Vreme in podnebje
Trump praznike preživlja na svojem posestvu Mar-a-Lago na Floridi, kjer delo združuje z dopustom. Foto: Reuters
Iz New Yorka in celotnega vzhoda ZDA v teh dneh poročajo o rekordno nizkih temperaturah. Foto: Reuters
Predstavniki sedme sile pred Trumpovim posestvom Mar-a-Lago na Floridi. Foto: Reuters

Dodaj v

Trumpov odgovor na polarni mraz v ZDA: "Potrebujemo globalno segrevanje"

Predsednik dal spontani intervju za "propadajoči" New York Times
29. december 2017 ob 09:09
Miami - MMC RTV SLO

Medtem ko je vzhod ZDA zajel polarni mraz, se ameriški predsednik Donald Trump sprašuje, zakaj bi se borili proti globalnemu segrevanju, ko pa bi jim prišlo prav.

71-letni Trump je znan po svojem skepticizmu do podnebnih sprememb in je le-te nekoč označil za "potegavščino", ki so si jo izmislili Kitajci, da bi uničili ameriško gospodarstvo. A zdaj si predsednik želi malo "dobrega starega globalnega segrevanja".

"Na vzhodu utegnejo imeti NAJHLADNEJŠE silvestrovo v zgodovini. Morda pa bi potrebovali malce tistega dobrega starega globalnega segrevanja, proti kateremu bi naša država, ne pa tudi druge države, morala plačati na BILIJONE DOLARJEV. Zapnite se!" je tvitnil Trump, ki praznike preživlja na svojem posestvu Mar-a-Lago na Floridi.


Zgornji zapis je zadnji v vrsti tvitov, v katerih je Trump temperaturo oz. individualne vremenske pojave povezal z globalnim segrevanjem oz. domnevnim neobstojem le-tega.

"Zmrzuje in sneži v New Yorku - potrebujemo globalno segrevanje," je Trump tvitnil leta 2012. Leto dni kasneje pa: "Ledeni vihar se je iz Teksasa zgrnil nad Tennessee - sem v Los Angelesu in zmrzuje. Globalno segrevanje je popoln - in zelo drag - nateg!"

Mešanje vremena in podnebja
Podnebni znanstveniki poudarjajo, da je to povsem napačen način gledanja na globalno segrevanje. Kot opozarjajo, Trump očitno ne loči med vremenom in podnebjem. Vreme se nanaša na razmere v ozračju v kratkem časovnem obdobju, medtem ko se podnebje nanaša na daljše vremenske vzorce, definicijo povzema CNN.

Matthew England, podnebni strokovnjak z Univerze Novega Južnega Walesa je Trumpovo izjavo označil za "neumno, napačno predstavo o tem, kako deluje podnebje". "Nihče ni nikdar rekel, da bo z globalnim segrevanjem zima izginila, so pa zime postale precej milejše, rekordno mrzlih dni pa je precej manj kot rekordno toplih dni in vročinskih ekstremov. Nekaj neobičajno mrzlih dni v ZDA še ne izniči podnebnih sprememb."

Trump že za časa predvolilne kampanje ni skrival svojih kontroverznih stališč do podnebnih sprememb. "Mislim, da so podnebne spremembe samo zelo, zelo draga oblika davkov," je dejal lani. "Veliko ljudi z njimi veliko služi. Veliko vem o podnebnih spremembah. Dobil sem že okoljske nagrade. In pogosto se šalim, da se to počne zavoljo Kitajske, ker Kitajska ne počne ničesar za boj proti podnebnim spremembam."

Zavajanje glede pariškega sporazuma
Trump se je v svojem zadnjem tvitu tudi znova obregnil ob visoko ceno, ki naj bi jo ameriški davkoplačevalci plačali za pariški podnebni sporazum, iz katerega bodo ZDA na Trumpovo pobudo uradno izstopile junija.

To ni prvič, da Trump zavaja davkoplačevalce glede cene ameriškega sodelovanja v podnebnem sporazumu, ki ga je podpisalo kar 195 držav. Tako je aprila na zborovanju v Pensilvaniji Trump dejal, da bi "popolno delovanje v skladu z dogovorom ameriški BDP v desetih letih skrčilo za 2,5 bilijona dolarjev".

