glavna stran /

           spored /

           zgodovina /

           forum /


2012: HAMO, NUŠA IN MARKO!

Zmagovalci festivala Slovenska popevka 2012 so znani. V ljubljanski Operi se je predstavilo 14 skladb, ki jih je izbrala strokovna komisija za izbor prijavljenih skladb in izbor vabljenih izvajalcev v sestavi Matej Jevšnik, Matej Wolf, Miha Vardjan in Jure Robežnik. Prireditev sta uspešno vodila Mojca Mavec in Mario Galunič.

Strokovna žirija v sestavi Elza Budau, Neisha, Rok Lopatič, Ivo Umek in Matej Jevšnik je veliko nagrado za skladbo v celoti podelila Matevžu Šaleharju- Hamu za skladbo Ti prihajaš. Hamo je tudi avtor besedila in glasbe, aranžma je prispeval Aleš Avbelj.

Po mnenju telefonskega glasovanja je naboljša skladba, ki je prejela veliko nagrado občinstva, Naj nama sodi le nebo v izvedbi Nuše Derenda in Marka Vozlja (glasba: Matjaž Vlašič, besedilo: Marko Vozelj, aranžma: Primož Grašič).

Strokovna žirija je podelila tudi nagradi za najboljšo interpretacijo - dobila jo je Lea Sirk za izvedbo lastne skladbe Čudovit je svet, in za najboljše besedilo - prejel jo je Marko Gregorič za skladbo Zgoraj brez v izvedbi Katarine Male.

(foto: Sandi Fišer, MMC RTV SLO)


Na Slovenski popevki 2012, ki bo v soboto 15. septembra ob 20.00 v SNG Opera in balet v Ljubljani, vodila pa jo bosta Mojca Mavec in Mario Galunič, bodo izvajalci svoje skladbe predstavili v naslednjem vrstnem redu:

 1. Anika Horvat - NARAVNO (Tomislav Jovanovič-Tokac/Tomislav Jovanovič-Tokac/Jaka Pucihar)

 2. Gašper Rifelj - »MANJ JE VEČ« (Matjaž Jelen/Leon Oblak/Aleš Avbelj)

 3. Sergej Škofljanec – KO SI ŠLA (Tadej Vasle/Tadej Vasle/Gregor Forjanič)

 4. Darja Švajger – LJUBLJENA (Aleš Klinar/Anja Rupel/Primož Grašič)

 5. Slavko Ivančić in Manca Izmajlova – ZDAJ (Gaber Radojevič/Miša Čermak/Jaka Pucihar)

 6. Lea Sirk – ČUDOVIT JE SVET (Lea Sirk/Lea Sirk/Lojze Krajnčan)

 7. Katarina Mala – ZGORAJ BREZ (Marko Gregorič/Marko Gregorič/Gregor Forjanič)

 8. Nina Pušlar in Stiški kvartet – KDO ŠE VERJAME (Matjaž Vlašič/Urša Vlašič/Primož Grašič)

 9. Matevž Šalehar – Hamo - TI PRIHAJAŠ (Matevž Šalehar-Hamo/Matevž Šalehar-Hamo/Aleš Avbelj)

 10. Omar Naber – SEDEM DNI (Omar Naber/Tina Muc/Lojze Krajnčan)

 11. Iva Stanič - KO TE NI (Tone Hrabar/Srečko Čož/Aleš Avbelj)

 12. Nuša Derenda in Marko Vozelj – NAJ NAMA SODI LE NEBO (Matjaž Vlašič/Marko Vozelj/Primož Grašič)

 13. Anja Baš - KAJ JE Z MANO? (Edvin Fliser/Diana Lečnik/Gregor Forjanič)

 14. Rudi Bučar – ŠE MALO (Rudi Bučar/Rudi Bučar/Aleš Avbelj)

SLOVENSKA POPEVKA 2012

Komisija za izbor vabljenih izvajalcev in skladb prijavljenih na razpis se je po poslušanju skladb vabljenih izvajalcev in seštevku točk skladb izbranih izmed prijavljenih na razpis odločila, da se na prireditvi Slovenska popevka 2012 predstavijo naslednje skladbe in izvajalci (zapisani po abecednem vrstnem redu naslova skladb):

naslov

izvajalec

Avtor glasbe in aranžer

Avtor besedila

1.

ČUDOVIT JE SVET

LEA SIRK

LEA SIRK

LOJZE KRAJNČAN

LEA SIRK

2.

KAJ JE Z MANO?

ANJA BAŠ

EDVIN FLISER

GREGOR FORJANIČ

DIANA LEČNIK

3.

KDO ŠE VERJAME

NINA PUŠLAR, STIŠKI KVARTET

MATJAŽ VLAŠIČ

PRIMOŽ GRAŠIČ

URŠA VLAŠIČ

4.

KO SI ŠLA

SERGEJ ŠKOFLJANEC

TADEJ VASLE

GREGOR FORJANIČ

TADEJ VASLE

5.

KO TE NI

IVA STANIČ

TONE HRABAR

ALEŠ AVBELJ

SREČKO ČOŽ

6.

LJUBLJENA

DARJA ŠVAJGER

ALEŠ KLINAR

PRIMOŽ GRAŠIČ

ANJA RUPEL

7.

»MANJ JE VEČ«

GAŠPER RIFELJ

MATJAŽ JELEN

ALEŠ AVBELJ

LEON OBLAK

8.

NAJ NAMA SODI LE NEBO

NUŠA DERENDA, MARKO VOZELJ

MATJAŽ VLAŠIČ

PRIMOŽ GRAŠIČ

MARKO VOZELJ

9.

NARAVNO

ANIKA

HORVAT

TOMISLAV JOVANOVIĆ -TOKAC

JAKA PUCIHAR

TOMISLAV JOVANOVIĆ -TOKAC

10.

SEDEM DNI

OMAR NABER

OMAR NABER

LOJZE KRAJNČAN

TINA MUC

11.

ŠE MALO

RUDI BUČAR

RUDI BUČAR

ALEŠ AVBELJ

RUDI BUČAR

12.

TI PRIHAJAŠ

MATEVŽ ŠALEHAR - HAMO

MATEVŽ ŠALEHAR - HAMO

ALEŠ AVBELJ

MATEVŽ ŠALEHAR - HAMO

13.

ZDAJ

SLAVKO IVANČIČ, MANCA IZMAILOVA

GABER RADOJEVIČ

JAKA PUCIHAR

MIŠA ČERMAK

14.

ZGORAJ BREZ

KATARINA MALA

MARKO GREGORIČ

GREGOR FORJANIČ

MARKO GREGORIČ

Sodelujoče enote RTV Slovenija (Razvedrilni program TV Slovenija, Radio Slovenija - 1. program, ZKP RTV Slovenija in Glasbena produkcija RTV Slovenija)so upoštevale priporočilo strokovne komisije in sprejele odločitev, da na prireditev Slovenska popevka 2012 uvrstijo tudi dve rezervni skladbi. Tako se bo na Slovenski popevki 2012, 15. septembra 2012, predstavilo 14 skladb.


SLOVENSKA POPEVKA 2011 

 

NAGRADO STROKOVNE ŽIRIJE ZA NAJBOLJŠE BESEDILO sta dobila:

Maja Pihler Stermecki in Gregor Stermecki za besedilo skladbe DROBNE SLIKE

 

NAGRADA STROKOVNE ŽIRIJE ZA NAJBOLJŠO INTERPRETACIJO je dobila:

Anika Horvat za skladbo IN SITU avtorjev: Marina Legoviča, Damjane Kenda Hussu in Geregorja Forjaniča

 

NAGRADA STROKOVNE ŽIRIJE ZA MLADEGA PERSPEKTIVNEGA AVTORJA ALI IZVAJALCA je dobil

Samo Budna za skladbo SONČNA HIŠA

 

VELIKO NAGRADO OBČINSTVA ZA NAJBOLJŠO SKLADBO V CELOTI je prejela skladba TUKAJ SI

avtorjev Martina Štibernika, Marka Vozlja in Patrika Grebla v izvedbi Marka Vozlja

 

VELIKO NAGRADO STROKOVNE ŽIRIJE ZA SKLADBO V CELOTI je prejela skladba NAJ TRAJA

avtorjev Rudija Bučarja, Leona Oblaka, Aleša Avblja v izvedbi Rudija Bučarja

 

na Slovenski popevki smo predstavili dvanajst novih pesmi  ins sicer:

 

 

 

Vrsti red nastopajočih  

 

      1. »LORELEI«  -   Boštjan Dermol

(Boštjan Dermol/Boštjan Dermol, Teodor Amanovič/Aleš Avbelj)


