Promet v Londonu. Foto: EPA
Promet v Londonu. Foto: EPA

Državi je naložilo ukrepanje, sicer ji kljub izstopu iz EU-ja grozi tudi denarna kazen.

Kot ugotavlja Sodišče Evropske unije, Združeno kraljestvo vse od leta 2010 ni učinkovito naslovilo vprašanja izpustov strupenega dušikovega dioksida, katerega vir so zlasti motorji z notranjim izgorevanjem.

Zanimivo je, da je sodišče odločitev sprejelo po britanskem izstopu iz Evropske unije, saj se je postopek začel že pred tem, in da London, če še vedno ne bo ukrepal tako, kot mu bo naložila Evropska komisija, zaradi tega lahko čaka tudi kazen.

Britanska vlada se z odločitvijo ne strinja. V Londonu sicer priznavajo, da so bile meje izpustov velikokrat prekoračene, toda podobno velja tudi za druge države, med drugim za Nemčijo. Se pa britanska vlada težave zaveda in namenja dodatna sredstva izboljševanju kakovosti zraka. Onesnažen zrak povzroča veliko zdravstvenih težav, kot so bolezni srca in pljuč, rak in sladkorna bolezen.

Onesnažen vzrok eden izmed vzrokov za smrt deklice

Pred tremi meseci je britansko sodišče razsodilo, da je bil previsok delež dušikovega dioksida v zraku eden od vzrokov za smrt devetletne deklice, ki je pred osmimi leti v Londonu umrla zaradi astmatičnega napada. Deklica je zaradi hude astme trpela tri leta in je bila zaradi napadov 27-krat v bolnišnici. Gre za prvi uradni primer smrti zaradi onesnaženega zraka v državi.