Politično nepristranska spletna stran Factcheck.org je takrat na Belo hišo naslovila vprašanje, kdo je vir tega podatka, pa so jih usmerili na raziskavo konservativne fundacije Heritage iz leta 2016, v kateri avtorji ugotavljajo, da bo pariški podnebni sporazum ZDA do leta 2035 stal več kot 2,5 bilijona dolarjev.

Kot prvo gre za 18-letno, ne 10-letno obdobje, kot drugo pa je vprašljiva tudi metoda: točnost ugotovitev je odvisna od tega, katere podatke uporabiš, Factcheck.org pa je odkril, da je Heritageeva raziskava za davek na ogljik uporabila ceno 36 dolarjev, medtem ko druge analize uporabljajo ceno 21 dolarjev.

Trump: Z medijsko podporo bom osvojil še drugi mandat

Donald Trump je v četrtek na presenečenje svojih sodelavcev med večerjo na Floridi opravil intervju z novinarjem New York Timesa, v katerem je med drugim zagotovil, da ga bodo mediji podprli za drugi mandat, ker da bodo brez njega propadli. "Brez mene New York Times ne bo več propadajoči, ampak bo propadel. Zato mi morajo pustiti zmagati in kakšnih pol leta pred volitvami me bodo imeli radi, ker pravijo, prosim, prosim, Donald Trump, ne izgubiti," je dejal predsednik.


Pretežen del intervjuja je bil sicer namenjen preiskavi domnevnega ruskega vpletanja v lanske predsedniške volitve. Trump je večkrat zagotovil, da v njegovi kampanji ni bilo nobenega sodelovanja z Rusi, kar naj bi zelo dobro vedeli demokrati, "ki si mežikajo med seboj". Dodal je, da je še večja afera sodelovanje demokratov z Rusi, vendar o tem nihče ne poroča. Preiskava naj bi bila popolnoma brezpredmetna in izmišljotina demokratov, da upravičijo volilni poraz. Dlje, ko se preiskava vleče, bolj je preiskava škodljiva za ugled ZDA, meni Trump. Po drugi strani pa je zagotovil, da je zaradi preiskave njegova volilna baza trdnejša.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Partizan Miha
# 29.12.2017 ob 09:38
Trumpov odgovor na polarni mraz v ZDA: "Potrebujemo globalno segrevanje"

A je res tako lepo biti glup ?
levak
# 29.12.2017 ob 09:45
Trumpov odgovor na polarni mraz v ZDA: "Potrebujemo globalno segrevanje"
---
Bolj potrebujemo višji IQ in ga pravilno usmeriti.
politik kritik
# 29.12.2017 ob 09:42
Problem nastane ker to kar on govori, resno misli. On dejansko misli da "globalno segrevanje" pomeni to, dobesedno. In ni edini.
fuckwad
# 29.12.2017 ob 09:56
Pame je najbolj pravično razporejena značillnost pri ljudeh.
Nihče se ne pritožuje, da jo ima premalo.
Partizan Miha
# 29.12.2017 ob 09:56
Vsi vemo, da je Zemlja neskončno velika ravna plošča in zato ima trump prav !
copcop
# 29.12.2017 ob 10:49
Je ob požarih, ki so divjali po Kaliforniji pred tremi tedni tudi tvitnil, da potrebujemo globalno segrevanje?
Ramus
# 29.12.2017 ob 10:55
A lahko kdo prosim, trump posodi možgan ?

Kaj bi to pomagalo, če pa jih ne uporablja, to bi bila čista potrata,...
WeeBay
# 29.12.2017 ob 09:49
Brez mene New York Times ne bo več propadajoči, ampak bo propadel. Zato mi morajo pustiti zmagati in kakšnih pol leta pred volitvami me bodo imeli radi, ker pravijo, prosim, prosim, Donald Trump, ne izgubiti," je dejal predsednik

Hahaha. Njegovi citati so svetovni. Polno smeha že zjutraj.
čezplotnik
# 29.12.2017 ob 10:33
V obdobju nekritičnosti, ko je vsak otrok neodkrit genij, ko je povprečna ocena v osnovnih šolah 4.2, ko so za vse tegobe vedno krivi drugi, pač pride na oblast nek Trump. Po njem pljuvamo, se norčujemo, a pozabljamo, da je zgolj ogledalo naivnega, nekritičnega, pasivnega ljudstva.

