Poškodovan stanovanjski blok. Foto: MMC RTV SLO
Poškodovan stanovanjski blok. Foto: MMC RTV SLO
Verjetnost trenutnega pojavljanja toče ob 16.20. Foto: Arso
Ključna beseda
Prizor iz Krke pri Novem mestu. Foto: MMC RTV SLO
Ključna beseda
Škoda je nastala tudi v kmetijstvu. Foto: MMC RTV SLO
Neurje povzročilo veliko škode


Ponekod po državi nastajajo napovedana neurja, nevihte bodo tudi zvečer in ponoči. Včerajšnji vremenski škodi se utegne dodati nova.
Nevihte bodo pogostejše na vzhodu države, napovedujejo na agenciji za okolje (Arso). Mogoči bodo močnejši nalivi. Na Primorskem bo zapihala šibka burja, drugod v notranjosti vzhodni do severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 30, na Primorskem od 32 do 36 stopinj Celzija.
Uprava za zaščito in reševanje poroča o vetrolomu v Novem mestu, kjer je drevo padlo na cesto do Metlike, pa v Brežicah, kjer je podrto drevo oviralo promet na Dobovski cesti v Brežicah. Drevo je razžagal in odstranil delavec komunalnega podjetja. O vetrolomu poročajo tudi iz Celja. Težave zaradi poplavnih meteornih voda imajo v Gorišnici.

Neurje tudi pri vas? Vabimo k deljenju posnetkov z nami (in javnostjo) prek
mmc-notranja@rtvslo.si

Vročina lahko povzroči različne težave
Zaradi velike toplotne obremenitve, predvsem po nižinah Primorske in v mestnih središčih, na nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ) opozarjajo, da lahko vročina škoduje zdravju, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva.

Vročina najbolj prizadene starejše in otroke, bolnike s srčno-žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetike, bolnike z obolenji ledvic, bolnike z duševnimi motnjami in negibljive. Bolj ogroženi so tudi ljudje s socialno-ekonomskimi težavami in ljudje, ki so dodatno izpostavljeni nekaterim dejavnikom iz okolja, med drugim delavci, ki delajo na prostem, in prebivalci mest, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave, na primer kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico ali vročinsko kap. Omenjene težave, tako svetuje NIJZ, je mogoče preprečiti z umikom v senco ali v hladnejše prostore.

Poleg tega NIJZ svetuje, naj ljudje omejijo telesne dejavnosti na prostem na jutranje in večerne ure in uživajo lažje prebavljivo hrano v manjših obrokih ter dovolj tekočine. Ob tem tudi opozarjajo, da v vročini živih bitij nikoli ne smemo puščati v parkiranem avtomobilu in jih zaščititi pred soncem.


Težave tudi v sredo

Neurje z močnim vetrom, ki je v sredo zvečer zajelo del Slovenije, je povzročilo precej nevšečnosti na Dolenjskem, saj je veter odkrival strehe in podiral drevesa.

Neurje z močnim vetrom je zajelo tudi Dobrunje, Sostro, Podmolnik in Sadinjo vas v Ljubljani. Gasilci so na več krajih odstranili dve drevesi z dveh hiš, dve drevesi z elektrovoda in telekomunikacijskih vodov in tri drevesa s cest. Prekrili so tudi strehe štirih hiš in kozolca.
Na terenu so bili tudi delavci Elektra Ljubljana. Zaradi podrtih električnih drogov je bilo brez elektrike približno tri ure okoli 620 gospodinjstev. V Smledniku pa je strela udarila v dimnik stanovanjske hiše in razkrila del strehe.

Uprava za zaščito in reševanje poroča o številnih podrtih drevesih na območju Novega mesta, ki so ovirala promet. V Novem mestu je drevo padlo na osebno vozilo. Prav tako so morali gasilci s ceste odstraniti kozolec, ki se je podrl zaradi vetra, pri tem pa je padel na parkirano vozilo. Poškodovanih ni bilo.

V Novem mestu je zaradi udara strele nastala večja škoda tudi na fasadi večstanovanjskega objekta, močan veter pa je odkril okoli 80 kvadratnih metrov ostrešja stanovanjskega objekta. Težave je povzročala tudi meteorna voda, ki je zalivala stanovanjske in poslovne prostore.

V Mariboru in Slovenski Bistrici je veter odkrival strehe stanovanjskih hiš, v Šentjanžu nad Dravčami v občini Vuzenica pa je zaradi strele zagorelo gospodarsko poslopje, ki je skoraj v celoti pogorelo.

Neurje povzročilo veliko škode