Tankanje, bencin Foto: MMC RTV SLO
Tankanje, bencin Foto: MMC RTV SLO

Najvišje cene goriv smo opazili na OMV-jevem servisu na Škofijah, takoj po mejnem prehodu med Italijo in Slovenijo, 95-oktanski bencin je bil dražji za 1,6 centa, dizelsko gorivo pa za cent. A tudi če bi voznik osebnega vozila na dizelski pogon gorivo natočil na tem servisu, se mu to v denarnici bistveno ne bi poznalo, pri natočenih 55 litrih bi plačal 55 centov več. Nekoliko večje bi bile razlike pri avtobusu, ki bi natočil 490 litrov in tovornjaku, ki bi napolnil 1.200 litrski tank. Poln avtobusni tank stane na OMV-jevem servisu na Škofijah 4,9 evra več, tovornjakov pa 12 evrov več.

V tujini so cene višje

Povsem drugačna je slika v tujini, cene se razlikujejo že med samimi ponudniki, pa tudi glede na lokacijo bencinskega servisa. »So pa cene na avtocestah glede na cene izven avtocest tudi do 20 in pa tudi več odstotkov višje,« je pojasnil Matic Zupančič z Avto-moto zveze Slovenije (AMZS). Predstavnik prevoznika Faniani group, ki ima v svoji floti trideset avtobusov Boris Vukičević pa nam je povedal: "Pri nas konkretno na en tank lahko prihranimo tudi do 75 evrov. Glede na število točenj na mesec, teh je v visoki sezoni lahko tudi 150, je to okoli 10 tisoč evrov razlike na mesec." S skrbnim načrtovanjem polnjenj v Faniani groupu na leto prihranijo okoli 120 tisoč evrov.

Visoke cene goriva v Italiji

Vukičević voznikom odsvetuje predvsem, da bi se s praznim tankom odpravili v Italijo, ker so cene pri naših zahodnih sosedih, sploh v zadnjem času, zadnjih 3, 4 mesecih so šle cene navzgor tudi za 7 centov po litru in zelo ugodna cena v Italiji je trenutno 1,33 evra. "Cene v Italiji se povzpnejo tudi do 1,80 evra za liter, odvisno kje, tako, da bi sigurno priporočal točenje goriva pred izstopom iz Slovenije v Italijo," svetuje Vukičević. Cene v Italiji smo preverili tudi mi. Minuli konec tedna so se gibale od 1,51 evra na liter do kar 1,98 evra na liter. Cene pa se tam razlikujejo celo na istem servisu, odvisne pa so od tega, ali vozniki bencin natočijo sami ali to namesto njih stori uslužbenec, razlika je 19 centov na liter bencina.

Prihodnje leto je pričakovati, da bodo cene v Sloveniji popolnoma prepuščene trgu

"Mislim, da bo do večjih razlik v ceni goriv, če bo njihovo določanje popolnoma svobodno, prišlo tudi pri nas, kako velike bodo te razlike je pa težko reči," meni Novak. Strokovnjak za energetiko pričakuje, da bodo cene v Sloveniji popolnoma prepuščene trgu prihodnje leto. Že zdaj pa lahko vozniki, preden se odpravijo na bencinski servis, cene goriv preverijo na kakšni od številnih aplikacij, ki dnevno osvežujejo podatke o cenah po vsej Evropi.