Volkswagen kljub aferi dieselgate podira prodajne rekorde. Foto: EPA Foto:
Volkswagen kljub aferi dieselgate podira prodajne rekorde. Foto: EPA Foto:

Gre sicer za eno najvišjih kazni, ki jo je nemško tožilstvo zahtevalo od nemških podjetij. Volkswagen je v plačilo kazni privolil skoraj tri leta po razkritju, da so med letoma 2007 in 2015 na ceste poslali skoraj 11 milijonov dizelskih avtomobilov s sporno opremo za nadzor izpustov, s katero so goljufali na testih izpušnih plinov, poroča Deutsche Welle.

Sporna programska oprema je zagotovila nizke izpuste škodljivih snovi, kot so dušikovi oksidi, v času laboratorijskih testov. Na cestah so bili dejanski izpusti nekaterih snovi do 40-krat večji. Škandal je sprožil množični odpoklic vozil in odstope v vrhu avtomobilskega proizvajalca, nadaljnje preiskave pa so odkrile goljufije tudi pri nekaterih drugih nemških znamkah.

S plačilom kazni se bodo za nemški koncern v Nemčiji končali postopki preiskav. "S priznanjem odgovornosti za dizelsko krizo smo storili tudi velik korak k temu, da jo prebrodimo," so dodali v Volkswagnu, kjer upajo, da se bodo s tem v Nemčiji končali tudi drugi pravni postopki proti družbi in njenim podružnicam.

Sodnih postopkov še ni konec

Volkswagen, ki je za kazni po vsem svetu namenil že več milijard evrov, še vedno pestijo številne tožbe – med drugim v Kanadi, Indiji, Braziliji, Avstraliji in na Kitajskem. Avtomobilski koncern je že januarja lani v ZDA privolil v plačilo 4,3 milijarde dolarjev visoko kazen.

Družba Financialright GmbH pa je 29. marca 2018 vložila tožbo proti koncernu Volkswagen AG, s katero uveljavlja tudi odškodninske zahtevke 6.024 slovenskih potrošnikov, ki so kupili ali z lizingom najeli vozila koncerna Volkswagen, udeležena v t.i. dizelskem škandalu. "Ker Volkswagen že ves čas odklanja kakršnokoli plačilo odškodnin prevaranim evropskim potrošnikom, je bilo potrebno zahtevke uveljavljati sodno. Zato se je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) tako kot nekatere druge potrošniške organizacije, članice Evropske potrošniške organizacije BEUC, odločila za sodelovanje z družbo Financialright GmbH, kar slovenskim potrošnikom omogoča, da preko sodišča brez prevzemanja tveganja terjajo plačilo odškodnin," so sporočili z Zveze potrošnikov Slovenije. ZPS in Financialright GmbH sta v septembru 2017 začela s kampanjo PreVWara, v kateri sta slovenske potrošnike povabila k sodelovanju v tožbi proti koncernu Volkswagen. Do začetka januarja 2018 se je v kampanjo prijavilo 6.500 potrošnikov, kar je v evropskem merilu, glede na skupno število vseh oškodovanih kupcev v Sloveniji, po navedbah zveze edinstven uspeh.