BoBo Foto:
BoBo Foto:

Kot so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili na Ministrstvu za javno upravo, sta aneks podpisala Sindikat Glosa in Sindikat finančno računovodskih uslužbencev plačne skupine J.

Vlada je namreč na zadnjih pogajanjih sindikatom ponudila, da večina v javnem sektorju dobi regres v vrednosti minimalne plače, to je 886,63 evra, omenjeni višji znesek pa je namenjen tistim, katerih plača ne presega minimalne.

Sindikati s predlogom niso bili zadovoljni, saj vlada ni sledila njihovim višjim zahtevam. A če aneksa ne bi podpisal nihče od njih, bi to pomenilo ohranitev obstoječega stanja in bi vsi javni uslužbenci, tudi najslabše plačani, dobili regres zgolj v vrednosti minimalne plače.

Za omenjeno kolektivno pogodbo in anekse, ki se k njej sklepajo, ni določen poseben kvorum in zadostuje, da k podpisu pristopi zgolj en sindikat.

Kljub temu si, kot je v pogovoru v Odmevih dejal minister Rudi Medved, želijo, da pride aneks do srede do 15. ure podpisat čim več sindikatov javnega sektorja "in s tem priznajo, da je regres v višini, kot ga je predlagala vlada, dobra rešitev".

Za regres v javnem sektorju bi po vladnem predlogu letos skupno namenili nekaj več kot 140 milijonov evrov. Kot je pred časom pojasnila državna sekretarka z ministrstva za javno upravo Mojca Ramšak Pešec, bi bil strošek po sindikalnem predlogu, ki je za tiste z najnižjimi plačami predvideval 1100 evrov, za preostale 900 evrov regresa, 2,65 milijona evrov višji.