Osamosvojitev

Projekt 13 - mediji

dokumentarna oddajaProjekt 13 – mediji govori o vzponu Slobodana Miloševića in bitki jugoslovanske vojske, ki skuša skupaj z njim ohraniti Jugoslavijo in jo oblikovati po srbskem vzorcu.

Govori o medijski vojni, ki se je razplamtela v Jugoslaviji, o tem, kako smo/so novinarji spremljali in dojemali dogajanje konec 80-ih let 20. stoletja. In če so v osemdesetih letih 20. stoletja v bitki za demokracijo prednjačili tiskani, predvsem alternativni mediji, pa po letu 1988 v prvo vrsto stopijo elektronski mediji, predvsem televizija. Politični vzponi in padci, vojne se selijo na televizijo. Morda je začetek v zalivski vojni ali pri usmrtitvi romunskega komunističnega voditelja N. Ceausescuja, skupaj s soprogo so ga usmrtili pred televizijskimi kamerami… 

Oddaja sloni na medijski dimenziji bitke za demokracijo in razpada Jugoslavije, na medijski dimenziji vojne za Slovenije, zato v njej spregovorijo predvsem novinarji. Dokumentarec je obogaten tudi z arhivskimi posnetki iz obdobja od leta 1988 do 1991. In zakaj Projekt 13? V strategijo osamosvajanja, ki je bila sestavljena iz več projektov, smo bili vključeni tudi mediji. Uvrščeni smo bili pod številko 13!

V dokumentarcu PROJEKT 13-MEDIJI avtorica dr. Ljerka Bizilj razkriva medijsko dimenzijo bitke za demokracijo in razpada Jugoslavije.