Boštjan Dermol se je že pri štirih letih ukvarjal z recitacijo, deklamiranjem in igranjem v ljubiteljskih gledaliških delavnicah in lokalnih umetniških skupinah. Bil je ustanovitveni član in pobudnik za ustanovitev gimnazijskega benda Every East, pozneje bolj poznanega pod imenom glasbene skupine Nude (leta 1993). Leta 1996 je režiral in montiral videospota Bič in Luna se gunca. Leto kasneje je s skupino Nude posnel prvo ploščo Predigra, pri plošči je sodeloval kot glavni vokalist, percussionist, avtor glasbe in besedil, aranžer, koproducent. S skupino Nude je leta 1999 posnel drugo ploščo Supermarket. Med leti 1998 in 2002 je sodeloval pri projektu Crknu – Celjski RocK Ne Umre! kot so-organizator, pomočnik vodje projekta, snemalec sodelujočih glasbenih skupin in urednik izdaje prvih posnetkov neuveljavljenih celjskih glasbenih skupin na nosilcu zvoka, katerega podpre tudi lokalna skupnost in študentska organizacija; sodeluje tudi kot producent in snemalec glasbenega materiala v studiu. Leta je bil dobitnik nagrade Viktor popularnosti za leto 1999 s skupino Nude. V letu 2001 je s skupino Nude posnel tretjo ploščo Drugačna gravitacija, četrto ploščo Nekje vmes/ Polja sanj pa dve leti kasneje. Leta 2004 je s skupino Nude izdal peto ploščo NUDE - 10LETje. Leta 2007 je s skupino Nude snemal šesto studijsko ploščo, dve leti kasneje pa so izdali ploščo Sedem svetov. Lani pa je izšla »live« plošča posneta v živo ob 18-letnici delovanja skupine Nude – Nude live. Boštjan je v obdobju med leti 1994 – 2004 bil tudi stalni sodelavec, spiker in moderator programa, snemalec leta. Od leta 2005 dalje pa je glasbeni novinar, urednik in voditelj avtorske tedenske radijske oddaje Zadnji rok na Radiu Celje. V letu 2010 postane oče deklice Lorelei Erne Dermol, kateri nameni tudi avtorsko skladbo, s katero nastopa na »Slovenski popevki 2011«.

 

      2.      SAM  -  Matjaž Jelen

(Anton Krkovič/Anton Krkovič/Patrik Greblo)

S šestimi leti se je vpisal v nižjo glasbeno šolo za kitaro, pri dvanajstih sodeloval v šolski glasbeni skupini Izziv, s svojimi 16 leti pa pristopil k takrat ustanovljenemu Šank Rocku, v katerem je deloval kot vokalist kar 28 let. Skupino Šank rock mnogi dobro poznajo, saj velja za najuspešnejšo rock zasedbo v Sloveniji, ki je s svojimi uspešnicami pustila pečat mnogim ljubiteljem glasbe. Skupina je kar 28 let polnila dvorane, se pojavljala na koncertnih odrih po vsej Sloveniji in tujini. Posneli so 15 albumov in več deset videospotov. Letos januarja je takoj po razpadu skupine Šank Rock s prijatelji ustanovil nov bend - Jelen band, ki pa že izpolnjuje cilje, ki so si jih zastavili ob začetku leta. Spomladi so se premierno predstavili s skladbo in videospotom Today – Danes je tisti dan, ki se uspešno predvaja na vseh radijskih valovih Slovenije. Za njimi je že lepo število koncertov, s katerimi dokazujejo, da so na pravi poti. Ravno v teh dneh bodo izdali novo pesem z naslovom Počasi, ki jo bodo predstavili skupaj z že posnetim videospotom, prvenec pa lahko pričakujete s koncem tega leta. Vsekakor pa mu prav poseben izziv predstavlja nastop na letošnji Slovenski popevki, kjer bo predstavil odlično pesem z naslovom Sam, ki jo je pa napisal, glasbo in besedilo, Anton Krkovič. Pesem bo zapel seveda ob spremljavi orkestra, v pripravi je pa tudi rockerska obdelava te pesmi, ki jo bo posnel z Jelen bandom.

 

3.      PREBUJENA – Nuška Drašček

(Rok Golob/Katarina Habe/Rok Golob)

Nuška se s pesmijo srečuje že celo življenje – najprej v domačem okolju, kjer jo je nono učil prvih, slovenskih ljudskih pesmi, nato pa se je kmalu začela vključevati v zbore. V sezoni 2003/2004 je pričela z urami solo petja pri mag. Matjažu Robavsu. Najbolj navdušena je nad gospelom, bluesom, spevnimi jazz standardi, se pa brez težav znajde tudi v kvalitetnem popu, r'n'b-ju, funku in soulu. Nastopila je že z New swing quartetom (Studenec 2004), Alenko Godec, Nušo Derenda, Darjo Švajger, Urošem Peričem, Rudolfom Gasom, Eldo Viler in Eroiko. Diplomirana politologinja se je širši javnosti prvič predstavila z udeležbo in zmago na tekmovanju Bodi Idol 2004, od takrat pa počasi, a vztrajno gradi svojo kariero. Nastopila je na MMS 2005, EMI 2006 in EMI 2009. Na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov 2006 in 2010 je v kategoriji solopetje dobila zlati plaketi. V juliju 2007 se je udeležila mednarodnega tekmovanja Vitebsk 2007 v okviru Slovanskega bazarja, kjer si je v dvodnevnem tekmovanju prislužila 1. nagrado. V aprilu 2008 sta z Juretom Seškom zmagala v prvi sezoni oddaje Zvezde pojejo na RTV Slovenija. Konec leta 2008 sta z Juretom postala tudi velika zmagovalca omenjene oddaje, ko so se med seboj pomerili zmagovalci vseh treh sezon. Sodelovala je v obeh sezonah oddaje Parada. Pevka je sodelovala tudi v dveh muzikalih - Moje pesmi, moje sanje in pa Do nazga. Skupaj z Godbo slovenskih železnic so poleti 2009 navdušili publiko na koncertih po ZDA in Kanadi. V avgustu 2011 je na Festivalu dalmatinske šansone v Šibeniku nastopila s skladbo Kako je pjevala Piaf in dobila nagrado strokovne žirije za najboljšo interpretacijo. Največ nastopa s pianistom Blažem Jurjevčičem. Konec 2009 je izšel njen prvi samostojni album v slovenskem in hrvaškem jeziku – Svet je tvoj oz. Svijet je predivno mjesto. Na albumu je vsega skupaj 12 skladb. Zgoščenka je bila masterirana v New Yorku pri Tomu Coynu, ki je med drugim odgovoren tudi za končni zvok zadnjega albuma Beyoncé, za vizualno podobo pa sta poskrbela Nuškina prijatelja Irena Herak Usenik in Sašo Vrabič. Pevka se je v šolskem letu 2009/2010 vpisala na Akademijo za glasbo, smer petje. V septembru 2010 sta z možem Miho postala ponosna starša sina Luka.

           

4.      DROBNE SLIKE – BiLBi

(Maja Pihler Stermecki, Gregor Stermecki/Maja Pihler Stermecki, Gregor Stermecki/Primož Grašič)

Po devetletnem urjenju in nabiranju izkušenj v tujini se je Maja Pihler ob koncu leta 2010 prvič predstavila slovenski publiki s svojim avtorskim projektom Bilbi in hitom Hvala za vijolice. Štipendistka ministrstva za kulturo in diplomantka dunajskega konservatorija za muzikale, Vienna Musical School, je svoje prve odrske izkušnje pridobila v English Student Theater, na II. gimnaziji v Mariboru in kot plesalka standardnih in latinskoameriških plesov v plesnem klubu Pingi Maribor. Po štiriletnem študiju igralstva, petja in muzikala na Dunaju, se je leta 2004 zaradi vloge v predstavi Cabaret preselila v umetniško metropolo Berlin, kjer je vse do konca leta 2009 živela in ustvarjala kot igralka in pevka v raznih gledaliških predstavah in muzikalih (Evita, Anne Frank, Hair, Cabaret, West Side Story, Blaubaer, American Dreams, Pika Nogavička, Reigen,..), kot studio pevka (Wortfront Berlin, Thilo Rex, Die Geschwister Pfister), voice talent za slovenski jezik, ter pisateljica in skladateljica avtorske in gledališke glasbe. Redno sodeluje z avtorji kot so Gregor Stermecki in pesnik, pisatelj in dramatik, Rok Vilčnik - rokgre. Od januarja 2011 je zaposlena kot igralka v Lutkovnem gledališču Maribor. Z združitvijo avtorskih moči je spomladi tega leta je pri založbi Celinka izšel njen glasbeni prvenec Drobne slike v sodelovanju z možem, Gregorjem Stermeckim in pisateljem Rokom Vilčnikom.
 

