Foto: Zavod za gozdove Slovenije
Foto: Zavod za gozdove Slovenije

Intervencijski stroški gašenja požarov na območju Krasa, torej na območju notranjske in severnoprimorske regije med 17. julijem in 1. avgustom, so sicer skupaj nanesli 5,2 milijona evrov, izhaja iz poročila, ki ga je sprejela vlada. Upravi za zaščito in reševanje bo za pokritje teh stroškov namenila omenjenih skoraj 3,6 milijona evrov.

"Gre za novost, saj do zdaj prostovoljci pri takšnih intervencijah niso prejeli nadomestila, zdaj pa denar v višini dobrih treh milijonov evrov prvič v zgodovini samostojne Slovenije dobivajo različna gasilska društva in druge organizacije," je ob tem dejala v. d. direktorice vladnega urada za komuniciranje Petra Bezjak Cirman.

Poleg tega je vlada določila tudi obseg sredstev za dodatno opremljenost društev in drugih nevladnih organizacij, ki so sodelovali pri gašenju požarov na Krasu, in sicer v znesku 1,5 milijona evrov. Največ teh sredstev bodo prek Gasilske zveze Slovenije prejele prostovoljne gasilske organizacije, drugim organizacijam pa bo sredstva nakazal Rdeči križ Slovenije.

Do konca oktobra mora ministrstvo za obrambo tudi pripraviti program vzpostavitve namenske zmogljivosti za podporo gašenju zraka, je še dodala. Vlada je sicer danes vnovič prepoznala, da je bila intervencija na Krasu uspešna.

Drugi sklepi vlade

Vlada se je seznanila tudi z informacijo o obrambnih izdatkih in finančnim načrtom ministrstva za obrambo glede na zadnjo napoved gospodarskih gibanj. Glede na spomladansko napoved se je odstotek obrambnih izdatkov znižal na 1,27 odstotka BDP-ja. Da bi ohranili obrambne izdatke na ravni 1,31 odstotka BDP-ja, bi letos potrebovali 22,9 milijona evrov dodatnih sredstev.

Obrambni izdatki za leto 2022 po jesenski napovedi Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) znašajo 735,8 milijona evrov, veljavni finančni načrt ministrstva za obrambo pa po jesenski napovedi Umarja za leto 2022 znaša 840,3 milijona evrov.

Obrambni izdatki sicer ne vključujejo sredstev, namenjenih upravi za zaščito in reševanje, inšpektoratu za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in upravi za vojaško dediščino.