Panda po imenu Šiang Šiang je bila zvezda tokijskega živalskega vrta. Foto: EPA
Panda po imenu Šiang Šiang je bila zvezda tokijskega živalskega vrta. Foto: EPA
Foto: EPA
Foto: EPA

V Tokiu so zadnji obisk ograde Šiang Šianga omejili na 2600 srečnežev, ki so na posebni loteriji zadeli vstopnico. Vseeno je v živalski vrt prišlo mnogo več obiskovalcev.

Kot je dejala 48-letna Mari Asai, je "želela dihati isti zrak kot panda Šiang Šiang", drugi pa so dejali, da so veseli, da so v bližini pande, tudi če je ne morejo videti.

Slovo je bilo čustveno, nekateri obiskovalci niso mogli zadržati solz, poroča japonska tiskovna agencija Kjodo. "Ne vem, ali bom lahko živela brez pande Šiang Šiang," je dejala 59-letna Keiko Nakamura (59), ki je pando, zaradi katere se je preselila v Tokio, od novembra obiskala skoraj vsak dan.

Šiang Šiang bi se sicer moral na Kitajsko vrniti že pred dvema letoma, a je načrte za njegovo vrnitev prekrižala pandemija.

V regiji Vakajama na zahodu države pa so se poslovili od ostalih treh črno-belih medvedkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Obiskovalci so se poslovili od pande Ejmej. Ta je postal slaven, ko je imel pri visoki starosti 28 let dve hčerki, kar po človeških letih znaša okoli 80 let. Obe bosta odpotovali z njim na Kitajsko.

Po poročanju časopisa The Tokyo Shimbun živalski vrt Ueno vsak dan prejme več klicev in elektronskih sporočil navdušencev, ki si želijo, da bi panda ostala v tamkajšnjem živalskem vrtu.

Pande so v živalskih vrtovih po celem svetu med najbolj priljubljenimi živalmi, Kitajska pa jih živalskim vrtom posoja v okviru t. i. "diplomacije pand".

Po podatkih Svetovne organizacije za varstvo narave (WWF) v bambusovih gozdovih kitajskih gorovij živi še približno 1860 pand, približno 600 pa jih živi v živalskih vrtovih, parkih in posebnih centrih za pande, poroča AFP.