5.      NAJ TRAJA – Rudi Bučar

(Rudi Bučar/Leon Oblak/Aleš Avbelj)

Rudijeva glasbena pot sega v njegovo rano mladost, ko v poznem osnovnošolskem obdobju s prijateljem Gabrom Radojevičem ustanovi band Spirits. Leta 1999 izide plošča z naslovom Zemljin krik (1999, Samozaložba). Leta 2000 spozna vsestranskega umetnika Luciana Klevo in se poda v folk vode. Po istrskem podeželju opravi raziskavo starih istrskih ljudskih napevov in jih 'preobleče' v nove aranžmaje. Tako nastaneta plošči Kapot (2003, ZKP RTV Slovenija) in nekoliko bolj eksperimentalna Kambiament (2007, Dallas records). Februarja 2007 se na povabilo RTV Slovenija pridruži projektu Pesem Evrovizije 2007 v Helsinkih kot spremljevalni vokal Alenke Gotar. Leta 2008 z izbrano ekipo slovenskih folk izvajalcev Sounds of Slovenia nastopi v Bruslju na prireditvi Konec predsedovanja EU. Februarja 2009 nastopi na EMI v duetu z Alyo. Sredi leta 2009 ustanovi zasedbo Rudi & The Cool Vibes, s katero posname nekaj uspešnic. Z zasedbo Rudi & The Cool Vibes, med ostalimi aktualni zasedbami kot so Rudi in Istrabend, nastopa še danes. Na Slovenski popevki 2009 prejme nagrado žirije kot avtor zmagovalne pesmi (izvajalka Anika Horvat). Veliko sodeluje z slovenskimi glasbeniki, kot so Jan Plestenjak, Šank Rock, Zmelkoow, Zablujena generacija, Anika Horvat, Alenka Godec, Danilo Kocjančič, Tinkara Kovač, Lara Baruca, Katice, Sounds of Slovenia, Slavko Ivančič, Coto, Luciano Kleva, Bor Zuljan, Yelia, Tadeja Fatur, Patrik Vlačič (HavenX), Fake Orchestra, Big band RTV Slovenija, Kalamari, Tuljo Furlanič, Aleksandra Čermelj, Mef, Ne me jugat, Aynee, Vruja, Vlado Batista, Areia, Tomy Deklerk, 3 big band orchestra, Anja Vodopivec, Gaspare Palmieri ...
 

6.      NE SANJAJ KRIL – Lea Likar

(Žiga Bižal/Žiga Bižal in Dušan Bižal/Gregor Forjanič)

Lea prihaja iz Kočevja. Je študentka psihologije na ljubljanski univerzi. Svojo pevsko pot je začela pri osmih letih v dekliškem zboru, hkrati pa se je vpisala tudi v glasbeno šolo, kjer je končala osnovno stopnjo klavirja in francoskega roga. Je članica pihalnega orkestra Kočevje, mešanega pevskega zbora Kočev'c, vokalne zasedbe Vocabella. Nastopa kot spremljevalna vokalistka pri Bilbi, Jadranki Juras, Andražu Hribarju, skupini Šukar … V zadnjem času se uveljavlja tudi kot samostojna pevka. Leta 2009 je na festivalu Etokostel osvojila prvo nagrado strokovne žirije za pesem Moj dom je tam, leta 2010 pa se je predstavila kot debitantka na festivalu Slovenska popevka, kjer je s pesmijo Mavrica do sanj zasedla 5. mesto po izboru poslušalcev. 

7.      205 KORAKOV - Cole Moretti

(Vojko Sfiligoj/Leon Oblak/Primož Grašič)

Kot pevec, kitarist in skladatelj je že 30 let prisoten na slovenski glasbeni sceni. Njegov glas ali kitaro najdemo na marsikaterem posnetku slovenskih glasbenikov kot so 12. nasprotje, Miladojka Youneed, Avtomobili, Sokoli, Panda, U redu, Zoran Predin, Vlado Kreslin, Agropop itd. Bolj aktivno je igral in pel tudi v skupinah Ultimat ter Martin Krpan. Omenimo lahko tudi dveletno sodelovanj na zadnji glasbeni turneji s skupino Buldožer v letih 2006/2007. Omeniti moramo tudi skupini Vis Cannabis in Hari Margot ter na koncu eno najbolj znanih skupin 1 x Band, s katero je leta 1993 zastopal našo državo na izboru za Pesem Evrovizije v Millstreetu na Irskem z že ponarodelo skladbo Tih deževen dan. Trenutno je v pripravi nove zgoščenke, ki naj bi jo posnel z istimi glasbeniki, s katerimi je leta 1993 zastopal našo državo na izboru za Pesem Evrovizije. Letošnje sodelovanje s prijateljema Vojkom Sfiligojem in Leonom Oblakom je privedlo tudi do skladbe 205 korakov, na katero vsi trije stavijo. Cole bo zapel na besedilo Leona oblaka, skladatelja Vojka Sfiligoja in aranžerja Primoža Grašiča.
 

8.      TEBE NI – Regina

(Aleksander Kogoj, Damjan Pančur/Feri Lainšček/Lojze Krajnčan)

Regini je glasba bila položena v zibelko in že od vsega začetka ji je pomenila del njenega izražanja. Pri 14 letih se je navdušila nad igranjem kitare in začela ustvarjati tudi svoje skladbe. Na svojem prvem televizijskem nastopu je bila Regina stara 16 let, in od takrat dobila veliko povabil za nastope in koncerte doma in tudi v tujini. S skladbo Vem se je prvič udeležila festivala Pop delavnica. Leta 1988 je izdala svoj prvi album z naslovom Regina. Na izbor za Pesem Evrovizije se je prvič prijavila že leta 1990, leta 1993 pa je bila pesem Naj ljubezen združi vse ljudi na prvem slovenskem izboru za Pesem Evrovizije na četrtem mestu, ki je Regino pripeljala v vrh glasbenih lestvic. Leta 1996 je na izboru za Pesem Evrovzije v Oslu na Norveškem s pesmijo Dan najlepših sanj, zastopala Slovenijo. Na prireditvi Slovenska popevka 1998 je nastopila s pesmijo Sončna ljubezen, naslednje leto pa na istem festivalu prejela nagrado za zvokovno podobo pesmi Ujemi moj nasmeh. Leta 2000 je za pesem Moje ime prejela najbolj prestižno nagrado festivala Slovenske popevke 2000 - nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo in najboljšo upodobitev videospota. Naslednji album je imel naslov Moje ime. V letih 2002 in 2004 je nastopila na Emi, kjer je vedno znova presenetila z novim imidžom oz. provokativnim nastopom, leta 2005 pa je postala zmagovalka strokovne žirije, ko se je pojavila v popolnoma novem videzu in slogu glasbe in s skladbo Proti vetru nakazala svojo novo glasbeno dogajanje. Leta 2005 je nastopila tudi na Slovenski popevki, leta 2006 pa je ob prvi proslavi dneva priključitve Prekmurskih Slovencev k Sloveniji, zapela slovensko himno. Leta 2009 se je na Slovenski popevki predstavila s skladbo Poljubi me, za katero je tudi posnela ganljiv in pretresljiv ter tehnično dovršen videospot. Zadnji singel je izšel decembra 2010 z naslovom Izgubljeni čas, kjer je moč slišati še trše glasbene ritme. Regina je tudi režiserka zvoka, sodeluje pri sinhronizaciji oglasov, risanih filmov in predstav.
 

9.      IN SITU – Anika Horvat

(Marino Legovič/Damjana Kenda Hussu/Gregor Forjanič)

Anika Horvat je že od malih nog v svetu glasbe, saj je njen oče bil znan skladatelj. Prav on jo je vpeljal v glasbo že pri devetih letih. Prvi nastop je bil na dan otvoritve njene takrat bodoče osnovne šole. Kmalu za tem je posnela svojo prvo kaseto Pomlad in še kaj. Po izidu prve kasete, so se poleg nastopov na otroških in šolskih prireditvah začeli vrstiti še razni festivali po krajih bivše Jugoslavije. Na mnogih je dosegla zmago, enkrat pa celo za najlepšo pesem Jugoslavije. Z leti se je njena glasbena zvrst začela spreminjati in izpopolnjevati. Vpisala se je na glasbeno šolo, smer solo petje in se tri leta učila petja pri prof. Francu Leskovšku, priznanemu opernemu pevcu. Tako sta leta 1993 nastala še dva izdelka, Pridi, pridi, čakam te … in Pomlad in še kaj. Pravi uspeh pa je prišel z zmago na poletnem festivalu MMS leta 1996 s skladbo Lahko noč, Piran. Takoj za tem je bil izdan CD z istim naslovom. Kljub zmagi je Anika še vedno izpopolnjevala tehniko petja. To ji je tudi uspevalo, saj so jo dve leti kasneje povabili k sodelovanju pri snemanju CD-ja Ura brez kazalcev …, v katerem so posnete priredbe najlepših slovenskih evergreenov in v katerem jo je spremljal Big Band RTV Slovenije. Leta 2000 je izdala peti samostojni album Čutim, da živim,na katerem so bili kar trije singli velike uspešnice. Predala se ne bom, Ogenj in led in Čutim, da živim. Leta 2003 je posnela duet z slovenskim raperjem Klemnom Klemnom, pesem Kdo si ti. Kljub temu,da je veliko nastopala samostojno, nikdar ni opustila koncertiranja z Big Bandom RTV Slovenija in tako je počasi nastajal že drugi album. Leta 2006 je na Slovenski popevki zasedla drugo mesto s pesmijo Nihče ne ve. Leta 2007 je zmagala na Slovenski popevki s pesmijo Belo nebo. Leta 2007 je izdala že drugo ploščo z Big Bandom RTV Slovenija in napolnila Cankarjev dom. Dve leti je nato nastopala z repertoarjem, ki ga ima z Big bandom. Leta 2009 je zopet zmagala na Slovenski popevki s pesmijo Samo ti.
 