Sicer pa mi tole 5-dnevno odstopanje temperature na 2 metrih nad Zemljinim površjem/oceanom od povprečja 1979-2000 pravi, da je tista negativna anomalija nad S Ameriko precej osamljen otok v morju pozitivnih anomalij. Hja, planet se segreva - to je dejstvo. Še eno dejstvo je, da se segreva pospešeno. O tem, kdo je krivec, se mi pa ne da diskutirati z internetno podučenimi @HOR in kompanijo.

topol
# 29.12.2017 ob 15:30
Trump ni ravno neumen, pač pa naravnost pove, kar večina misli.
Vsi hočemo veliko oblačil čimceneje.
Hočemo se vozit z avtom tudi po mestu in še parkirno mesto naj nas čaka.
Hočemo hiško na deželi z vrtom in velikim nadstreškom za vsaj dva avta.
Ogrevali bi vse prostore in pozimi nosili kratke rokave.
Jedrska energija seva, hidro uničuje reke, termo so mimo, vetrnice kazijo krajino in povzročajo vibracije, ampak jaz hočem elektriko.
Vse izdelke umazanih industrij potrebujemo, samo naj jih ne delajo blizu mene.
Če se jaz vozim drugim pod oknom je dobro, le drugi se pod mojim ne smejo - enako velja za vlake in letala.
Všeč so nam tjulnji in kiti - doma pa masakriramo miši in podgane.
V Afriki in Indiji imajo take lepe živalce in toliko groznih ljudi, sploh če se pokažejo na meji.
Brazilci ne smejo sekati gozda, le mi vemo koliko in kako se ga lahko seka.
Tako lahko še nadaljujemo. Taki smo, če želimo priznati ali ne. Globalno segrevanje pa bi rešili, če bi pol ostalega sveta naredilo skupinski harakiri. To bi bilo idealno. Poskusite pa sodobnemu človeku nekaj od tega vzet, pa boste videli kaj bo.
KovacevaKobila
# 29.12.2017 ob 10:40
Ce bi dobil 1 cent vsakic, ko Tramp omeni "milijone in milijarde dolarjev", bi bil bogatejsi od njega.

Jep. Covfefejev najljubši refren.

Sicer pa so zanimive te njegove 'milijarde in milijarde'.

Po eni strani ga strašno boli cena pariškega sporazuma ali zdravstva ... istočasno pa entuziastično vrta 1,5-bilijonske luknje v proračun z davčnim razbremenjevanjem elite ... in zvišuje izdatke za vojsko, ki so že zdaj z naskokom najvišji na planetu.

Rahlo selektivna je ta njegova fiskalna odgovornost.
Norisla
# 29.12.2017 ob 10:36
Ko je bog delil pamet mu jo je ravno nad ZDA zmanjkalo :)
Olorin
# 29.12.2017 ob 10:26
Ce bi dobil 1 cent vsakic, ko Tramp omeni "milijone in milijarde dolarjev", bi bil bogatejsi od njega.
Partizan Miha
# 29.12.2017 ob 10:56
Ramus, maš prav. :)
Partizan Miha
# 29.12.2017 ob 10:26
Trump ma še 10 do 20 let življenja pred sabo, tako da mu je čisto vseeno kakšen planet bo zapustil, važno mu je le, da bo v tem času zaslužil še kakšno milijardo. ZAto bi morali prepovedati, da starčki kandidirajo na volitvah, ker jih boli k, za naslednje rodove.
gozdar1
# 29.12.2017 ob 09:57
@patriot1970
Verjetno je samo naključje, da je na posnetku ultra konservativni "the heartland institute".
S tem peticijami je pa ponavadi tako, da jih lahko podpiše vsakdo, in je kar naenkrat "znanstvenik", ker njihov namen je ponavadi zavajanje.
Snopes
Ramus
# 29.12.2017 ob 09:50
"Trumpov odgovor na polarni mraz v ZDA: "Potrebujemo globalno segrevanje"

