Foto:
Foto:

Na policah samopostrežne prodajalne Žabac so izdelki, ki predstavljajo presežek v tovarnah, imajo poškodovano embalažo ali so pred potekom roka uporabe. V ponedeljek, ko so odprli trgovino, so na primer kilogram mešane moke prodajali po 10 lip oziroma 1,3 centa. S polic je sicer prva izginila cedevita.

Trgovina Žabac je start up podjetje, ki je prvo majhno prodajalno s poceni hrano odprlo lansko jesen v središču Zagreba. Podjetje poskuša poceni hrano ponuditi vsem kategorijam prebivalcev, ter preprečiti, da bi hrana pristala v smetnjakih in obremenjevala okolje. ''V trgovini do končnega potrošnika pride zdravstveno neoporečna hrana, ki bi drugače končala v smeteh,'' pojasnjujejo lastniki, družina Žamboki. Opozarjajo namreč, da na Hrvaškem letno propade 400 tisoč ton hrane.

Lastniki so povedali, da na nekaterih izdelkih nimajo zaslužka, medtem ko dobiček ustvarjajo z množično prodajo. Zadovoljni so, ker so mnoge tovarne ugotovile, da se lahko rešijo presežkov, ob tem pa trgovini s poceni hrano ponujajo tudi popuste. Na policah imajo tako vsak dan nove izdelke različnih proizvajalcev in dobaviteljev. Poleg hrane po zelo ugodnih cenah ponujajo tudi čistila in izdelke za osebno higieno.

Načrtujejo, da bodo najprej v Zagrebu, zatem pa tudi v drugih delih Hrvaške odprli verigo tovrstnih trgovin.