10.  DANES JE DAN – Slavko Ivančič

(Gaber Radojevič/Drago Mislej-Mef/Lojze Krajnčan)

Slavko Ivančič je rojen 28. novembra 1954 v Novem Vinodolskem na Hrvaškem. Na Reki se je od leta 1974 profesionalno ukvarjal z glasbo. Končal je prvo stopnjo glasbene akademije, leta 1980 pa prišel v Slovenijo. Prvi ansambel s katerim je sodeloval je bil Faraoni (1980-1982). Sledijo nastopi po SSSR-ju, Evropi z ansamblom Caravan iz Zagreba (1982-1984). Z Danilom Kocjančičem sta ustanovila skupino Bazar (1984-1986). Sledilo je delo na avtorski glasbi in nešteto nagrajenih skladb na takratnih festivalih (Tina – Pop delavnica, Portorož, 1905 – MMS, Dober dan – MMS, Poišči me – Pop delavnica itd.) ter zelo uspešna plošča Bazar. Po Bazarju so sledili nastopi po celi Evropi (Finska, Italija, Nemčija, Avstrija, Nizozemska, Švedska) z ansamblom Casino band ( 1986 – 1994 ). Leta 1994 se je vrnil v Slovenijo in sicer nazaj k Faraonom, kjer je kot pevec sodeloval v najbolj uspešnem avtorskem obdobju banda. Posnel je štiri najboljše plošče Faraonov in zapel nešteto uspešnic (Kar je res je res, Ti znaš, Sem takšen, ker sem živ, Slavospev, Ti nisi sam, Stari časi, Mi ljudje smo kot morje, Jaz te nimam rad ipd.). Leta 2000 se je odločil za samostojno kariero in istega leta na MMS-ju zmagal s skladbo Črta, ki je obenem tudi naslov prve samostojne plošče. Sledile so uspešnice, kot so: Zagrabi me, Daj mi en dim, Črn dež, duet z Ireno Vrčkovnik z naslovom Kar sem jaz in kar si ti, Stara moja. Leta 2001 je na Slovenski popevki prejel nagrado za najboljšo interpretacijo za skladbo Nisem jaz. Leta 2003 je sodeloval na MMS-ju s skladbo S. Fajona in D. Misleja – Mefa z naslovom Ko mene več ne bo, za katero je prejel nagrado za interpretacijo, avtorja skladbe pa sta prejela nagrado za besedilo, kot tudi nagrado za najboljšo skladbo festivala. Sledil je nov projekt z naslovom Moja ljubezen in uspešnice: Moja ljubezen, Ne morem brez tebe (duet z Nino Badrid), Ogoljufan (HIT festival leta 2002), Moja prva … (duet z Oliverjem Dragojevičem), Ko mene večne bo, Nisem jaz ipd. Veliko je sodeloval z Big Bandom RTV Slovenija, Big bandom Zagorje, Juretom Robežnikom in mnogimi eminentnimi glasbenimi imeni doma in iz tujine. Po zgoščenki Moja ljubezen sledi tretja samostojna zgoščenka z naslovom Preberi me. Sledilo je uspešno sodelovanje z mladim komponistom in producentom Gabrom Radojevičem. Trenutno z Gabrom končuje svoj četrti solo projekt.

 

11.  SONČNA HIŠA – Samo Budna

(Samo Budna/Feri Lainšček/Primož Grašič)

Samo Budna je svojo glasbeno kariero začel leta 1990, z ustanovitvijo etno-skupine Marko Banda, v kateri je sodeloval 14 let. Leta 1995 je ustanovil skupino Posodi mi jurja, s katero je izdal tri plošč: Posodi mi jurja, Priredbe in izvedbe ter prvo avtorsko ploščo Ugasnite luč- Leta 1998 je začel igrati z Vladom Kreslinom, Malimi bogovi in Beltinško bando, v kateri še danes igra. Svojo samostojno kariero z lastno skupino je začel 2008, leto kasneje pa že izdal ploščo Manj je več. Dve besedili na plošči je prispeval Feri Lainšček, in sicer Komu boš rekla in Zate nocoj. Z Lainščkom sta sodelovala že na plošči Ugasnite luči, kjer je napisal besedilo pesmi Sanje so večne. Na plošči gostujejo Davor Klarič, Robi Pikl, Miro Thomassini, Rok Podbevšek in Janez Križaj.
 

12.  TUKAJ SI – Marko Vozelj

(Martin Štibernik/Marko Vozelj/Patrik Greblo)

Marko Vozelj je svojo glasbeno pot začel leta 1989 v skupini Čuki, za samostojno glasbeno pot pa se je odločil leta 2008, ko je izdal album z naslovom Moj svet. V času samostojnega delovanja je za pesem z naslovom Te ni, prejel nagrado občinstva na festivalu Slovenska popevka, ponosen pa je tudi na tri nominacije za Viktorja popularnosti in Viktorja, ki ga je prejel leta 2009. Uspešnice iz prvega albuma, Zdaj moj svet, Moje srce je tvoje in Mavrica, so dosegale najvišja mesta na slovenskih glasbenih lestvicah, marko pa je nastopil tudi na revijalnih in tekmovalnih delih različnih festivalov v državah bivše Jugoslavije ter se veselil nagrade bosansko-hercegovskega radio-televizijskega festivala v letu 2010. Uspešnice iz leta 2010 z naslovom Moj si zrak (predstavljena je bila na festivalu EMA 2010), Bre miru in Zvezde so z nama, napovedujejo izid novega albuma, predvidenega v letu 2011.

 

 

 

SLOVENSKA POPEVKA 2011 – IZBOR SKLADB

 

Na javni razpis za sodelovanje na prireditvi Slovenska popevka 2011 (v nadaljevanju javni razpis) je po ugotovitvi strokovne komisije prispelo 95 pravilno in pravočasno oddanih prijav skladb. Strokovna komisija je v prvem krogu izbiro opravila po pregledu notnega zapisa, besedila in poslušanju demo posnetkov. V drugi krog se je uvrstilo 48 skladb, med katerimi je strokovna komisija (na podlagi dodatnega poslušanja demo posnetka in določitvah pravilnika določenega v 9. členu javnega razpisa) ocenila, da se bodo lahko na letošnji Slovenski popevki predstavile naslednje skladbe, zapisane po abecednem vrstnem redu naslovov skladb:

 

 

 

Naslov skladbe

 

Izvajalec

 

Avtor glasbe

 

Avtor besedila

 

1

 

DANES JE DAN

 

SLAVKO IVANČIČ

 

G. RADOJEVIČ

 

D. MISLEJ

 

2

 

205 KORAKOV

(dvesto pet korakov)

 

COLE MORETTI

 

V. SFILIGOJ

 

L. OBLAK

 

3

 

IN SITU

 

ANIKA HORVAT

 

M. LEGOVIČ

 

D. KENDA HUSSU

 

4

 

NAJ TRAJA

 

RUDI BUČAR

 

R. BUČAR

 

L. OBLAK

 

5

 

NE SANJAJ KRIL

 

LEA LIKAR

 

Ž. BIŽAL

 

Ž. in D. BIŽAL

 

6

 

PREBUJENA

 

NUŠKA DRAŠČEK

 

R. GOLOB

 

K. HABE

 

7

 

SAM

 

MATJAŽ JELEN

 

A.KRKOVIČ

 

A.KRKOVIČ

 

8

 

SONČNA HIŠA

 

SAMO BUDNA

 

S. BUDNA

 

F. LAINŠČEK

 

9

 

TUKAJ SI

 

MARKO VOZELJ

 

M. ŠTIBERNIK

 

M. VOZELJ

 

Določila je tudi rezervne skladbe v naslednjem vrstnem redu:

 

 

 

 

Naslov skladbe

 

Izvajalec

 

Avtor glasbe

 

Avtor besedila

 

1

 

TEBE NI

 

REGINA

A. KOGOJ,

D. PANČUR

 

F. LAINŠČEK

 

2

 

KO TE NI

 

IVA STANIČ

 

T . HRABAR

 

S. ČOŽ

 

3

 

V MODRI GALAKSIJI

 

NINA KOŠIR

 

R. GOLOB

 

R. GOLOB

 

4

 

GRAFIT

 

SASH

A. GLIHA

Ž. PIRNAT

 

Ž. PIRNAT


 

Strokovna komisija predlaga, da RTV Slovenija v skladu z določili 12. člena javnega razpisa povabi še tri izvajalce/avtorje, s katerimi bi zapolnili manjkajoči nabor skladb, tj. 10., 11. in 12. skladbo, ki se bodo predstavile na prireditvi Slovenska popevka 2011 v mesecu septembru.

