Foto:
Foto:

Na sejmu Natour Alpe-Adria se poleg Slovenije in bližnjih sosednjih držav predstavljajo še razstavljavci iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Nemčije in daljnih Nepala, Indije, Tunizije in Jordanije. "Med slovenskimi razstavljavci je mogoče najti vse pomembne protagoniste - od Slovenske turistične organizacije (STO), turističnih agencij, Turistične zveze Slovenije, Planinske zveze Slovenije, Turizma Ljubljana do zdravilišč, turističnih vodnikov, raznih lokalnih društev in drugih," so poudarili na Gospodarskem razstavišču.

Podtalna vojna svetovnega terorizma

Dogajanje v razstavnih dvoranah bo sicer tudi letos spremljal bogat program s potopisnimi predavanji, predstavitvami ter okroglimi mizami. Tako bodo v. d. generalne direktorice direktorata za turizem in internacionalizacijo na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar, v. d. direktorice STO Maja Pak, predsednik uprave družbe Postojnska jama Marjan Batagelj, predsednik uprave Sava Hoteli Andrej Prebil ter direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek v sredo med drugim razpravljali o tem, kako "podtalna vojna svetovnega terorizma spreminja formo in vsebino človekovega oddiha in preživljanja prostega časa" ter kako se pripraviti na nove razmere ter jih izkoristiti. Na isti dan bodo tudi podelili nagrado Jakob za turistično kakovost in odličnost v regiji Alpe-Adria. Letos bo nagrada podeljena za uresničene inovativne turistične projekte in programe v naravi.

Zelene sheme slovenskega turizma

V četrtek se bo na sejmu odvila predstavitev Zelene sheme slovenskega turizma Slovenia Green. Gre za sistem oziroma certifikacijsko shemo, ki združuje prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji, destinacijam in ponudnikom ponuja orodja za oceno in za izboljšanje trajnostnega delovanja in obenem to zeleno delovanje tudi promovira. Znak Green Accommodation je že prejelo šest ponudnikov, med destinacijami pa je znak Green Destination kot prva prejela Ljubljana, še 15 destinacij je v procesu certificiranja.

Slovenija - gorski kolesarki raj?

Na isti dan se bodo udeleženci razprave spraševali, zakaj Slovenija ni gorski kolesarki raj. V številnih hribovitih in gorskih občinah je namreč kolesarjenje strateški turistični proizvod, vseeno pa se Posočje, Koroška, Gorenjska in druge regije v svojih prizadevanjih za razvoj zelenega turističnega proizvoda v obliki gorskega kolesarjenja soočajo s številnimi težavami. V istem terminu od 27. do 30. januarja se na Gospodarskem razstavišču že tradicionalno odvijajo tudi - letos jubilejni deseti - Sejmi okusov - Gastexpo s področja gastronomije, pijače, kave, slaščičarstva, pekarstva ter gostinsko-hotelske opreme ter sejma Sladoled in Vino v organizaciji Primorskega sejma. Z eno vstopnico je mogoče obiskati vse sejemske prireditve.

Foto: Reuters