Foto:
Foto:

Koliko bolnikov je v ponedeljek odkorakalo iz lekarne brez svojih zdravil, predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub natančno ni vedel povedati, jih je pa po njegovih besedah več kot 100. Bolniki so bili razumevajoči, je ocenil prvi mož lekarniške zbornice. Upa, da se bo stanje normaliziralo in bodo bolnik lahko prišli do svojih zdravil. Težave so po njegovih besedah nastale zaradi napačno vnesenih podatkov v centralno bazo zdravil, za katero skrbijo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (Jazmp), Nacionalni inštitut za javno zdravje in ministrstvo za zdravje. Golub je poudaril, da so vse od leta 2013 sodelovali z ostalimi partnerji in tudi ves čas opozarjali na napake v centralni bazi zdravil. Z uvedbo nadzora nad ceno zdravil se strinjajo, saj menijo, da mora biti sistem pregleden, izdatki zazdravila pa čim bolj racionalizirani.

ZZZS: Lekarne naj bolje optimizirajo svoje zaloge

Opozarjali so, da bo do težav prišlo in tudi predlagali, da bi nov sistem avtomatske zavrnitvenega nadzora cen deloval le za zdravila, ki bi jih lekarna nabavila od ponedeljka naprej, ne pa za nazaj tudi za zdravila, ki jih lekarna že ima na zalogi od prej in jih je morda kupila po drugačni ceni od tiste, ki je vnešena v bazo. Izjavo ZZZS, češ naj lekarne bolje optimizirajo svoje zaloge, pa je Golub označil za neživljenjsko. Če bodo sledili takemu navodilu, "se bo dogajalo, da lekarne ne bodo imele nobene zaloge, saj ga ob vsakršni spremembi cene v centralni bazi zdravil ne bi mogle več izdati", je opozoril. Kot primer je izpostavil zdravilo za težave z želodcem Nexium, ki da ga lekarne že zadnje tri mesece kupujejo po isti ceni, ki pa je drugačna od cene, zabeležene v bazi cen zdravil. Kot je dejal, so ves čas opozarjali, da je v bazi napaka, a je bila ta odpravljena šele minulo sredo.

Veledrogeristi ne bodo izdajali zdravil, ki v bazi nimajo vnešene prave cene

Po besedah Goluba so na sestanku s predstavniki veledrogeristov izvedeli, da s 1. julijem lekarnam ne bodo več izdajali zdravil, ki v bazi nimajo vnešene prave cene. "To je neresno od tistih, ki vodijo to politiko pri nas," je opozoril Golub. Ker ni več papirnatih receptov, danes lekarnarji po besedah Goluba nimajo več nobenega vpliva na to, ali bodo lahko izdali neko zdravilo ali ne. Zdravila, ki jim ga ZZZS ne bo plačal, pa tudi ne bodo izdali, saj - tako Golub - "noben dober gospodar ne bo delal z minusom". Opozoril je tudi, da bi se vsaka lekarna znašla v težavah z davčno upravo, če bi prodajala po nižji ceni, kot je knjižena pri nabavi. Za zdravila na recept namreč lekarne nimajo marž in torej ne morejo dajati popustov. Cen tudi ne določajo sami, ampak jih morajo nabavljati po taki ceni, kot jo dogovorijo z ZZZS, Jazmp in veletrgovci zdravil, je spomnil. Ob tem je navedel, da kadar ti dogovorijo novo ceno za neko zdravilo, ta ni takoj vnešena v centralno bazo zdravil. "Gre za problem birokracije," je danes še ocenil Golub.

Noben bolnik ne bi smel ostati brez zdravil

Direktorica Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke Andreja Čufar pa je prepričana, da noben bolnik ne bi smel ostati brez svojih zdravil. Argumenti, ki jih navajajo v Lekarniški zbornici Slovenije, po njenem prepričanju ne vzdržijo, bolnikom pa v primeru težav svetuje, naj se obrnejo na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Skrbnik centralne baze zdravil je ZZZS in deležniki, ki sodelujejo v sistemu določanja cen zdravil v to bazo podatke pošiljajo vsak svoj del, je za STA pojasnila Čufarjeva. Agencija tako po njenih besedah posreduje podatke o najvišjih določenih cenah zdravil in izrednih višje določenih cenah. "Če so v bazi napake, bi morali na to opozoriti," je dejala Čufarjeva in dodala, da so v zadnjem času intenzivno delali na tem in napak ne bi smelo biti. Spomnila je, da odločitev o uvedbi sistema avtomatskega nadzora cen zdravil znana že od začetka leta. Vsi deležniki, med njimi tudi lekarniška zbornica, so se na to temo večkrat sestali. Po njenih besedah je tudi v splošnem dogovoru o razdelitvi sredstev med izvajalce v zdravstvu predvidena rešitev za ta problem, zato je nad izjavami lekarniške zbornice presenečena. "Dogovorjeno je, da lekarniška zbornica veledrogeristom pošlje podatke o cenah, ti pa - preden izvedejo izdajo zdravila v lekarno - preverijo, ali je cena veljavna. V kolikor ni, takega zdravila lekarni sploh ne dobavijo," je pojasnila Čufarjeva.

"Nekdo ni opravil svojega dela"

Direktorica agencije je ob tem izpostavila, da njihovi inšpektorji že raziskujejo, zakaj se ne uporabljajo veljavne cene zdravil. Kot je napovedala, bodo za uporabo neveljavnih cen in napačno poročanje tudi ukrepali. Po mnenju Čufarjeve sicer noben bolnik ne bi smel ostati brez zdravil. Če kateri vseeno je, pa po njeni oceni "nekdo ni opravil svojega dela". Spomnila je tudi, da je v splošnem dogovoru zapisano, da je lekarna dolžna bolniku v 24 urah zagotoviti zdravilo. Če zdravila vseeno ne dobijo, Čufarjeva bolnikom svetuje, naj na to opozorijo ZZZS, ki je plačnik zdravil. Lekarne po njenem prepričanju s tem ne bi smele obremenjevati bolnikov, ampak se glede poplačila dogovoriti z ZZZS. Glede izjave predsednika lekarniške zbornice Mirana Goluba, da je zbornica za rešitev težave predlagala, da bi se kontrola cen izvajala samo za zdravila, ki jih lekarne nabavijo od današnjega dne, pa je Čufarjeva ocenila, da "je v nasprotju s navedbo, da je vzrok za težave v bazi cen zdravil".

Foto: Reuters