Severno Italijo in reko Pad znova pesti suša. Fotografija na reki Pad je bila posneta julija lani. Foto: AP
Severno Italijo in reko Pad znova pesti suša. Fotografija na reki Pad je bila posneta julija lani. Foto: AP

Bojazen je utemeljena, saj je stanje vodostajev skoraj takšno kot sredi poletja.

"Zima je bila izredno suha, tudi v gorah je zapadlo zelo malo snega. Vodna zajetja so na zgodovinsko nizki ravni, zato menimo, da nas čaka podobna nesreča kot lani," je dejal Stefano Greppi iz Združenja kmetov v mestu Pavia v intervjuju za televizijo RAI. Greppi je pridelovalec riža, zato ima pri roki zlasti podatke za svojo panogo: v pokrajini okoli lombardske Pavie so bili lani ob 40 odstotkov pridelka riža, na nacionalni ravni je izguba znašala 30 odstotkov. Kar pomeni: za 300.000 ton italijanskega riža manj.

Položaj je skrb vzbujajoč v skoraj vsem porečju reke Pad: pri Pavii je gladina reke dobre tri metre pod hidrometrično ničlo, Gardsko jezero je 44 centimetrov nad njo. Z drugimi besedami: kot da bi bili sredi poletja. Zemlja je ponekod tako zbita, da je ne morejo niti preorati.

Trenutno stanje je tipično za globalno segrevanje, meni firenški strokovnjak za sadjarstvo Stefano Mancuso. Dejal je: "Količina dežja je sicer v povprečju enaka, toda padavine so razporejene v le nekaj dneh. Kdor misli, da se bodo razmere popravile, se absolutno moti."

Vremenske napovedi za prihodnje tedne, ko naj bi se začela setev, niso nič obetavnejše.

Gladina vodotokov v severni Italiji zelo nizka