Skratka ne dramatizirat, ko bo eden od naslednjih orkanov potopil par mest,....
WeeBay
# 29.12.2017 ob 09:46
Lmao legenda. Globalno segrevanje v Minnesoti pa minus 40 :).. Pariški podnebni sporazum je ena velika prevara. Bravo Trump.
firtoh
# 29.12.2017 ob 12:55
Ne bom se spuščal v debate ali gre za globalno segrevanje ali ne.
Vem pa pri svojih 54-ih,da nimamo več pravih zim,da prehodnih jaken sploh ne rabimo več,da imam zadnja leta smolo na vrtu,v sadovnjaku in vinogradu..
V času moje mladosti so nam v Celju večkrat odpovedali pouk na srednji šoli,ker so bile zaradi mraza zmrznjene cevi od centralne.
Ko je bilo še vse onesnaženo in je iz greznic teklo v Savinjo,so v njej na vsakem kamnu živeli polžki.Od osamosvojitve dalje teh polžkov ni več,voda je čedalje toplejša in poleti,če ni dežja je ena smrdeča rjavo-zelena brozga.Isto je z Grabnom na Bizeljskem,kjer si pred leti našel mlade jegulje v njem,zdaj pa če vidiš ribo si zmagal.Majhnih ptičk ni skoraj nič več so samo vrane.Včasih sem moral odganjati škorce,zdaj mi jih ni treba.
Kar imamo smo s****l,tako al drugače.
čezplotnik
# 29.12.2017 ob 12:36
Problem pri vremenu in podnebju je, da se opazuje le dobrih 200 let. Temperatura mislim, da se meri okoli 160. Zato ni mogoče 100% reči v kolikšni meri je za vremenske in podnebne razmere kriv človek.

Prav lahko, da so v preteklosti tudi bila obdobja, ko je bilo topleje oz. bolj mrzlo. Glede na to, da se vremena ni opazovalo z vidika znanosti, so večinoma samo teorije in špekulacije. Po logiki lahko rečemo, da onesnaževanje s strani tovarn in drugih škodljivcev vpliva na spremembe, težko pa je reči v kolikšni meri.


Pretežno se strinjam. Reanalize, napravljene z današnjimi meteorološkimi modeli, ki so zelo natančne, sežejo zato do okoli leta 1900, do prvih resnih meteoroloških meritev.

Z meritvami za še bolj nazaj v zgodovino se ukvarjajo paleoklimatologi. Tudi te meritve so dokaj točne. Torej neko rekonstrukcijo imamo celo do 500 mio let v preteklost. Seveda imajo ti rezultati slabo časovno ločljivost, zato izjave v stilu: "Zemlja se še nikoli ni ogrevala tako hitro kot sedaj." nimajo neke vrednosti. Tudi, če je bilo ogrevanje tako hitro, je to v rezultatih paleoklimatoloških meritev časovno izpovprečeno.

Tudi današnji klimatski modeli imajo svoje hibe.
1.) Njihova ločljivost je precej nizka, kar pomeni, da ne morejo opisati meteoroloških pojavov, ki niso horizontalno razsežni (npr. Jadranskih ciklonov). Seveda ti pojavi pogosto inicializirajo bolj razsežne pojave, ki jih ravno tako nekateri modeli ne predstavijo dobro - seveda zaradi vedno večje računske moči vedno bolje.
2.) Vpliv aerosolov. Aerosoli so največja neznanka v današnjih klimatskih modelih. Že modeliranje virov aerosolov je precej neeksaktno, hkrati pa imajo več vlog v atmosferi:
- na njih se siplje tako kratkovalovno kot dolgovalovno sevanje, torej imajo vpliv na intenziteto do tal prepuščenega sončnega sevanja in intenziteto v vesolje prepuščenega Zemljinega sevanja
- so kondenzacijska jedra in vplivajo na nastanek oblakov - tu se zakomplicira še bolj, saj so tudi oblaki precejšen vir nedoločenosti. Visoki cirusni oblaki precej zmanjšujejo direktno sončno sevanje ter nimajo pomembnega toplogrednega učinka. Nasprotno velja za nizke oblake.
Vsi ti procesi so opisani parametrično, parametri pa precej nedoločeni. Večino atmosferskih pojavov je namreč nemogoče zapreti v laboratorij in jih do potankosti premeriti.
3.) itd. itd.

