Debela toča je razbila stekla in zvila pločevino na veliko avtomobilih. Foto: MMC RTV SLO/Ilinka Todorovski
Debela toča je razbila stekla in zvila pločevino na veliko avtomobilih. Foto: MMC RTV SLO/Ilinka Todorovski
Nad območjem Črnomlja se je znesla debela toča, največji primerki dosegajo obseg teniških žogic. Foto: MMC RTV SLO/Ilinka Todorovski
Velikost je številne šokirala. Foto: MMC RTV SLO/Michael Benson
Toča v Črnomlju je povzročila veliko škode. Foto: MMC RTV SLO/Ilinka Todorovski
Tudi v Novem mestu je udarila velikanska toča. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Budna
Na JV Slovenije klestila debela toca

Na Črnomaljskem so na terenu vsi gasilci Gasilske zveze Črnomelj, ki jim je zaradi obilice dela zmanjkalo zaščitne folije za prekrivanje poškodovanih streh, zato so jim na pomoč priskočili tudi gasilci od drugod, in sicer iz Metlike, Semiča in Novega mesta. Na delu je okoli 350 gasilcev, ki bodo delali pozno v noč oz. dokler jim bo vreme dopuščalo. Toča v velikosti teniških žogic je poškodovala več avtomobilov na odprtem, lomila strešnike in razkrivala strehe ter razbijala okna, so povedali v črnomaljski civilni zaščiti. Po podatkih Centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje je bilo poškodovanih več kot 400 objektov.

Med drugim je podjetje Akrapovič ustavilo proizvodnjo v svoji črnomaljski enoti, saj je toča popolnoma uničila streho. Po ocenah županje Črnomlja Mojce Čemas Stjepanovič in gasilcev je poškodovanih še veliko več objektov. Občina Črnomelj je v spletnem sporočilu za občane navedla, da je škodo trenutno težko oceniti. Uspelo jim je že pregledati objekte zdravstvenega doma, vrtca Čardak, Osnovne šole Mirana Jarca in objekt doma starejših občanov. Štab črnomaljske civilne zaščite je že aktiviral tudi občinski načrt za odpravo posledic toče.

Iz družbe Akrapovič so sporočili, da je močno neurje povzročilo škodo na dveh njihovih objektih v Črnomlju. Po do zdaj zbranih podatkih zaposleni v neurju niso bili poškodovani. Toča je prebila svetlobnike na strehi proizvodne hale in skladišča, zato je v objekt začela uhajati voda. Tako so se iz varnostnih razlogov odločili začasno zaustaviti proizvodnjo. Poškodovana so tudi številna vozila. V podjetju bodo proizvodnjo ponovno zagnali takoj, ko bodo poškodbe na objektu odpravili in delovne stroje ustrezno preverili, so sporočili.

Pri Črnomlju udarila prva nevihta
Po podatkih Arsa se je okoli 16. ure v okolici Črnomlja razvila prva močnejša nevihtna celica, ki je nadaljevala svojo pot proti Novemu mestu. Pozneje so močnejše nevihte s točo in nalivi nastale tudi na širšem območju Kozjanskega, Celja in Posavja. Nevihte so nastale tudi na Primorskem in Notranjskem. Ozračje nad jugovzhodno Slovenijo se je po prehodu te celice prehodno umirilo, močnejše nevihte pa so še vedno predvsem vzhodno od Celja.

Nevihte nad vzhodno Slovenijo
Zvečer so nevihte zajele vzhodno Slovenijo od Posavja, prek Kozjanskega in Podravja do Prlekije. Meteorna voda je zalivala objekte, veter je odkrival strehe. Padal je tudi toča, a ne tako debela kot nekaj ur prej v Črnomlju.