 

 

NAGRADE SLOVENSKE POPEVKE 2010

 

VELIKA NAGRADA STROKOVNE ŽIRIJE ZA NAJBOLJŠO SKLADBO V CELOTI:

OTOK LJUBEZNI - DARJA ŠVAJGER (glasba in ananžma: Patrik Greblo, besedilo: Feri Lainšček)

Nagrada za najboljše besedilo: SREČKO ČOŽ za skladbo Romantičen večer v izvedbi Kristine Oberžan

Nagrada za najboljšo interpretacijo: DARJA ŠVAJGER za skladbo Otok ljubezni Patrika Grebla in Ferija Lainščka

Nagrada za najbolj obetavnega avtorja/izvajalca: GABER RADOJEVIČ  kot avtor skladbe Tisto, kar ostane v izvedbi Slavka Ivančića

 

VELIKA NAGRADA OBČINSTVA ZA NAJBOLJŠO SKLADBO V CELOTI:

NOVA POMLAD - KATJA FAŠINK in ROK FERENGJA (glasba: Boštjan Grabnar, besedilo: Damjana Kenda Hussu, ananžma: Lojze Krajnčan)

 

 

 

 

19. septembra ob 20.00 bodo na 1. programu TV Slovenija na Slovenski popevki 2010 zapeli:

 

GAŠPER RIFELJ

MOZAIK

(Raay / Dantaya / Patrik Greblo)

 

IVA STANIČ

NORE NEŽNOSTI

(Marko Mozetič / Tomaž Letnar / Marko Mozetič)

 

DARJA ŠVAJGER

OTOK LJUBEZNI

(Patrik Greblo / Feri Lainšček / Patrik Greblo)

 

KATJA FAŠINK in ROK FERENGJA

NOVA POMLAD

(Boštjan Grabnar / Damjana Kenda Hussu / Lojze Krajnčan)

 

AYNEE

NAJLEPŠI DAN

(Gaber Radojevič / Gaber Radojevič / Grega Forjanič)

 

KRISTINA OBERŽAN

ROMANTIČEN VEČER

(Tone Hrabar / Srečko Čož / Aleš Avbelj)

 

 

LEA LIKAR

MAVRICA DO SANJ

(Miha Gorše / Jure Golobič / Tomaž Grintal)

 

NAJU

METULJ

(Žiga Pirnat, Andraž Gliha / Žiga Pirnat / Tomaž Grintal)

 

EVA ČERNE

SIGNALI

(Rok Golob / Rok Golob / Rok Golob)

 

SLAVKO IVANČIĆ

TISTO, KAR OSTANE

(Gaber Radojevič / Leon Oblak / Patrik Greblo)

 

VLADO PILJA

POSLUŠAJ OBČUTKE

(Marino Legovič / Igor Pirkovič / Lojze Krajnčan)

 

KARMEN STAVEC

ODGOVOR JE V TEBI

(Matjaž Vlašič / Karmen Stavec / Patrik Greblo)

 

Ponovitev festivala bo 25. septembra ob 15.05 na TV SLO 2.

 

NAGRAJENCI SLOVENSKE POPEVKE 2009

 

-  najboljše besedilo: TI VEŠ (Miša Čermak)

-  najboljša interpretacija: ANIKA HORVAT (Samo ti)

- mlad perspektiven avtor / izvajalec: JULIETTE JUSTINE (Andrej Vozlič)

- nagrada občinstva / televoting: TISTI NEKDO (Prifarski muzikanti), avtor Žiga Bižal

- najboljša skladba v celoti: SAMO TI (Anika Horvat), avtor Rudi Bučar

 

* * * * * * * * * * * *

 

Ljubljana, 16. julija 2009

 

Zaradi kršenja pogojev razpisne dokumentacije je   RTV Slovenija s festivala Slovenska popevka 2009 izločila skladbo Hočem, da je vse kot prej izvajalke Makaye. Namesto te se bo za naslov najboljše skladbe na festivalu kakovostne slovenske glasbe Slovenski popevki 2009, ki bo v nedeljo,   6. septembra 2009, v studiu 1 Televizije Slovenija, potegovala prvouvrščena rezervna skladba Poljub za lahko noč izvajalke Mance Špik.

 

___________________________________________________________________________________________________

 

Na novinarski konferenci RTV Slovenija, ki je potekala v viteški dvorani Muzeja novejše zgodovine Slovenije (www.muzej-nz.si), so izvajalci letošnje Slovenske popevke izžrebali vrstni red svojega nastopa na festivalu. Slovenska popevka bo v nedeljo, 6. septembra 2009, potekala v studiu 1 Televizije Slovenija, vodila pa jo bosta Bernarda Žarn in Mario Galunič.  Na dan Slovenske popevke pa bo ZKP RTV Slovenija poleg zgoščenke z vsemi skladbami letošnjega festivala izdala tudi restavrirane posnetke Elde Viler, ki letos praznuje 50 let svoje bogate glasbene kariere.

 

VRSTNI RED NASTOPA NA SLOVENSKI POPEVKI 2009

 

 

Naslov skladbe

Kontakt:

Izvajalec

Avtor glasbe

Avtor besedila

Aranžer

izžreban

vrstni

red nastopa

 

Preproste stvari

 

Aleksandra Cavnik

 

 

Marjan Hvala

Damjana kenda Hussu

Jaka Pucihar

1

Poglej me

 

Sendi

 

 

Klemen Kotar

Sandra Klemm

Aleš Avbelj

2

Vedno bom s tabo ostal

 

Samuel Lucas

 

Aleš Klinar

Anja Rupel

Primož Grašič

3

Poljub za lahko noč

Manca Špik 

Aleks Benko

Aleks Benko

 

Gregor Forjanič

4

Poljubi me

 

Regina

 

 

Damjan Pančur, Aleksander Kogoj

Feri Lainšček

Tomaž Grintal

5

Ti veš

 

Gašper Rifelj

 

 

Goran Belenko

Miša Čermak

Lojze Krajnčan

6

Zate

 

Julliette Justine

 

Andrej Vozlič

Andrej Vozlič

Aleš Avbelj

7

Predam se vsa

 

Romana Krajnčan

 

 

Lojze Krajnčan

Ksenija Šoster Olmer

Lojze Krajnčan

8

Se slepim

 

Apolonia

 

 

Mark Lemer, Apolonija Šterk

 

Apolonija Šterk

Lojze Krajnčan

9

Samo ti

 

Anika Horvat

 

 

Rudi Bučar

Rudi Bučar

Jaka Pucihar

10

Tisti nekdo

 

Prifarski muzikanti

 

 

Žiga Bižal

Žiga Bižal

Gregor Forjanič

11

Kdaj sem te nazadnje vprašal

 

Tomaž Domicelj, Srdjan Marjanović

 

 

Tomaž Domicelj, Srdjan Marjanović

Tomaž Domicelj, Srdjan Marjanović

Gregor Forjanič

12

 

 

Izbor lokacije za organizacijo novinarske konference v viteški dvorani Muzeja novejše zgodovine pa ni bil naključen, saj omenjeni muzej in RTV Slovenija skupaj sodelujeta pri fotografski razstavi Glasbeni svet 60-tih. Avtor fotografij, predstavljenih na razstavi, je eden od legend slovenskega vojnega in povojnega fotoreporterstva Edi Šelhaus. Razstava bo od 13. avgusta 2009 do 14. oktobra 2009 odprta na Ljubljanskem gradu, nato pa bo do konca leta 2009 potovala še v Festivalno dvorano na Bled, v Knjižnico Otona Župančiča v Ljubljani in končno v Muzej novejše zgodovine Slovenije. Razstava je sestavljena iz dveh glavnih delov in dodatka – prvi del predstavljajo fotografije s prvih jugoslovanskih festivalov jazza, drugi del pa so fotografije s festivalov popevk s poudarkom na festivalu Slovenska popevka. Dodatek predstavljajo fotografije z nekaj znanimi osebnostmi iz glasbenega sveta in štirimi fotografijami iz vojnega časa.

 

Pred uradno otvoritvijo razstave na Ljubljanskem gradu pa bomo v avli Radia Slovenija med 22. junijem 2009 in 10. julijem 2009 predstavili fotografije z jazzovskih festivalov, med 10. julijem 2009  in 10. avgustom 2009 pa še fotografije s festivalov popevk.

 

 

 

VABILO

 

V četrtek, 11. junija 2009, vas ob 11. uri vabimo na novinarsko konferenco, ki bo v viteški dvorani Muzeja novejše zgodovine Slovenije - www.muzej-nz.si (Celovška cesta 23, Ljubljana, v bližini hale Tivoli).

 

 

PROGRAM

 

predstavitev izvajalcev, ki bodo žrebali vrstni red svojega nastopa na Slovenski popevki

predstavitev projekta Slovenska popevka

nastop v živo lanskih zmagovalcev Anžeja Dežana s skladbo Šopek maka in Marka Vozlja s skladbo Te ni

 

Vljudno vabljeni!