Skratka, z dobro mero kritičnosti in skepse je potrebno gledati tudi na klimatske modele. Ti se sicer izboljšujejo, saj se tudi naše poznavanje procesov v atmosferi izboljšuje, povečuje se računska moč itn. Klimatski modeli so največ, kar trenutno imamo! Na žalost meritve pritrjujejo zadnjim neoptimističnim klimatskim napovedim (ne mi vlečt študij iz začetka 90. let, ko so bili superračunalniki na ravni današnjih desktopov).

Nič pa nas ne stane, če začnemo na naše okolje, vključujoč tanek, zgolj 5 km visok pas zraka, ki človeku še omogoča življenje, malce bolj paziti.
RibičIČ
# 29.12.2017 ob 11:57
@ Lupo

Debilana. V primeru globalnega segrevanja bi prenehal teči Zalivski tok. Posledica bi bila hladnejša klima v zahodni Evropi in severni Ameriki.

Še za predstavo, kaj pomeni Zalivski tok: Velika Britanija je približno na isti geografski širini kot Kamčatka.
mihael1
# 29.12.2017 ob 10:00
Izkorisca trenutno stanje, ki bo vedno odstopalo od povprecja - a ce pogledamo globalni trend, sploh ni kaj debatirati, stvar je jasna - globalno segrevanje je in povzroca skodo. In ta bo brez ukrepov se vecja.
Seveda ima on denar v industrji, ki to segrevanje povzroca in isce vsak izgovor. Skodljivec.
mb128
# 29.12.2017 ob 10:00
Sicer pa veste kaj? Kapitalizem se oz. naj bi se boril proti dampinigu. Ergo, kaj lahko stori preostali svet? Nič več in nič manj kot uvede t.i. protidampinške carine za vse tiste produkte proizvedene v Zda, ki so proizvedene v tovarnah, ki ne izpoljnjujejo okoljevarstvenih standardov! Ko/če se bo to zgodilo bo Dump pardon Trump kaj hitro doživel hevreka efekt. To vam zagotavljam že sedaj!
Bivši uporabnik
# 29.12.2017 ob 09:37
Kakšen humorist je tale Donald...me čudi da ni rekel da je to "fake news"
vsx1016
# 29.12.2017 ob 13:02
@ure
Medtem pa britanci prosili ruse za plin, ker drugac se bodo "zmrzbili", sankcije my ass, ko rit zmrzne :)

MMCjev uporabnik Skippy trdi, da ima iphone višjo dodano vrednost, kot ruski naravni viri. ON se bo grel z iphonom.
seven7
# 29.12.2017 ob 11:17
Nič nisi zgrešene napovedi.

Ozračje se segreva in kratkotrajni ekstremi povečujejo (močan veter, kratkotrajen hud mraz, velika vročina....)

Letni časi pa se spreminjajo. Pri nas precej opazno zima. Sneg v nižinah se sploh več ne zadrži kot recimo pred 30 leti....
Ramus
# 29.12.2017 ob 10:57
Torej če bi ostal v sporazumu potem pa orkan nebi potopil par mest?

Pravijo da moraš kaj vedeti o stvari, da bi znal tudi kaj vprašati,....
aktivist
# 29.12.2017 ob 10:42
Kaj pa vroca poletja? In pozari?
džeko
# 29.12.2017 ob 10:37
Kolikor je meni znano: kaj sledi, če se ledeniki stopijo.....torej ustavi se zalivski tok.
Posledično ledeno dobo za severno hemisfero, tudi za new york. Upam, da tega ne bom doživel, naši nasledniki pa bodo.
pero-perica
# 29.12.2017 ob 11:20
še dobro,da niso tako ostre zime v slo kot so bile včasih,sicer se to pri položnicah za ogrevanje nič ne pozna.jasno,da bi distributerjo ogrevanja radi,da bi bilo od sempembra do maja -16
Nikolaj
# 29.12.2017 ob 11:08
Kakšen mraz bi še le bil, če ne bi bilo globalnega segrevanja.
HOR
# 29.12.2017 ob 16:02
"...Trumpov odgovor na polarni mraz v ZDA: "Potrebujemo globalno segrevanje"..."

