Foto:
Foto:

Osnutek pravil opredeljuje omejitve za operaterje pri zaračunavanju cen drug drugemu za uporabo omrežij za storitve gostovanja, ki se nanašajo na klice, tekstovna sporočila in uporabo podatkov. Namen je zagotoviti vzdržno ukinitev stroškov gostovanja v tujih omrežjih v EU, kjer se uporaba mobilnih telefonov, cene telefoniranja in potovalni vzorci močno razlikujejo od države do države. "Kdo ne želi ostati povezan in komunicirati, tudi ko potuje ali je na počitnicah? Odprava stroškov gostovanja je v očeh mnogih najkonkretnejši dosežek unije," je pomen ukrepov ponazoril slovaški minister za promet Arpad Ersek, ki je vodil zasedanje. Načelni dogovor predvideva postopno omejitev pribitkov za uporabo podatkov od največ 0,01 evra za MB sredi leta 2017 na 0,005 evra za MB sredi leta 2021, za klice omejitev na največ 0,0353 evra na minuto, za tekstovna sporočila pa na 0,01 evra na sporočilo.

Postopno zniževanje pribitkov v roamingu

Dogovor vključuje tudi novi mehanizem za zagotovitev vzdržnosti v izjemnih okoliščinah, v katerih lahko operaterji nacionalnega regulatorja prosijo za dovoljenje za uvedbo dodatnih pribitkov, a skupna cena za podatke ne sme preseči 0,0085 evra na MB. Dogovor predvideva tudi revizijo pravil vsaki dve leti. Evropska komisija bo na dve leti poročala o stanju in po potrebi predlagala spremembe pravil. Zasedanja v Bruslju se je udeležil tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki je pojasnil, da gre dogovor v smeri cilja, da se postopno znižujejo dodatne kapice, da bi omogočili večjo mobilnost uporabnikov in enotnejši evropski trg. Cilj je torej postopno zniževanje pribitkov v roamingu, da bi se v končni fazi približali sloganu "roam like at home", torej da bi lahko telefonirali po vsej Evropi podobno kot doma, je poudaril slovenski minister. Slovenija je temu po njegovih besedah zelo naklonjena, ker kot mala in turistična država želi biti dostopna, poleg tega pa Slovenci tudi veliko potujejo.

Večja digitalna dostopnost in splošna mobilnost

Še pomembnejši pa se Koprivnikarju zdi vidik splošne povezljivosti, ki je za majhno državo na velikem globalnem trgu pomembna. Slovenija bo po njegovih besedah vedno zagovarjala rešitve, ki povečujejo digitalno dostopnost in splošno mobilnost. Bistvenih sprememb za Telekom Slovenije in druge ponudnike v Sloveniji dogovor po ministrovih navedbah ne prinaša. "Vedno je namreč treba gledati, koliko roaminga plačuješ in koliko ga zaračunavaš, tako je za našega glavnega ponudnika ta operacija razmeroma nevtralna," je pojasnil. Obenem je izpostavil, da se manjši zaslužki pri digitalnih komunikacijah glede na količino prenesenih podatkov sproti kompenzirajo tudi s skokovitim porastom prenosa podatkov. Tehnologija namreč omogoča vedno večje prenosne hitrosti in s tem se kompenzirajo tudi manjši zaslužki na enoto prenesenih informacij.

Foto: Reuters