 

 

Strokovna komisija za izbor skladb, ki se bodo predstavile na festivalu Slovenska popevka 2009 je izmed 99 v roku in pravilno prijavljenih skladb – izbrala naslednje skladbe (navedene po abecednem vrstnem redu naslovov skladb):

 

Naslov skladbe

 

Izvajalec

Avtor glasbe

Avtor besedila

Aranžer

Hočem, da je vse

kot prej

 

Makaya

 

Tomaž Breznik

Damjana Kovše

Primož Grašič

Kdaj sem te nazadnje vprašal

Tomaž Domicelj, Srdjan Marjanović

Srdjan Marjanović

Tomaž Domicelj, Srdjan Marjanović

Gregor Forjanič

Poglej me

Sendi

 

 

Klemen Kotar

Sandra Klemm

Aleš Avbelj

Poljubi me

 

Regina

Damjan Pančur, Aleksander Kogoj

Feri Lainšček

Tomaž Grintal

Predam se vsa

 

Romana Krajnčan

 

Lojze Krajnčan

Ksenija Šoster Olmer

Lojze Krajnčan

Preproste stvari

 

Aleksandra Cavnik

 

Marjan Hvala

Damjana Kenda Hussu

Jaka Pucihar

Samo ti

 

Anika Horvat

 

Rudi Bučar

Rudi Bučar

Jaka Pucihar

Se slepim

 

Apolonia

Mark Lemer, Apolonija Šterk

 

Apolonija Šterk

Lojze Krajnčan

Tisti nekdo

 

Prifarski muzikanti

 

Žiga Bižal

Žiga Bižal

Gregor Forjanič

Ti veš

 

Gašper Rifelj

 

Goran Belenko

Miša Čermak

Lojze Krajnčan

Vedno bom s tabo ostal

 

Samuel Lucas

Aleš Klinar

Anja Rupel

Primož Grašič

Zate

 

Julliete Justine

 

Andrej Vozlič

Andrej Vozlič

Aleš Avbelj

 

ter štiri rezervne skladbe po naslednjem vrstnem redu:

 

Naslov skladbe

 

Izvajalec

Avtor glasbe

Avtor besedila

Aranžer

 

 

Čas vse spremeni

 

Lado Leskovar

Roman Zupančič

Roman Zupančič

Primož Grašič

Življenje je lepo

 

Vlado Pilja - Dasa

Robert Juvan

Karmen Stavec

 

Ko te ni

 

Brane Kač

Tone Hrabar

Srečko Čož

 

 

 

 

RAZVEDRILNI PROGRAM TVS  OBJAVLJA RAZPIS ZA

SODELOVANJE NA FESTIVALU »SLOVENSKA POPEVKA  2009«

 

Razpisna dokumentacija vsebuje:

 

Javni razpis za sodelovanje na prireditvi »Slovenska popevka 2009«

 

Pravilnik izbiranja prijavljenih skladb za prireditev »Slovenska popevka 2009« in način ocenjevanja za posamezne kategorije nagrad ter način glasovanja

 

Izjavo in soglasje o pravicah prireditelja iz javnega razpisa »Slovenska popevka 2009«

 

Pogodbo o sodelovanju pri snemanju in predvajanju avdiovizualnega dela »Slovenska popevka 2009«

 

Razpis velja od dneva objave do vključno 20. marca 2009 in je objavljen na teletekstu stran 283, ostala dokumentacija je dostopna na spletni strani MMC RTV SLO: www.rtvslo.si

 

 

FESTIVAL SLOVENSKA POPEVKA

 

 

RTV Slovenija ob razpisu za festival Slovenska popevka želi izpostaviti nekaj glasbenih smernic o razvoju tega festivala:

 1. od prijavljenih skladb pričakujemo sodoben  in profesionalen pristop v vseh njenih elementih: besedilo, glasba in izvedba in ne  oziranja v preteklost ter iskanje starih glasbenih vzorcev, ki so nam znani iz časa tako imenovanih » zlatih let »Slovenske popevke, saj je bila tudi v tistih »zlatih«letih Slovenska popevka za tisti čas sodobna.
 2. od avtorjev skladb pričakujemo, da naj jim bo - ne glede na stil skladbe (rock, pop, soul, etno, r&b, jazz, šanson…itd), ki jo za ta festival  ustvarjajo, glavno vodilo, da ima skladba elemente, ki so značilni za »popevko« Da se ob ustvarjanju glasbe za ta festival upošteva čim več  instrumentalnih zmožnosti, ki jih ponuja veliki revijski orkester, sestavljen iz Big banda RTVSLO in Simfoničnega orkestra RTVSLO, seveda pa ne izključujemo  sodobnih glasbenih instrumentov : synthesizer/sampler), el. kitare, el. bas ITD), kakor tudi ne  etno inštrumentov.
 3. pričakujemo, da so vokalisti in spremljevalni vokalisti izkušeni v izvajanju glasbe v živo ob spremljavi orkestra.

 

Naš cilji so:

1. modernizacija (posodabljanje) blagovne znamke Slovenska popevka in dvig zavedanja  o njenem pomenu,

2. spodbujanje slovenskih avtorjev k produkciji novih skladb in novih imen na slovenski  glasbeni  sceni.

 


ZMAGA ZA ANŽEJA IN MARKA

Odločitve strokovne žirije v sestavi: Mojca Menart, Hugo Šekoranja, Rudi Pančur, Dušan Hren in Miroslav Košuta  so:

 

 

»Veliko nagrado Strokovne žirije slovenska popevka 2008« za najboljšo skladbo v celoti prejme skladba:

 

ŠOPEK MAKA:

avtorjev: Patrika Grebla, Milana Dekleve in Patrika Grebla

                v izvedbi Anžeja Dežana

 

Nagrado Strokovne žirije Slovenska popevka 2008  za najboljše besedilo dobi

MILAN DEKLEVA

za besedilo skladbe ŠOPEK MAKA

 

Nagrado Strokovne žirije »Slovenska popevka 2008« za najboljšo interpretacijo

Dobi:

ANŽEJ DEŽAN

  

Nagrado strokovne žirije Slovenka popevka 2008 za mladega perspektivnega avtorja ali izvajalca dobi:

 

TINA GAČNIK –TIANA,  izvajalka skladbe  MORJE IN NEBO, avtorjev Marina Legoviča, Leona Oblaka in Jake Puciharja

          

Z glasovi pridobljenimi s telefonskim glasovanjem gledalcev in poslušalcev smo podelili Veliko nagrado občinstva Slovenka popevka 2008

 

»Veliko nagrado občinstva Slovenska popevka 2008 » prejme skladba :

 

 

TE NI

Avtorjev: Roberta Smerekarja, Marka Vozlja in Aleša Avblja

                v izvedbi MARKA VOZLJA

 


SLOVENSKA POPEVKA 2008

Na novinarski konferenci, ki je bila 27. maja  so udeleženci letošnje Slovenske popevke izžrebali vrstni red svojega nastopa na prireditvi, ki bo na sporedu v soboto, 13. septembra 2008 ob 20.30 na prvem programu Televizije Slovenija. Popevka, ki poteka letos praznuje 46. leto, prva je bila leta 1962,  bo potekala v Križankah v Ljubljani.

 

Med 76 skladbami je strokovna žirija izbrala 12 skladb, ki se bodo v naslednjem vrstnem redu predstavile na prireditvi:

 

 

Vrstni red nastopa

 

Naslov skladbe (glasba/besedilo/aranžma)

 

Izvajalec

 

1

 

RAZLOG

(Frenk Nova/Frenk Nova/Aleš Avbelj)

 

FRENK NOVA

 

 

2

 

MOSTOVI

(Iztok Gustinčič/Iztok Gustinčič, Alenka Gotar/Lojze Kranjčan)

 

 

SONS & ALENKA GOTAR

 

3

 

SE TUDI TEBI TO DOGAJA?

(Marino Legovič/Damjana Kenda Hussu/Grega Forjanič

 

ALEKSANDRA CAVNIK

 

4

 

MIDVA SE IGRAVA

(Edvin Fliser/Aleksandra Šegula/Lojze Kranjčan)

 

RDEČI DEČKI Z DADO IN EDVINOM

 

5

 

MORJE IN NEBO

(Marino Legocič/Leon Oblak/Jaka Pucihar, Marino Legovič)

 

TINA GAČNIK – TIANA

 

6

 

OB SVITU

(Žiga Pirnat,Maja Slatinšek/ Žiga Pirnat,Maja Slatinšek/ Jaka Pucihar

 

MAJA SLATINŠEK

 

7

 

LJUBLJANA MOJA, MOJA MLADOST

(Emil Glavnik/Metka Ravnjak-Jauk/Tadej Tomšič)

 

LIDIJA KODRIČ

 

8

 

UMETNICA LJUBEZNI

(Roman Zupančič/Roman Zupančič/Grega Forjanič)

 

LADO LESKOVAR

 

 

9

 

TE NI

(Robert Smerekar, Marko Vozelj/Robert Smerekar, Marko Vozelj/Aleš Avbelj)

 

 

MARKO VOZELJ

 

10

 

SIVO MESTO

(Simona Černetič/Simona Černetič/Tadej Tomšič)

 

SIMONA ČERNETIČ – AYNEE

 

11

 

TAM, NAD VRHOVI SANJ

(Bor Zuljan/Leon Oblak/Patrik Greblo)