Naslov je, kot je pogosto, ko gre za medijsko poročanje glede Trumpa pravzaprav tendenciozno zavajajoč, saj je Trump izjavil nekaj drugega, kar je tudi navedeno v nadaljevanju gornjega prispevka: "Na vzhodu (ZDA) utegnejo imeti NAJHLADNEJŠE silvestrovo v zgodovini. Morda pa bi potrebovali malce tistega dobrega starega globalnega segrevanja, proti kateremu bi naša država, ne pa tudi druge države, morala plačati na BILIJONE DOLARJEV. Zapnite se!"
malikaliber
# 29.12.2017 ob 13:24
A ta človek nima nobenih svetovalcev? Ima v Ameriki sploh še kdo kaj na "podstrešju" al je sama megla?!
Harmonist
# 29.12.2017 ob 13:06
9 let nazaj je Al Gore trdil, da bosta do danes tečaja brez ledu.
Mimobeznik
# 29.12.2017 ob 12:50
Lokalno segrevanje, v Sloveniji je prevroče in nimamo snega.
čak mal noris
# 29.12.2017 ob 12:27
Melanijin odgovor na hladilnik: "Potrebujemo žar"!
SsDrag
# 29.12.2017 ob 11:28
trump naj obdrži te "trilijone dolarjev". Jih bo rabil za poplačilo iz leta v leto vse večjih škod naravnih nesreč. Če pa vse bolj intenzivne nesreče niso posledice segrevanja ozračja, potem pridejo pa samo še marsovci v upoštev...
SsDrag
# 29.12.2017 ob 10:47
prav čakal sem na tak odziv. to, da prihaja od nekoga tipa donald trump, ni presenečanje.
Sorrento
# 29.12.2017 ob 10:25
Tako torej Američani in Kitajci. Neumni Evropejci pa plačujejo 5x predrago elektriko, da je le iz vetrnic ali pa kitajskih solarnih panelov. Idiotsko.
citizen
# 29.12.2017 ob 16:58
Malo propagande za religijo antropogenega globalnega segrevanja... Na Zahodu nič novega.
anny22
# 29.12.2017 ob 15:52
Kaj je fora tega stacionarnega telefona na fotki?

Z Melanijo sta se pogovarjala z otroki, ki so klicali na https://www.noradsanta.org/, da bi s pomočjo zračne kontrole spremljali Božičkovo pot. Če prav razumem, gre za neke vrste ameriško tradicijo.
Ples
# 29.12.2017 ob 13:57
Kaj je fora tega stacionarnega telefona na fotki?

Priznam, da na splošno ne štekam Donaldovega smisla za humor.
friks
# 29.12.2017 ob 13:19
Ta izjava ga bo vsekakor utrdila v vodstvu na lestvici najbolj neumnih predsednikov vseh časov.

Kdor zna, pa zna.
ure
# 29.12.2017 ob 12:47
Medtem pa britanci prosili ruse za plin, ker drugac se bodo "zmrzbili", sankcije my ass, ko rit zmrzne :)
DAbears
# 29.12.2017 ob 12:27
Hehehe
Trump je svetovni humorist
Mene vedno nasmeje ko mece kosti na vse zgodaj da ji ljudje glodajo
Prav norca se iz vas dela Ramus pa dihat nima casa tak gloda
forhand
# 29.12.2017 ob 11:58
Kdo bo ustavil tega norca.
m72
# 29.12.2017 ob 11:49
Trumpov odgovor na polarni mraz v ZDA: "Potrebujemo globalno segrevanje"

"Comfortably numb", kot večina tam.
Lupo
# 29.12.2017 ob 11:46
Trumpov odgovor na polarni mraz v ZDA: "Potrebujemo globalno segrevanje"

Debilana. V primeru globalnega segrevanja bi prenehal teči Zalivski tok. Posledica bi bila hladnejša klima v zahodni Evropi in severni Ameriki.
simonc27
# 29.12.2017 ob 11:07
Ko po ZDA zajame vročinski val pa podnebni strokovnjaki (ala Lučka) vključno s CNN-om neprestano tulijo kako je to posledica globalnega segrevanja in da bo kmalu konec sveta. A takrat pa ne izpostavljajo razlike dem definicijo vremena in podnebja.
tristokosmatih
# 29.12.2017 ob 11:02
Trumpov odgovor na polarni mraz v ZDA: "Potrebujemo globalno segrevanje"

Že sama izjava je povzročila globalno segrevanje, saj je pogrela večino prebivalcev našega hladnega planeta.
Kazalo