Udarilo 28 tisoč strel
Na območju vzhodne Slovenije in severne Hrvaške so v nevihtnem valu našteli več kot 28 tisoč udarov strel. Ker se ustvarjajo vedno nove nevihtne celice, pa bo udarov strel ponoči še več. Vremenoslovci zaradi močnejših nalivov opozarjajo na nevarnost poplav in porasta hudournikov. V drugi polovici noči se bo vreme postopno umirilo. V prvem delu noči na soboto so ponekod še mogoča krajevna neurja z močnimi nalivi, sunki vetra, možen je tudi pojav toče. V drugem delu noči pa bo nevihtna aktivnost postopno slabela.

Arso: Rdeči alarm za vzhod države
Kot so objavili na omrežju Twitter, je skupek nevihtnih celic nastal na severu Hrvaške in se je premaknil nad Slovenijo. Proženje neviht je zelo intenzivno, zato je po navedbah Arsa težko slediti razvoju in nastajanju nevihtnih celic.

Nekoliko manj naj bi bil ujmi izpostavljen severozahodni del države. Razvoj neviht bo intenzivnejši, pomikanje hitrejše, zajamejo lahko večja območja kot v preteklih dneh.

Sobota bo vremensko bolj umirjena
V soboto zjutraj bo še nastalo nekaj ploh, čez dan se bo razjasnilo. Popoldne bo nastalo nekaj spremenljive oblačnosti, mogoča bo še kakšna ploha ali nevihta. V nedeljo in ponedeljek bo sončno in poletno toplo. Zapihal bo jugozahodni veter. Po napovedih Arsa bodo tako dnevi z najmanjšo možnostjo neviht in popoldansko temperaturo blizu 30 stopinj nedelja, ponedeljek in torek. Nevihte se bodo pojavljale v večjem delu države, zlasti pa v vzhodni in severovzhodni Sloveniji, opozarjajo.

Zaradi močnejših neviht bodo po podatkih oddelka za hidrološke napovedi hitro narasli manjši vodotoki in hudourniki. Pri tem lahko ponekod pride do razlivanj.

Previdnost med vožnjo
Policisti ob napovedanih vremenskih razmerah opozarjajo na posebno previdnost med vožnjo. Om morebitnih hujših nalivih pa voznikom svetujejo, naj se ne odpravljajo na cesto, če to ni nujno potrebno.

Sicer pa policisti opozarjajo voznike, da lahko svoje vozilo ustavijo na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo na vozišču. Na odstavnem pasu avtoceste in hitre ceste so prepovedani vožnja, parkiranje ali ustavitev razen v sili in ob ustavitvi zaradi nudenja potrebne pomoči. Tudi na vozišču avtoceste in hitre ceste so prepovedani obračanje, vzvratna vožnja, ustavitev ali parkiranje. Enako velja za predore in nadvoze, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

Vozniki naj med neurjem ali podobnimi dogodki vozijo posebej previdno in naj hitrost svoje vožnje prilagodijo razmeram. "Če ste takrat na avtocesti, se izključite iz prometa na prvem primernem mestu (počivališču, izvozu ipd.), nato pa poiščete primerno zavetje za vozilo, kjer je to pač dovoljeno," svetujejo policisti.

Ko je promet gostejši, se pogosto zgodi, da vozilo, ki prehiteva vozilo pred seboj, vozi z manjšo hitrostjo od dovoljene. Vozniki, ki vozijo za takšnim vozilom, naj bodo strpni. Uporaba zvočnih in svetlobnih signalov je dovoljena le, ko je ogrožen voznik sam ali kdo drug. Zato priporočajo predvsem vzpostavitev zadostne varnostne razdalje in potrpežljivost.

Vozniki, zlasti motoristi, naj bodo posebej pozorni, če močan dež, nalivi in toča na vozišče nanesejo naplavine. Prav tako naj upoštevajo vso prometno signalizacijo, to je prometne znake, prižgano rdečo luč pred predori, ki vozniku prepoveduje, da bi zapeljal vanj, talne označbe itd.

Na JV Slovenije klestila debela toca