 

GIANNI RIJAVEC

 

12

 

ŠOPEK MAKA

(Patrik Greblo/Milan Dekleva/Patrik Greblo)

 

ANŽEJ DEŽAN

 

 

Na prireditvi Slovenska popevka 2008 bodo podeljene naslednje nagrade:

 

- velika nagrada Strokovne žirije »Slovenska popevka 2008« za najboljšo skladbo v celoti  (RTV Slovenija podeli denarno nagrado)

 

-  nagrada strokovne žirije za najboljše besedilo (RTV Slovenija podeli denarno nagrado)

 

-  nagrada strokovne žirije za najboljšo interpretacijo (RTV Slovenija posname TV-spot popevke nagrajenca)

 

-  nagrada strokovne žirije za mladega perspektivnega avtorja ali izvajalca (RTV Slovenija posname TV-spot popevke nagrajenca)

 

-  Velika nagrada občinstva »Slovenska popevka 2008« po mnenju javnosti - pridobljena s telefonskim glasovanjem (RTV Slovenija podeli denarno nagrado)

 

SLOVENSKA POPEVKA 2007

Na prireditvi Slovenska popevka 2007 so bile podeljene naslednje nagrade:

 

 

Veliko nagrado RTV Slovenija »Slovenska popevka 2007« za najboljšo skladbo v celoti  je prejela skladba Naravne Sile, avtorjev Karla Novaka Čarlija in Damjane Kenda Hussu v izvedbi Damjane Golavšek.

 

Nagrado strokovne žirije za najboljši aranžma je prejel Janez Gregorc, za skladbo Naravne sile.

 

Nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo je prejela Damjana Kenda Hussu za skladbo Ne računaj name v izvedbi Ylenie.

 

 

Nagrado strokovne žirije za najboljšega izvajalca je prejela Alenka Godec za skladbo Boljša kot prej.

 

 

Nagrada strokovne žirije za mladega perspektivnega izvajalca je prejela Iva Stanič za popevko Kako živiš?

 

 

Nagrado za najbolj všečno skladbo festivala po mnenju javnosti - pridobljeno s telefonskim glasovanjem - je prejela Eva Černe za skladbo Pomlad v mestu.

 

Prireditev je potekala v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, vodila sta jo Bernarda Žarn in Janez Škof.

naslov

avtor glasbe

avtor besedila

izvajalec

Vrstni red nastopa

KDO SI

 

 

ENZO HROVATIN

MIŠA ČERMAK

SLAVKO IVANČIČ

1

NIČ VEČ, NIČ MANJ

 

JOŽE JEŽ

 

JOŽE JEŽ

KALAMARI

 

2

KAJ MI MAR

 

EDVIN FLISER

EDVIN FLISER

ANS. RDEČI DEČKI Z E. FLISERJEM

3

NE RAČUNAJ NAME

 

MARINO LEGOVIČ

DAMJANA KENDA HUSSU

YLENIA

4

STARA KITARA

SAMO JAVORNIK

 

SAMO JAVORNIK

 

 

FOLKROLA 

 

5

OBLEKICA

MIHA GORŠE

 

 

ROMAN ZUPANČIČ

NATAŠA MIHELIČ

 

6

KAKO ŽIVIŠ?

 

 

MARKO MOZETIČ

MARIJA TRAMPUŽ

IVA STANIČ

7

VSE TO JE MOJ SVET

RAAY

 

SIMON MEGLIČ

MANCA ŠPIK

 

 

8

BOLJŠA KOT PREJ

 

MIRAN JUVAN

 

ANASTAZIJA JUVAN

ALENKA GODEC

 

9

POMLAD V MESTU

 

BOŠTJAN GRABNAR

 

DAMJANA KENDA HUSSU

EVA ČERNE

 

10

VIDEZ VARA

BRANKO ROŽMAN

ZVEZDANA MAJHEN

ANDREJA ZUPANČIČ

11

PRIDI!

 

 

ROK GOLOB

 

TOMAŽ HABE

KATRINAS

 

12

NARAVNE SILE

KAREL NOVAK ČARLI

DAMJANA KENDA HUSSU

DAMJANA GOLAVŠEK

 

13

VERJAMEM V SREČO

 

JANEZ DOLTAR,

JANI LIPIČNIK

 

JANEZ DOLTAR

DEŽUR

14

SLOVENSKA POPEVKA 2006

 

NAGRADE NA "SLOVENSKI POPEVKI 2006"

 

Najboljša skladba v celoti je BELO NEBO avtorjev Patrika Grebla in Damjane Kenda Hussu v izvedbi Anike Horvat.

Najboljša debitantka je  NEŽA DROBNIČ

Najboljša izvajalka je KRISTINA OBERŽAN

Najboljše besedilo (PANTHA REI) je napisal LEON OBLAK

Najboljši aranžma (BELO NEBO) je napisal PATRIK GREBLO


Na festivalu, ki sta ga vodila Miša Molk in Peter Poles, so bile predstavljene naslednje skladbe :

1. DEMONI (Damjan Pančur, Aleksander Kogoj/Feri Lainšček/Aleš Avbelj) v izvedbi REGINE

2. SE ZGODI (Franci Zabukovec/Simon Meglič/Jaka Pucihar)  v izvedbi SERGEJE

3. PO MIVKI SI DIŠALA (Marko Pezdirc/Toni Gašperič/Tomaž Grintal) v izvedbi MARKA PEZDIRCA IN ZLATIH MUZIKANTOV

4. VSAK DAN JE DRUGAČEN (Klemen Kotar/Marko Boh/Aleš Avbelj) v izvedbi KRISTINE OBERŽAN

5. VEČER ZA DVA (Marjan Hvala/Vlado Poredoš/Primož Grašič) v izvedbi ANE DEŽMAN

6. DOBRODOŠEL SPET OB MENI (Matjaž Vlašič/Urša Vlašič/Patrik Greblo) v izvedbi MAJE SLATINŠEK

7. PANTHA REI (Dean Semolič/Leon Oblak/Grega Forjanič) v izvedbi TADEJE FATUR

8. KRIV SEM (Sebastian,Boštjan Grabnar/Sebastian/Primož Grašič) v izvedbi SEBASTIANA

9. LUNA NA LICU (Rok Golob/Teo Kahrimanović/Rok Golob) v izvedbi skupine HEAVENIX

10. LJUBEZEN (Slavko Avsenik ml./Tomaž Letnar/Slavko Avsenik ml.) v izvedbi MANCE IZMAJLOVE

11. BELO NEBO (Patrik Greblo/Damjana Kenda Hussu/Patrik Greblo) v izvedbi ANIKE HORVAT

12. ČUDEŽ ŽIVLJENJA (Rok Golob/Katarina Habe/Rok Golob) v izvedbi NEŽE DROBNIČ

13. ČE IMAŠ ME V KRVI (Sašo Fajon/Urša Mravlje Fajon/Sašo Fajon) v izvedbi SLAVKA IVANČIČA

14. OKOLI MENE VSE SI TI (Marino Legovič/Damjana K.Hussu/Lojze Krajnčan) v izvedbi TULIA FURLANIČA.


In še nekaj besed o zmagovalcih:

DAMJANA KENDA HUSSU

je diplomirana novinarka z razgibano poklicno preteklostjo, zdaj zaposlena kot copy writerka  in urednica publikacij v Cankarjevem domu v Ljubljani.

V prostem času že več kot desetletje piše besedila za glasbo številnih slovenskih izvajalcev (Nuša Derenda, Tulio Furlanič, Ylenia Zobec, Marta Zore, Alya, Polona Furlan, Slavko Ivančić, Avia Band, Faraoni, Sebastian idr.).Skorajda ni festivala, na katerega se ne bi uvrstila s svojimi besedili, zanje  pa je doslej prejela tudi nekaj nagrad. 

Poleg besedil za glasbo piše tudi za otroke. Njene  pesmice so  na 12 albumih, napisala je scenarije in songe za več odrskih predstav, v zbirki Čebelica je  slikanica njenih pesmic Kako se kuha mula, redno pa objavlja tudi v revijah Ciciban, Cicido, Kekec in Zmajček.

LEON OBLAK

Leon Oblak se je z glasbo začel resno ukvarjati leta 2001. Že prvi dve besedili (»Stigmata« - pesem za promocijo istoimenskega filma in »Konec in pika« - nagrajeno besedilo s festivala MMS 2001) sta mu odprli vrata v svet zabavne glasbe. Kot pisec besedil je v teh petih letih sodeloval z mnogimi slovenskimi glasbenimi izvajalci (Johnny Bravo, Šank Rock, Kalamari, Platin, Irena Vrčkovnik, Sendi idr.) in bil na številnih glasbenih festivalih (EMA,  MMS, HIT festival, FENS). Čeprav je za svoja besedila prejel že štiri nagrade,  Leon meni, da nagrade niso vselej pravi pokazatelj kakovosti - tudi on pristaja na realnost  latinskega izreka »De gustibus et coloribus non est disputandum.«

PATRIK GREBLO

Po družboslovnem in glasbenem šolanju v Kopru je leta 1995  zaključil visokošolski študij kompozicije in aranžiranja na Berklee College of Music v Bostonu. Deluje kot komponist, aranžer in dirigent . Njegov glasbeni opus, sestavljen iz popevk, instrumentalnih del za komorne in orkestrske zasedbe in glasbeno-scenskih del, obsega več kot 300 del za najrazličnejše zasedbe. Prejel je vrsto nagrad na glasbenih festivalih doma in v tujini.

