"Doma se bojim le ogrožanja demokracije. Za vsako stvar lahko nekoga tožiš, takoj ko nekdo drugače misli, bi ga tožili," pravi Vajgl. Foto: BoBo

Tešu 6 nasprotujem najmanj tri leta zelo dejavno, ker sem prepričan, da je projekt vprašljiv glede na novo energetsko politiko EU-ja.

Ivo Vajgl
Teš grozi s tožbami

Odvetniška pisarna je po pooblastilu direktorja Termoelektrarne Šoštanj Simona Tota na več naslovov poslala pisma z naslovom "Obratovanje Teš 6", v katerem prejemnike pozivajo, naj prenehajo razširjati trditve o smrtnih žrtvah in gospodarski škodi, ki naj bi jo povzročilo obratovanje šestega bloka termoelektrarne, saj naj bi ti podatki nastali na podlagi neuradnih metodologij. Če tega ne bodo upoštevali, bo Teš ugled in dobro ime "zaščitil pred za to pristojnimi organi".

Teš dvomi o metodologiji Greenpeacea
Teš je namreč razburila tiskovna konferenca koalicije Ustavimo Teš 6 in Greenpeacea Slovenije, kjer so predstavili raziskavo o kurjenju lignita v Šoštanju, ki je pokazala, da bo obratovanje Teša 6 letno povzročilo najmanj 33 smrtnih žrtev in do 242 milijonov evrov škode gospodarstvu.

A po mnenju vodilnih v termoelektrarni je opiranje na metodologijo Evropske agencije za okolje zgrešeno, saj je po njihovih trditvah EEA sama v pravnem obvestilu navedla, da ugotovitve ne predstavljajo uradnega mnenja Evropske komisije in njenih organov. To so sporočili Greenpeaceu, očitno pa tudi drugim naslovnikom.

"Šaleški lobi presegel vse meje"
Med njimi je tudi evropski poslanec in član stranke Zares Ivo Vajgl, ki ga ni bilo na tiskovni konferenci Greenpeacea, niti ni z njim povezan. A to po Vajglovih besedah v tej stvari ni pomembno, saj želi sam poudariti predvsem nedopustnost takšnih groženj s tožbami vsem, ki ne mislijo enako kot lobiji.

"Šaleški lobi politikov tako arogantno nastopa, ko brani svoj projekt, in to presega vse meje dopustnega v demokraciji. Ne le da lahko tožijo vsakega, ki misli drugače, lahko mu storijo tudi kaj hujšega. Mislim, da je treba ustaviti konje," je poudaril. Pismo je pokazal nekaterim kolegom v Evropskem parlamentu, z njim pa namerava seznaniti tudi predsednika Evropskega parlamenta. "Gre za pritisk," je prepričan.

Mišljenje, da lahko vsakdo vsakogar toži že zato, ker nimata enakega stališča, po njegovih besedah ogroža demokracijo. Varstvo okolja je sicer pogosto predmet burnih razprav, a Vajgl ne pozna primera v EU-ju, kjer bi ljudi, ki imajo svoje mnenje, za to preganjali s tožbami. "Še za manjše stvari so ljudje morale polagati račune," je dodal.

Predstavniki Teša so v sporočilu za javnost pojasnili, da so iz medijev šele danes izvedeli, da Vajgl ni med organizatorji omenjene novinarske konference Greenpeacea. "Zato bo z naše strani prejel pisno opravičilo zaradi dopisa, ki je bil posredovan s strani odvetniške pisarne Čeferin," so še poudarili.

Greenpeace: Grozijo najdejavnejšim
Tudi v Greenpeaceu so izpostavili, da se v trenutku, ko je ključno, da celotna slovenska družba opravi odprto razpravo in odločitev o največji gospodarski naložbi Slovenije v tem desetletju, najdejavnejšim udeležencem te razprave grozi z odškodninskimi tožbami. "Za demokratično družbo je takšen strah pred argumenti nesprejemljiv, toliko bolj, če prihaja od gospodarske družbe, ki je posredno v celoti v lasti države," so poudarili.

Tešu 6 nasprotujem najmanj tri leta zelo dejavno, ker sem prepričan, da je projekt vprašljiv glede na novo energetsko politiko EU-ja.

Ivo Vajgl
Teš grozi s tožbami