voglu je v zadnjih 24 urah zapadlo 45 centimetrov novega snega, skupno je tam skoraj en meter snega. Na Kredarici je snežna odeja debela 190 centimetrov.

Na Kaninu je bilo ob 7. uri 41 centimetrov novega snega, skupno pa 187 centimetrov. Na Vršiču je zapadlo 42 centimetrov novega snega, skupno je tam snežna odeja debela 92 centimetrov. Na Korenskem sedlu in v Ratečah je skupaj z novozapadlim snegom snežna odeja debela približno 60 centimetrov.

Na Jezerskem je do današnjega jutra zapadlo 40 centimetrov snega, v Logarski dolini 30, na Pavličevem sedlu pa 46 centimetrov novega snega.

Pri Treh kraljih na Pohorju so se razveselili 26-centimetrske pošiljke novega snega, na Zgornji Kapli pa je zapadlo dobrih 20 centimetrov snega. V Mežici je zapadlo 16 centimetrov snega, na Nanosu 13, na Vrhniki in v Ljubljani pa 11 centimetrov snega, med drugim kažejo podatki Arsa.

Podrto drevo v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Podrto drevo v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO

Ponoči znova padavine po vsej državi

Zvečer se bodo padavine na zahodu znova okrepile, ponoči zajele večji del države in do jutri zjutraj ponehale. Vmes bo lahko tudi zagrmelo. Po nižinah Gorenjske in Koroške bo snežilo, drugod deloma deževalo deloma snežilo. Na jugozahodu ter na Štajerskem in v Prekmurju bo prehodno zapihal južni do jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 1, na Primorskem od 3 do 7 stopinj Celzija.

V torek bo pretežno oblačno. Dopoldne bo večinoma suho, popoldne in v noči na sredo bodo ponovno padavine, po nižinah bo večinoma deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 5, na Goriškem in ob morju do 10 stopinj Celzija.

Tudi v prihodnjih dneh se nam obeta sneženje, bo pa to odvisno tudi od višine temperatur. Občutna ohladitev se napoveduje proti koncu tedna, ko vremenoslovci ne pričakujejo izrazitih padavin.

Sneg povzročal težave v prometu