Služboval je kot novinar, voditelj in urednik na RTV Slovenija, kot programski in glasbeni vodja  v glasbenem založništvu Helidon,   od leta 2004 pa je zaposlen kot direktor in strokovni vodja kulturnega in kongresnega centra.

KRISTINA OBERŽAN

Srednjo glasbeno šolo je končala v Ljubljani (klasični saksofon), nato pa se je odločila za študij jazz petja – najprej pri profesorici Nadi Žgur v Ljubljani, nato pa je nadaljevala študij na graški Univerzi za jazz  v Avstriji, kjer je lani tudi diplomirala.  Na tej univerzi pripravlja  magistrsko nalogo iz jazz petja.

Lani je bila finalistka mednarodnega tekmovanja jazz pevcev v Bruslju, dobila pa je tudi štipendijo za študij na sloviti ameriški glasbeni akademiji Berklee School Of Music.

Veliko nastopa z Big bandom RTV, sodelovala je kot solistka pri projektu Adiemus z zborom Carmina Slovenica ter na predstavi »Kjer se ljubezen izliva v sinje nebo« Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Sicer pa je članica zasedbe Šentpolh Seksteta.

ANIKA HORVAT

Oče Feri jo je na glasbeni oder postavil že pri devetih letih. Kmalu po tem »krstu« je posnela prvo  kaseto z naslovom »Pomlad in še kaj«. Nastopala je na otroških in šolskih prireditvah, začeli so se nastopi na festivalih in seveda prišli so tudi prvi večji uspehi: eden od njenih nastopov ji je prinesel nagrado za najlepšo pesem Jugoslavije.

Vpisala se je na glasbeno šolo, se učila petja pri profesorju Francu Leskovšku in sproti gradila svojo glasbeno pot. Komaj devetnajstletna je na Melodijah morja in sonca zmagala s pesmijo »Lahko noč, Piran«. Nato so jo povabili k sodelovanju pri snemanju CD-ja z Big Band-om RTV »Ura brez kazalcev«, na katerem so priredbe najlepših slovenskih uspešnic.

NEŽA DROBNIČ

Najmlajša izvajalka na letošnji Slovenski popevki se je rodila pred devetnajstimi leti v Kranju. Vendar pa je z glasbo povezana že od otroških let. Z osmimi leti se je začela učiti violino in uspešno je zaključila nižjo glasbeno šolo. Potem pa se je želela preizkusiti tudi kot pevka in prijavila se je za Bitko talentov na TV Slovenija. Prišla je v  izbor in pevsko kariero je od takrat začela jemati resno. Najprej se je učila pri profesorici Ireni Vidic, nato pa se je vpisala na jazz oddelek Srednje glasbene in baletne šole v Ljubljani, kjer jo poučuje profesorica Nada Žgur. Kot spremljevalna vokalistka je sodelovala s številnimi glasbeniki, kot so Andraž Hribar, Katrinas, zadnje čase pa največ sodeluje z Neisho.


SLOVENSKA POPEVKA 2005

Zmagovalci  Slovenske popevke 2005 so bili:

Nagrado za najboljše besedilo je dobil Drago Mislej Mef za skladbo "Nihče ne ve" avtorja Ferryja Horvata v izvedbi Anike Horvat.


 

 

Nagrado za najboljšo priredbo je prav tako odšla v roke avtorjem skladbe "Nihče ne ve" - aranžma je napisal Lojze Krajnčan.


 

 

Nagrada za najboljšo izvedbo se je očitno "prilepila" na Ylenio - v tej kategoriji je zmagala že nali in tudi letos je bila nagrajena kot najboljša pevka.

 

 

Nagrado za najboljšo debitantko  je prejela Iva Stanič.

 

Nagrado(ki jo podeljuje Društvo slovenskih skladateljev) za najboljšo skladbo v celoti je prejela pesem "Ne razumem" avtorja Marina Legoviča. 

In še najbolj odmevna nagrada: nagrada občinstva za najboljšo popevko letošnjega leta je šla v roke skupine Yuhubande za skladbo "Če je to slovo".
Posebno priznanje Festivala Ljubljana je prav tako prejela skladba "Če je to slovo".

Županja Mestne občine Ljubljana Danica Simšič pa je priznanje MOL-a izročila Velikemu orkestru RTV, ki je sesdtavljen iz Big banda RTV in dela Simfoničnega orkestra RTV. Prvi letos praznuje 60 let, drugi pa 50 let obstoja.


Letos so orkester vodili dirigenti Lojze Krajnčan, Patrik Greblo in Rok Golob.


 


 


SLOVENSKA POPEVKA 2004

Najboljša skladba po izboru občinstva je bila skladba  NA VRH SVETA avtorja Janija Lipičnika  z aranžmajem Lojzeta Krajnčana in v izvedbi skupine Dežur.

Po mnenju strokovne komisije pa je bila najboljša skladba  SAMO avtorja Marina Legoviča z besedilom Damjane Kenda Hussu in aranžmajem Patrika Grebla in Marina Legoviča. Odpela jo je Ylenia Zobec.

 Najboljše besedilo je napisal Jože Jež za skladbo KUP BESED v aranžmaju Patrika Grebla in izvedbi Kalamarov.

Najboljši aranžma je napisal Patrik Greblo, prav tako za skladbo KUP BESED avtorja Jožeta Ježa.

Strokovna komisija je za najboljšo izvajalko izbrala  Ylenio Zobec.

Najboljši debitant pa je po mnenju komisije Mare Možina.


SLOVENSKA POPEVKA 2003

Najboljša skladba po izboru občinstva je bila skladba Na pol poti , za katero je napisal glasbo Matjaž Vlašič, besedilo Urša Vlašič, zapela pa jo je Natalija Verboten.

Po mnenju strokovne komsije pa je bila najboljša skladba Zelen žafran , za katero je napisal glasbo Rok Golob, zapele pa so jo članice skupine Katrinas.

Najboljši aranžma je napisal Gregor Forjanič za skladbo Deana Semoliča V ogledalu srca, ki jo je zapela Aleksandra Čermelj.

Najboljše besedilo si je za svojo skladbo Ko bo umrla ljubezen napisal Jure Ivanušič.

Strokovna komsija je za najboljšo izvajalko izbrala Ireno Vrčkovnik, najboljša debitantka pa je bila v letu 2003 Ylenia Zobec.  Takole je lani odgovorna urednica UPE RŠP Televizije Slovenija podelila nagrado za zmagovalno skladbo po izboru občinstva Nataliji Verboten, ki je skladbo Na pol poti Urše in Matjaža Vlašiča, v priredbi Roka Goloba, odpela.  Komisija je Ireno Vrčkovnik izbrala za najboljšo izvajalko na Slovenski popevki 2003  Vedno se na festivalu pojavi mlad obraz dekleta, ki obeta, da bo nekoč stopila med velike zvezde slovenske zabavne glasbe; na Popevki 2003 je bila to Ylenia Zobec  Prav nič nismo bili presenečeni , ko je po poslušanju njegove pesmi Ko bo umrla ljubezen komisija za najboljšega pisca besedil izbrala Jureta Ivanušiča  Najboljšo skladbo festivala v letu 2003 po mnenju strokovne komisije je napisal Rok Golob; Zelen žafran so zapele Katrinas  Veliki revijski orkester RTV pod vodstvom Lojzeta Krajnčana  se v tej sestavi zbere le še za prirerditev Slovenska popevka.


 SLOVENSKA POPEVKA 2002

Zmagovalka Slovenske popevke 2002 je po odločitvi telefonskega glasovanja postala pesem Pesek v oči, ki jo je zapela Nuša Derenda.

Daleč za njo so bili vsi ostali sodelujoči: drugo mesto je osvojil Nino Kozlevčar (A vendar je pomlad), tretje pa skupina Kalamari (Zadnja šansa).   

Ostali nagrajenci so:

Najboljši debitant Slovenija): NINA KOMPARE (Vse kar je) 

Najboljši interpret TULIO FURLANIČ (Ljubi me naskrivaj)

Najboljša priredba MILKO LAZAR (Zakaj ne maram Mozarta)

Najboljše besedilo : TOMAŽ DOMICELJ (Zakaj ne maram Mozarta)

Velika nagrada strokovne žirije :Pesem TISOČ, glasba Rok Golob, besedilo Štefan Miljevič, izvedba Jadranka Juras (na sliki).  

Za najboljšo pesem Slovenske popevke vseh časov je bila razglašena Poletna noč Mojmirja Sepeta in Elze Budau v izvedbi Beti Jurkovič in  Marjane Deržaj.© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti