Foto:
Foto:

Banki bosta najprej vrnili bančno licenco, nato bodo podpisali pogodbo o pripojitvi, je pojasnil Metod Dragonja in dodal, da bo nato vlada kot skupščina obeh bank in DUTB izvedla vse potrebne sklepe in postopke za vpis pripojitve v sodni register in banki bosta prenehali delovati. Poenostavljena pripojitev je po ocenah vlade najprimernejši način, da banki nadzorovano prenehata obstajati in da to ne bo imelo nekih dodatnih negativnih posledic ali za DUTB ali za javne finance. V skladu z načrtom sta banki pospešeno prodali večino svojega premoženja. Kar ga je ostalo, po njegovih besedah predstavlja manj likvidno premoženje, katerega unovčevanje je vezano na daljši rok. Če bi ga morali prodati do konca leta, ko se izteče rok, ki ga je Evropska komisija postavila za dokončanje vseh postopkov v zameno za dovoljeno državno pomoč, bi ga zaradi časovnega pritiska morali prodati po znatno nižjih cenah.

Obveznosti poravnane

"Obe banki bosta na dan pripojitve imeli pozitivni kapital," je zagotovil državni sekretar. S tem po njegovih besedah ne bo prišlo do dodatnih negativnih učinkih na poslovanje DUTB in bo ta lahko prevzete obveznosti v rokih iz pogodb v celoti poravnala. Gre za obveznosti do države oziroma ministrstva za finance na osnovi likvidnostnih posojil ter do SID banke. Obveznosti do ostalih upnikov sta banki poravnali, prav tako so vsi depoziti vrnjeni deponentom, razen tisti, ki nastopajo kot zavarovanje za garancije ali druge obveznosti, je povedal Dragonja. Glede obveznosti do SID banke pa je pričakovati, da jih bosta banki oziroma nato DUTB lahko poplačali v razmeroma kratkem času na podlagi odprodaje premoženja.

Pomisleki komisije za nadzor javnih financ

Pripojitev Probanke in Factor banke k DUBT je včeraj obravnavala tudi komisija za nadzor javnih financ. Člane je zmotilo, da se je država v postopku poenostavljene pripojitve odpovedala uporabi določenih členov zakona o gospodarskih družbah, zaradi česar ne bo treba pripraviti poročila poslovodstva o pripojitvi, revizije pripojitve in izvesti skupščine. Dragonja je zagotovil, da bo vlada še enkrat preučila vse njihove pomisleke. Ob tem je poudaril, da je pri tej odločitvi skušala "postopke peljati racionalno". S čim hitrejšo vrnitvijo bančne licence obeh bank, ki naj bi se zgodila prihodnji teden, bodo po njegovem znižali fiksne stroške in omogočili sinergije. "Še enkrat bomo preverili, kaj bi lahko bila težava," je dejal in sklenil, da obstaja "vrsta razlogov, ki narekujejo, da se postopki transparentno zaključijo v nekih razumnih rokih".

Foto: BoBo