Posledice neurja v Pomurju 2. maja 2018. Foto: MMC RTV SLO
Posledice neurja v Pomurju 2. maja 2018. Foto: MMC RTV SLO
Kakšne so rešitve za zaščito pred točo?
Toča dodobra stolka pridelke po Pomurju


Strokovnjaki Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota so na terenu, prve ocene škode pa bodo znane v prihodnjih dneh, je povedal direktor zavoda Franc Režonja.

Pomurje sta v sredo popoldne in zvečer prizadeli tako neurje s suho točo kot tudi neurje s točo in dežjem ter močnimi nalivi z od 40 do 150 milimetrov padavin na kvadratni meter. Pokrajina je različno prizadeta, najbolj pa osrednji, nižinski del Prekmurja, je opisal Režonja.

Suha toča je največ škode povzročila v trajnih nasadih, močni nalivi pa so zalili mnoge kmetijske površine in nekatere so še danes zalite.

Najbolj so poškodovani trajni nasadi vinogradov in sadovnjakov ter najbolj izpostavljene poljščine, to so rž, ječmen in pšenica, ki so že začele delati klase. Prizadeta je tudi oljna ogrščica, pa tudi nekateri nasadi česna in čebule. Toča je naredila številne mehanske poškodbe, ki jih ni mogoče popraviti med vegetacijo, je pojasnil Režonja.

Za ocene škode bo po njegovih besedah treba počakati še nekaj dni, zdaj pa že potekata zbiranje podatkov in svetovanje na terenu. Zagotovo pa je škoda velika, je dejal Režonja in dodal, da nihče ni pričakoval takšne toče in takšnega neurja na začetku maja.

Kakšne so rešitve za zaščito pred točo?
Toča dodobra stolka pridelke po Pomurju